Proč se jim říká Šalamounské anebo Šalamounovy? Pravděpodobně podle rčení “Moudrost je v jednoduchosti”. Šalamounův rumový moučník je velmi moudře vymyšlený: je jednoduchý, rychlý a přesto velice chutný.
Základními chutěmi tohoto moudrého receptu jsou kakao, rum, ořechy, máslo a vanilka. Z toho prostě nemůže vzniknout nic špatného. Tentokrát navíc přinášíme recept bez složité přípravy, Šalamounské řezy s rumem zvládnete za chvíli i vy!
Recept na Šalamounův moučník s rumem – výborný dezert, který zvládne každý
Ingredience na přípravu základu
1 hrnek= 250 ml, 1 polévková lžíce = 15 ml, ingredience odpovídají množství na jeden plech s vyšším okrajem cca 38×28 cm
- 250 g másla
- 1 hrnek třtinového cukru
- 1 hrnek vody
- 3 polévková lžíce kakaa
- špetka soli
- 20 g vanilkového třtinového cukru
- 4 vejce
- 1/2 hrnku špaldové celozrnné mouky
- 1 a 1/2 hrnku polohrubé pšeničné mouky
- 1 balíček bezfosfátového prášku do pečiva
Ingredience na polevy a posypaní
- 3 polévkové lžíce rumu do polevy
- 100 g mletých vlašských ořechů anebo kokosu na posypání
Postup přípravy
1. Připravíme si základní směs z másla, cukru, vody a kakaa. Tyto suroviny dáme do kastrůlku a na mírném ohni zahříváme do rozpuštění másla, občas zamícháme. Nevaříme!
2. Z připravené směsi si odlijeme 1 hrnek stranou na polevu a zbytek směsi vychladíme.
3. Do mísy si nalijeme vychladlou kakaovou směs, přidáme vanilku, sůl a vejce. Šlehačem vyšleháme. Přisypeme mouku s práškem do pečiva a znovu řádně prošleháme.
4. Těsto vylijeme na plech s pečícím papírem a rozetřeme do rovna. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut, než je těsto pevné.
5. Upečený korpus vyndáme na mřížku a špejlí propícháme do něj malé dírky.
6. Na polevu vezmeme hrnek s odlitou kakaovou směsí a nalijeme do ní rum. Polevu nalijeme na teplý koláč, aby se vpila dírkami do korpusu.
7. Poté hned zasypeme povrch mletými ořechy nebo kokosem a necháme zaschnout.
Hotové řezy můžeme podávat ihned po vychladnutí na pokojovou teplotu, anebo po odležení druhý den, výborné jsou řezy s porcí nesladké šlehačky na povrchu.
Varianta rumových řezů
Rumovou buchtu samozřejmě pečeme pro dospělé díky rumu, kterého je v ní dost. Chceme-li upéct moučník pro i děti, místo rumu můžeme přidat ovocnou šťávu z kompotu, např. z broskví nebo meruněk.