5 hvězdiček od 2 kuchařů
Přejít na recept Tisknout recept

Znáte ten pocit, když dostanete do ruky kouzelnou směs koření, která vaše chuťové buňky doslova roztančí radostí? A co teprve, když máte v ruce koření, které přišlo z exotických koutů světa? Pokud se ocitnete v takové situaci a hledáte rychlý a chutný způsob, jak toto kouzelné koření využít, mám pro vás jedinečný tip: Spaghetti Aglio e Olio.

Tento recept slibuje spojení exotických přísad s klasikou italské kuchyně, a to vše v rychlosti a s lahodným výsledkem. Přidejte k tomu trochu parmazánu a buďte připraveni na nezapomenutelný zážitek v podobě exotických spaghetti, které si zamilujete.

Zapomeňte na dlouhé hodiny strávené v kuchyni, tento recept vám umožní užít si bohaté chutě a vůně exotických krajů během několika málo minut přípravy. Vaše chuťové pohárky budou nadšeně tančit při každém soustu této lahodné kombinace, která spojuje jednoduchost s exotickou příchutí.

Zdroj obrázku: cooky.cz, Spaghetti Aglio e Olio e Spezie Orientali

Spaghetti Aglio, Olio e Spezie Orientali – Italské těstoviny s nádechem orientu

Autor receptu: Jakub Menšík
5 hvězdiček od 2 kuchařů
Čas přípravy 5 minut
Čas vaření 15 minut
Celkový čas 20 minut
Porcí 4 porce
Kalorie 576
Jednoduché italské těstoviny založené na kvalitních surovinách a orientálním koření

Potřebné vybavení

  • hrnec na těstoviny dostatečně velký, aby těstoviny mohly "plavat"
  • Pánev
  • Struhadlo na sýr
  • Nůž na bylinky a česnek
  • kleště na těstoviny

Suroviny

  • 500 g špagety (semolinové, možno použít i jiné těstoviny)
  • 3 lžíce olivový olej (extra panenský)
  • 6 ks stroužek česneku (český a silný)
  • 4 čajové lžičky orientálního koření (Ras El Hanout, Köftelik Baharat, Masala sans Piment, ….)
  • 2 lžíce parmezán (strouhaný)
  • 2 čajové lžičky čerstvý pepř (mletý)
  • 1 čajová lžička sůl (mořská, hrubozrnná)
  • 2 lžíce bazalka (čerstvá, sekaná i vcelku)

Postup 

  • Postavíme vodu na těstoviny, na každých 100 gramů těstovin cca 1 litr vody.
  • Nachystáme si stroužky česneku, lehce je přitlačíme dlaní nebo nožem na prkénko, aby se narušila struktura česneku a předal hodně své chuti.
    Stoužky česneku lehce přitlačíme, aby se uvolnila chuť.

    Zdroj obrázku: cooky.cz, česnek v receptu Spaghetti Aglio e Olio e Spezie Orientali

  • Až voda začne vařit, osolíme ji (cca 2 lžičky soli) a přidáme těstoviny.
    Obrázek k receptu Spaghetti Aglio e Olio e Spezie Orientali - přidáme sůl a italské těstoviny

    Zdroj obrázku: cooky.cz, až voda začne vařit

  • Na studenou pánev nalijeme olivový olej, přidáme česnek a teprve poté začneme pánev postupně zahřívat zhruba na 2/3 výkonu hořáku/varné desky.
    Recept: Spaghetti Aglio e Olio e Spezie Orientali - česnek a olivový olej

    Zdroj obrázku: cooky.cz, olivový olej a česnek

  • Až se začne olej kolem česneku pěnit, tak za cca 2 minuty přidáme koření a pepř, vše promícháme a zatím nesolíme. Těsně před vložením těstovin pánev trochu více rozpálíme a česnek vyjmeme z pánve, jinak by zhořknul.
    Aglio Olio - česnek a olivový olej na pánvičce pění

    Zdroj obrázku: cooky.cz, až začne česnek na pánvi pěnit

  • Po zhruba 8 minutách od vložení do vody by měly být špagety uvařené tzv. na skus (“al dente”), pomocí kleští vložíme těstoviny z vody do pánve, vodu zatím nevyléváme, poslouží nám na zvlhčení těstovin na pánvičce.
    Aglio Olio recept - špaget po 8 minutách na skus

    Zdroj obrázku: cooky.cz, po 8 minutách špagety na skus

  • Těstoviny důkladně promícháme se směsí oleje s kořením, necháme je vždy chvíli dusit, pokud by těstoviny byly již suché, přelijeme trochu vody z těstovin.
  • Vsypeme 3/4 nachystaného strouhaného parmezánu, zbytek si necháme na posypání při servírování. Důkladně vše opět promícháme.
    Aglio Olio - přidáme 3/4 parmazánu

    Zdroj obrázku: cooky.cz, přidáme parmazán

  • Vsypeme nasekané listy bazalky, čerstvý pepř na dochucení a mořskou sůl. Opět vše promícháme.
  • Pomocí kleští těstoviny servírujeme na talíř, posypeme čerstvou solí, pepřem, parmezánem a dozdobíme lístky bazalky.
    Recept na Spaghetti Aglio e Olio e Spezie Orientali, naservírováno

    Zdroj obrázky: cooky.cz, dobrou chuť!

Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

  • Uvařili jste si náš recept na Spaghetti Aglio, Olio e Spezie Orientali? Dejte nám vědět jak Vám recept chutnal….níže v komentářích
  • Máte vlastní zajímavý recept? Podělte se s námi zde 🙂
Kalorie: 576kcal
Cena: 80 Kč
Chod: Hlavní jídlo, Večeře
Kuchyně: Arabská, Italská
Klíčové slovo: orient, těstoviny

Výživové hodnoty

Kalorie: 576kcal | Sacharidy: 95g | Bílkoviny: 17g | Tuk: 13g | Nasycené tuky: 2g | Polynenasycené tuky: 2g | Mononenasycený tuk: 8g | Cholesterol: 2mg | Sodík: 631mg | Draslík: 305mg | Vláknina: 4g | Cukr: 4g | Vitamín A: 82IU | Vitamín C: 2mg | Vápník: 75mg | Železo: 2mg


5 hvězdiček od 2 kuchařů (2 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest