Proč se jim říká Šalamounské anebo Šalamounovy? Pravděpodobně podle rčení “Moudrost je v jednoduchosti”. Šalamounův rumový moučník je velmi moudře vymyšlený: je jednoduchý, rychlý a přesto velice chutný.

Základními chutěmi tohoto moudrého receptu jsou kakao, rum, ořechy, máslo a vanilka. Z toho prostě nemůže vzniknout nic špatného. Tentokrát navíc přinášíme recept bez složité přípravy, Šalamounské řezy s rumem zvládnete za chvíli i vy!

Recept na Šalamounův moučník s rumem – výborný dezert, který zvládne každý

Ingredience na přípravu základu

1 hrnek= 250 ml, 1 polévková lžíce = 15 ml, ingredience odpovídají množství na jeden plech s vyšším okrajem cca 38×28 cm

  • 250 g másla
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1 hrnek vody
  • 3 polévková lžíce kakaa
  • špetka soli
  • 20 g vanilkového třtinového cukru
  • 4 vejce
  • 1/2 hrnku špaldové celozrnné mouky
  • 1 a 1/2 hrnku polohrubé pšeničné mouky
  • 1 balíček bezfosfátového prášku do pečiva

Ingredience na polevy a posypaní

  • 3 polévkové lžíce rumu do polevy
  • 100 g mletých vlašských ořechů anebo kokosu na posypání

Postup přípravy

1. Připravíme si základní směs z másla, cukru, vody a kakaa. Tyto suroviny dáme do kastrůlku a na mírném ohni zahříváme do rozpuštění másla, občas zamícháme. Nevaříme!

2. Z připravené směsi si odlijeme 1 hrnek stranou na polevu a zbytek směsi vychladíme.

Připravíme si základní kakaovou směs, hrnek směsi odlijeme stranou.
Připravíme si základní kakaovou směs, hrnek směsi odlijeme stranou.

3. Do mísy si nalijeme vychladlou kakaovou směs, přidáme vanilku, sůl a vejce. Šlehačem vyšleháme. Přisypeme mouku s práškem do pečiva a znovu řádně prošleháme.

Do směsi přidáme ostatní ingredience a vyšleháme na těsto.
Do směsi přidáme ostatní ingredience a vyšleháme na těsto.

4. Těsto vylijeme na plech s pečícím papírem a rozetřeme do rovna. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut, než je těsto pevné.


Těsto vylijeme na plech a upečeme v troubě.
Těsto vylijeme na plech a upečeme v troubě.

5. Upečený korpus vyndáme na mřížku a špejlí propícháme do něj malé dírky.

6. Na polevu vezmeme hrnek s odlitou kakaovou směsí a nalijeme do ní rum. Polevu nalijeme na teplý koláč, aby se vpila dírkami do korpusu.

Do horkého koláče uděláme špejlí dírky a polijeme rumovou polevou.
Do horkého koláče uděláme špejlí dírky a polijeme rumovou polevou.

7. Poté hned zasypeme povrch mletými ořechy nebo kokosem a necháme zaschnout.

Ihned posypeme mletými ořechy a necháme vychladnout.
Ihned posypeme mletými ořechy a necháme vychladnout.

Hotové řezy můžeme podávat ihned po vychladnutí na pokojovou teplotu, anebo po odležení druhý den, výborné jsou řezy s porcí nesladké šlehačky na povrchu.

Varianta rumových řezů

Rumovou buchtu samozřejmě pečeme pro dospělé díky rumu, kterého je v ní dost. Chceme-li upéct moučník pro i děti, místo rumu můžeme přidat ovocnou šťávu z kompotu, např. z broskví nebo meruněk.

Obrázek receptu na bábovku na plechu s čokoládovou polevou, ořechy a kokosem.

Prezidentská bábovka na plechu s čokoládovou polevou, ořechy a kokosem

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest