Tato pikantní sýrová kapsa s překvapením je dokonalou kombinací jemného hermelínu, výrazných tvarůžků, šťavnatých rajčat a pikantní debrecínky. To vše zabalené do křupavého listového těsta. Zkoušela jsem už různé sýry v kombinaci s listovým těstem, ale tato kombinace tvoří dohromady jedinečnou chuťovou explozi.
Dobře se hodí jako malé slavnostní pohoštění, rychlá večeře nebo sytá svačina. Máte-li rádi pikantnější pokrmy, přidejte do jídla feferonku. Vaši přátelé tento pokrm určitě rádi uvítají jako větší snack k pivu a věřte, že si jej všichni zamilují a nebudou si umět představit párty bez něj.
Recept na pikantní sýrovou kapsu
Ingredience potřebné na přípravu hermelínového překvapení neboli sýrovou kapsu z listového těsta
- 1 rozválené listové těsto
- 1 Hermelín
- 50 g Tvarůžků
- 100 g Debrecínky (může být jiná výrazná uzenina)
- 1 větší rajče (nebo sušená rajčata)
- 1 malá cibule
- 1 vejce (na potření)
- 1 lžíce hořčice (volitelné)
- sůl a pepř dle chuti
- kmín nebo sezam na posypání
Postup přípravy pikantní sýrové kapsy s překvapením
1. Hermelín si n nakrájíme na plátky, tvarůžky na menší kousky
2. Rajčata nakrájíme na plátky, cibuli na drobno
3. Uzeninu necháme v plátcích anebo nakrájíme na proužky.
4. Rozválené těsto rozdělíme na 2 stejné díly.

Hermelín v listovém kabátku se slaninovým nebo šunkovým překvapením

Nakládaný hermelín s olivami, bazalkou a sušenými rajčaty
5. Spodní část potřeme hořčicí (volitelné), poklademe uzeninou, rajčaty, hermelínem, tvarůžky, cibulí, lehce osolíme a opepříme.
6. Přiklopíme druhou částí těsta a okraje pevně spojíme.
7. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem nebo sezamem.
8. Pečeme v předehřáté trouby na 190 stupňů 25 minut, dokud těsno nezezlátne.
Servírování
Po upečení nechte chvíli vychladnout, aby se náplň ustálila.
Podávejte teplé s čerstvým salátem nebo dipem.
Místo Hermelínu můžete použít například Camembert.

Hermelínové kuličky se slaninou: Originální jednohubky k pivu i vínu

Hermelínový salát na jednohubky
pozn.: částečně upraveno AI