Určitě všichni znáte koblihy s povidly a tvarohem, s povidly a šlehačkou a podobně. Ale jestli pak jste už také ochutnali Koblížky plněné krémem ze sýru Mascarpone a šlehačky a polité čokoládovou polevou. Ty jsou dokonalé. Jsou nadýchané a měkké díky perfektně vykynutému těstu, které je smažené dozlatova. Náplň z mascarpone a šlehačky je lehká a hedvábně jemná, čímž vytváří kontrast k těstu. Čokoládová poleva na povrchu přidává bohatou chuť a luxusní vzhled. Každé sousto nabízí kombinaci křupavé čokolády, měkkého těsta a krémové náplně. A tomu prostě nejde odolat.
Recept na plněné koblihy s čokoládovou polevou a mascarpone krémem
Ingredience k přípravě
Těsto na koblížky
- 500 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 3 balíčky vanilkového cukru
- kůra z jednoho citrónu
- 5 žloutků
- 250 ml mléka
- 50 g másla
- 3 PL rumu
- 1 kostka droždí (případně balíček sušeného droždí )
- pikantní marmeláda na plnění
- olej na smažení koblih
- moučkový cukr na posypání koblih
Náplň – krém
- sýr Mascarpone
- neslazená šlehačka
- čokoládová poleva na polití vršku koblih
Postup přípravy koblížků
1. Do misky prosejeme mouku se solí. Přidáme vanilkový cukr a citronovou kůru. Ve vlažném mléce rozmícháme droždí, 1 KL cukru a 1 PL mléka a necháme vzejít kvásek, cca 1O minut.. Pak kvásek přidáme do mouky společně s rozpuštěným máslem, rumem a žloutky. Vypracujjeme hladké a nelepivé těsto, které necháme na teplém místě přikryté kynout asi 1 hodinu.
2. Vykynuté těsto přendáme na vál, uděláme z něj kuličky a necháme ještě cca 20 minut odpočívat.
3. Koblihy smažíme v horkém oleji dozlatova z obou stran. Hotové necháme okapat na papírových utěrkách a vychladnout.
4. Vyšleháme si šlehačku, kterou smícháme se sýrem Mascarpone a řádně vyšleháme do hladkého krému.
5. Každou koblihu po vychlazení rozřízneme vodorovně, do spodní části naplníme 1 PL marmelády a poté naneseme vrstvu šlehačkového krému. Vrchní část uříznuté koblihy namočíme v čokoládové polevě a přiklopíme na naplněnou část.
6. Hotové koblihy můžeme posypat moučkovým cukrem (volitelné).
Závěrem
Plněné koblihy s čokoládovou polevou jsou luxusní verzí tradičních koblih, které posouvají obyčejné pečivo na zcela novou úroveň. Jejich chuť je bohatá, ale není příliš sladká, což je činí neodolatelnými.