Chléb je hlavní a nezbytná potravina, ale jedli jste, nebo ještě lépe zkusili jste někdy péct ten svůj, domácí? Věřím, že někteří z vás ho pečou pravidelně a někdo ho třeba ještě nikdy nepekl. Existuje spousta receptů na různé druhy domácího chleba, ale dnes bude řeč právě o tom z podmáslí. Protože podmáslí je vhodné a výborné nejen do koláčů a dezertů, ale zrovna i do domácího chleba. A teď ještě k podmáslí. Používáte ho, pijete, nebo přidáváte do pečení?

Já například podmáslí miluji, samozřejmě dnes si kupuji to hotové v obchodě, ale ještě teď si vzpomínám na dřevěnou máselnici uprostřed kuchyně u babičky, u které se sedělo a třáslo se s ní do té doby, než nevzniklo krásné a voňavé máslíčko. No a právě jako vedlejší produkt, když se oddělili tuk, jako to máslo, vznikalo podmáslí. To se pak pilo, třeba k večeři s pečenými brambory, anebo se použilo do pečení chleba nebo koláčů. Nejlepší bylo, když se nechalo zkysnout, potom bylo lepší a právě to kysané – dnes fermentované podmáslí se v obchodě prodává.

A právě tento vedlejší produkt výroby másla má dnes v kuchyni důležitou roli. Je lehce nakyslý, plný bílkovin a přirozených kultur. V těstě podporuje kynutí a pečivu dodává jemnost a měkkost. Chléb z podmáslí má nakyslou chuť, skvěle drží tvar a pomalu vysychá.

Recept na podmáslový chléb

Ingredience potřebné na přípravu domácího chleba, jako návratu ke kořenům

  • 130 g celozrnné žitné mouky
  • 370 g hladké mouky
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky kmínu
  • 10 g droždí
  • 400 ml podmáslí + 100 ml na případné přidávání podle hustoty těsta

Postup přípravy podmáslového domácího chleba

Obrázek receptu na Podmáslový chléb - voňavý návrat ke kořenům
Foto: Ilona Mikulecká, Recept na Podmáslový chléb – voňavý návrat ke kořenům

1. Z ingrediencí vypracujeme v robotu nebo ručně těsto, které přikryjeme a dáme na noc do lednice. Těsto je trochu lepivé, tak pracuji s pomoučenými rukami. Ráno těsto dáme do ošatky na moukou posypanou utěrku, přikryjeme další utěrkou a necháme kynout při pokojové teplotě asi 2 hodiny.

2. Troubu si vyhřejeme na 240 stupňů, připravíme si dva plechy, jeden z nich si trochu nahřejeme. Na nahřátý plech vyklopíme těsto, do druhého plechu dáme trochu horké vody a uložíme na spodek trouby a pečeme 10 minut. Pak spodní plech s vodou vytáhneme , snížíme teplotu na 200 stupňů a pečeme cca dalších 25 minut. Necháme vychladnout a můžeme krájet.

Obrázek návodu Tipy na pečení chleba – jak se vyhnout nejčastějším chybám

Vylepšete svůj domácí chleba: Jak se vyhnout nejčastějším chybám

Tipy na závěr

Když do těsta přidáme lžičku medu, nebo lžíci octa, bude mít chléb ještě lepší chuť.

Po upečení potřete chléb slanou vodou.

Hotové pletenky

Čerstvé domácí pletenky – voňavé domácí housky

Recept na rychlé lívance z podmáslí s jablky

Lívance s podmáslím: Oblíbený pokrm, který osvěžíme za pomoci jablek

Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest