Tento recept na hovězí na asijský způsob ukazuje, jak snadno připravit chutné hovězí jídlo i z levnějšího kusu masa. Díky použití zázvoru a ústřicové omáčky získáte bohatou chuť a jemnou texturu masa, které bude perfektně doplněné křupavou zeleninou. Celý pokrm připravíte na jedné pánvi během pár minut.
Začneme tím, že očistíme hovězí maso, odstraníme nežádoucí části a nakrájíme ho na tenké nudličky proti vláknu. Pro zjemnění masa použijeme sodu a necháme ji působit 15–20 minut. Poté maso dobře opláchneme, dochutíme zázvorem, česnekem, černým pepřem a dalšími kořeními a necháme ho marinovat. Na pánvi maso opečeme po malých dávkách, aby se nepřeplnila, a poté ho odložíme stranou. Ve stejné pánvi osmažíme česnek, feferonku, mrkev, cibuli a papriky, dokud zelenina nezměkne. Přidáme trochu sójové a ústřicové omáčky, kukuřičného škrobu a vody. Nakonec vrátíme maso do pánve, promícháme a necháme omáčku zhoustnout.
Recept na rychlé hovězí s paprikou a cibulí na jedné pánvi
Suroviny
- 500 g hovězího masa (levnější kus, např. kližka)
- 1 lžička jedlé sody
- 1 ½ lžičky mletého zázvoru
- 1 stroužek česneku
- ¾ lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce ústřicové omáčky
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce praženého sezamového oleje (nebo jiného oleje)
- 2 papriky (libovolné barvy)
- 2 červené cibule
- 1 mrkev
- 2 stroužky česneku (do zeleniny)
- feferonka (dle chuti)
- ½ lžičky koření na kuře
- 60 ml vody
- sezamový olej (volitelné)
Postup
- Hovězí maso očistíme, odstraníme blanité části a nakrájíme na tenké nudličky proti vláknu.
- Pro zjemnění masa přidáme jedlou sodu a maso zakryjeme vodou. Necháme působit 15–20 minut.
Příprava hovězího masa na pokrm
- Maso dobře opláchneme, slijeme a ochutíme zázvorem, černým pepřem, česnekem, kořením na kuře a kukuřičným škrobem. Přidáme ústřicovou a sójovou omáčku, med a sezamový olej. Směs dobře promícháme a necháme 20–30 minut marinovat.
Hovězí na asijský způsob se zeleninou na jedné pánvi
- Mezitím nakrájíme papriky, cibuli a mrkev na tenké proužky.
Marinování hovězího masa
- Rozpalte pánev na vysoký plamen, přidejte olej a maso opečte ve 2-3 dávkách. Každou dávku restujeme 2-3 minuty, dokud maso nezhnědne.
- Maso vyjmeme z pánve a do stejné pánve přidáme další olej. Osmažíme česnek, feferonku a zázvor asi 1 minutu.
- Přidáme mrkev a smažíme 2–4 minuty na vysokém plameni.
Hovězí na asijský způsob se zeleninou na jedné pánvi
- Přidáme cibuli a papriky a opět smažíme další 2–3 minuty.
- Přidáme koření na kuře, sójovou omáčku, ústřicovou omáčku, kukuřičný škrob a vodu.
Hovězí maso připravované se zeleninou
- Vrátíme maso do pánve a vaříme za občasného míchání 3 minuty, dokud omáčka nezhoustne.
Hovězí na asijský způsob se zeleninou na jedné pánvi
- Hotové jídlo podáváme s nasekanou zelenou cibulkou a trochou sezamového oleje.