Quiche s chřestem, slaninou a medvědím česnekem je lahodný a svěží jarní slaný koláč. Naše varianta je voní svěžím a šťavnatým jarem. Jelikož máme zrovna sezónu chřestu, která netrvá příliš dlouho (je od dubna do května), tak jsme toho museli využít a použít tuto surovinu do našeho jarního quiche.
Quiche pochází z francouzské kuchyně a dlouho byl považován za pokrm venkovské kuchyně, ale později se jeho popularita rozšířila do měst i mezinárodně. První zmínky o tomto pokrmu sahají až do 13. století. Quiche se dělá s různými náplněmi, může se připravovat i na sladko.
Mohlo by Vás zajímat:
- Víte, jak uchovat chřest co nejdéle čerstvý a kdy už ho naopak vyhodit? Přečtěte si více v našem článku.
Recept na Quiche s chřestem, slaninou a medvědím česnekem
Potřebné vybavení
- Trouba
- forma na koláč
- Váleček na vyválení těsta
Suroviny
Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 100 g vychlazeného másla (rozkrájené na menší části)
- 5 lžic studené vody
- 1/2 lžičky soli (my použili bylinou sůl s medvědím česnekem)
Náplň:
- 100 g mix sýrů (my máme goudu a parmazán) (nastrouhané na jemno)
- 150 g slaniny nebo jiné uzeniny (nakrájené nadrobno)
- 3 vejce
- sůl a pepř (na dochucení)
- 200 g smetany na šlehání
Na závěr:
- 300 g zelený chřest (rozpůlený a pokrájený na menší části, položíme na náplň)
Postup
Těsto:
- Do mísy přesypeme hladkou mouku, pokrájené máslo, sůl a studenou vodu.
- Vše důkladně prohněteme, dokud nevznikne hladké a nelepivé těsto.
- Nyní těsto dáme odpočinout do lednice.
Náplň:
- Do větší mísy dáme nastrouhané sýry, vejce, slaninu, smetanu, pokrájený medvědí česnek a sůl.
- Vše promícháme.
Pečeme těsto:
- Rozehřejeme si troubu na 180 stupňů.
- Vyndáme těsto z lednice a rozválíme na velikost a tvar koláčové formy.
- Tip: aby se těsto nepřichytávalo na vál, vyválíme těsto rovnou na pečícím papíru.
- Vyválené těsto přeneseme spolu s pečícím papírem do koláčové formy.
- Ve formě těsto vytvarujeme dle formy.
- Nyní propícháme těsto na dně formy, pomocí vidličky.
- Vložíme těsto do trouby a pečeme na 15 minut.
Pečeme celý koláč:
- Jakmile těsto zezlátne, vyndáme ho z trouby.
- Na těsto vylijeme směs ze sýrů, smetany, vajec, medvědího česneku a slaniny.
- Na povrch náplně položíme rozpůlený chřest.
- Vše dáme péct na 20 minut.
- Jakmile je povrch koláče zlatavý vyndáme koláč ne mřížku.
- Necháme vychladnout a podáváme ještě vlažný či studený.
- Nechte si chutnat.