Znáte ten pocit, když dostanete do ruky kouzelnou směs koření, která vaše chuťové buňky doslova roztančí radostí? A co teprve, když máte v ruce koření, které přišlo z exotických koutů světa? Pokud se ocitnete v takové situaci a hledáte rychlý a chutný způsob, jak toto kouzelné koření využít, mám pro vás jedinečný tip: Spaghetti Aglio e Olio.
Tento recept slibuje spojení exotických přísad s klasikou italské kuchyně, a to vše v rychlosti a s lahodným výsledkem. Přidejte k tomu trochu parmazánu a buďte připraveni na nezapomenutelný zážitek v podobě exotických spaghetti, které si zamilujete.
Zapomeňte na dlouhé hodiny strávené v kuchyni, tento recept vám umožní užít si bohaté chutě a vůně exotických krajů během několika málo minut přípravy. Vaše chuťové pohárky budou nadšeně tančit při každém soustu této lahodné kombinace, která spojuje jednoduchost s exotickou příchutí.
Spaghetti Aglio, Olio e Spezie Orientali – Italské těstoviny s nádechem orientu
Potřebné vybavení
- hrnec na těstoviny dostatečně velký, aby těstoviny mohly "plavat"
- Pánev
- Struhadlo na sýr
- Nůž na bylinky a česnek
- kleště na těstoviny
Suroviny
- 500 g špagety (semolinové, možno použít i jiné těstoviny)
- 3 lžíce olivový olej (extra panenský)
- 6 ks stroužek česneku (český a silný)
- 4 čajové lžičky orientálního koření (Ras El Hanout, Köftelik Baharat, Masala sans Piment, ….)
- 2 lžíce parmezán (strouhaný)
- 2 čajové lžičky čerstvý pepř (mletý)
- 1 čajová lžička sůl (mořská, hrubozrnná)
- 2 lžíce bazalka (čerstvá, sekaná i vcelku)
Postup
- Postavíme vodu na těstoviny, na každých 100 gramů těstovin cca 1 litr vody.
- Nachystáme si stroužky česneku, lehce je přitlačíme dlaní nebo nožem na prkénko, aby se narušila struktura česneku a předal hodně své chuti.
Zdroj obrázku: cooky.cz, česnek v receptu Spaghetti Aglio e Olio e Spezie Orientali
- Až voda začne vařit, osolíme ji (cca 2 lžičky soli) a přidáme těstoviny.
Zdroj obrázku: cooky.cz, až voda začne vařit
- Na studenou pánev nalijeme olivový olej, přidáme česnek a teprve poté začneme pánev postupně zahřívat zhruba na 2/3 výkonu hořáku/varné desky.
Zdroj obrázku: cooky.cz, olivový olej a česnek
- Až se začne olej kolem česneku pěnit, tak za cca 2 minuty přidáme koření a pepř, vše promícháme a zatím nesolíme. Těsně před vložením těstovin pánev trochu více rozpálíme a česnek vyjmeme z pánve, jinak by zhořknul.
Zdroj obrázku: cooky.cz, až začne česnek na pánvi pěnit
- Po zhruba 8 minutách od vložení do vody by měly být špagety uvařené tzv. na skus (“al dente”), pomocí kleští vložíme těstoviny z vody do pánve, vodu zatím nevyléváme, poslouží nám na zvlhčení těstovin na pánvičce.
Zdroj obrázku: cooky.cz, po 8 minutách špagety na skus
- Těstoviny důkladně promícháme se směsí oleje s kořením, necháme je vždy chvíli dusit, pokud by těstoviny byly již suché, přelijeme trochu vody z těstovin.
- Vsypeme 3/4 nachystaného strouhaného parmezánu, zbytek si necháme na posypání při servírování. Důkladně vše opět promícháme.
Zdroj obrázku: cooky.cz, přidáme parmazán
- Vsypeme nasekané listy bazalky, čerstvý pepř na dochucení a mořskou sůl. Opět vše promícháme.
- Pomocí kleští těstoviny servírujeme na talíř, posypeme čerstvou solí, pepřem, parmezánem a dozdobíme lístky bazalky.
Zdroj obrázky: cooky.cz, dobrou chuť!
Poznámky
- Uvařili jste si náš recept na Spaghetti Aglio, Olio e Spezie Orientali? Dejte nám vědět jak Vám recept chutnal….níže v komentářích
- Máte vlastní zajímavý recept? Podělte se s námi zde 🙂