Určitě všichni znáte koblihy s povidly a tvarohem, s povidly a šlehačkou a podobně. Ale jestli pak jste už také ochutnali Koblížky plněné krémem ze sýru Mascarpone a šlehačky a polité čokoládovou polevou. Ty jsou dokonalé. Jsou nadýchané a měkké díky perfektně vykynutému těstu, které je smažené dozlatova. Náplň z mascarpone a šlehačky je lehká a hedvábně jemná, čímž vytváří kontrast k těstu. Čokoládová poleva na povrchu přidává bohatou chuť a luxusní vzhled. Každé sousto nabízí kombinaci křupavé čokolády, měkkého těsta a krémové náplně. A tomu prostě nejde odolat.

Recept na plněné koblihy s čokoládovou polevou a mascarpone krémem

Ingredience k přípravě

Těsto na koblížky

  • 500 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 3 balíčky vanilkového cukru
  • kůra z jednoho citrónu
  • 5 žloutků
  • 250 ml mléka
  • 50 g másla
  • 3 PL rumu
  • 1 kostka droždí (případně balíček sušeného droždí )
  • pikantní marmeláda na plnění
  • olej na smažení koblih
  • moučkový cukr na posypání koblih

Náplň – krém

  • sýr Mascarpone
  • neslazená šlehačka
  • čokoládová poleva na polití vršku koblih

Postup přípravy koblížků

1.  Do misky prosejeme mouku se solí. Přidáme vanilkový cukr a citronovou kůru. Ve vlažném mléce rozmícháme droždí, 1 KL cukru a 1 PL mléka a necháme vzejít kvásek, cca 1O minut.. Pak kvásek přidáme do mouky společně s rozpuštěným máslem, rumem a žloutky. Vypracujjeme hladké a nelepivé těsto, které necháme na teplém místě přikryté kynout asi 1 hodinu.

2. Vykynuté těsto přendáme na vál, uděláme z něj kuličky a necháme ještě cca 20 minut odpočívat.

Z vykynutého těsta formujeme kuličky.
Z vykynutého těsta formujeme kuličky.

3. Koblihy smažíme v horkém oleji dozlatova z obou stran. Hotové necháme okapat na papírových utěrkách a vychladnout.

Koblížky smažíme v horkém oleji.
Koblížky smažíme v horkém oleji.

4. Vyšleháme si šlehačku, kterou smícháme se sýrem Mascarpone a řádně vyšleháme do hladkého krému.

5. Každou koblihu po vychlazení rozřízneme vodorovně, do spodní části naplníme 1 PL marmelády a poté naneseme vrstvu šlehačkového krému. Vrchní část uříznuté koblihy namočíme v čokoládové polevě a přiklopíme na naplněnou část.

Koblížky plníme marmeládou a krémem.
Koblížky plníme marmeládou a krémem .

6. Hotové koblihy můžeme posypat moučkovým cukrem (volitelné).

Závěrem

Plněné koblihy s čokoládovou polevou jsou luxusní verzí tradičních koblih, které posouvají obyčejné pečivo na zcela novou úroveň. Jejich chuť je bohatá, ale není příliš sladká, což je činí neodolatelnými.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest