Velice zajímavou a zábavnou částí vašeho letošního pečení by mohly být tyto originální skleněné sušenky. Že jste o ničem takovém nikdy neslyšeli? Sklo a jídlo přeci nejde dohromady. Ale představte si, že něco podobného sklu jde při troše trpělivosti a šikovnosti vykouzlit i v kuchyni a ještě si pochutnáte. Toto skleněné cukroví pak můžete použít buď na sváteční stůl, který vám dokonale zpestří a nebo také na vánoční stromeček jako jedlé ozdobičky na stromeček. Ovšem v tomto případě tam nezapomeňte před pečením udělat špejlí malý otvor na provlečení stužky.

A jak vlastně funguje efekt toho skla v cukroví? Průhlednost sušenek je dosažena díky použití tvrdých bonbónů, které se při pečení roztaví a vytvoří hladkou, průsvitnou vrstvu. Nejčastěji se používají tvrdé barevné bonbóny – vyberte ty, které máte rádi.

Recept na skleněné sušenky

Ingredience pro přípravu

  • 100 g změklého másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 180 g bonbónů s ovocnou příchutí například BonPari
  • 1 vejce
  • 50 g škrobu
  • 1 balíček vanilkového cukru

Postup

1. V misce rozmícháme do hladka změklé máslo s moučkovým a vanilkovým cukrem, přidáme vajíčko, opět řádně rozmícháme a pomalu přidáváme mouku a škrob. Mícháme. Rukama pak vypracujeme hladké těsto, které uložíme zabalené do folie na půl hodiny do lednice.

2. Poté těsto rozválíme na pomoučeném válu silné 3-4 mm a vykrajujeme tvary (větší tvary s otvorem stejného tvaru jako je sušenka – viz foto), které ukládáme na plech vystlaný pečícím papírem a pečeme v troubě při teplotě 180 stupňů cca 13 minut. Sušenky jsou po upečení tvrdé na dotek.

Z hotového těsta vykrojíme tvary s otvorem.
Zdroj: praktikdokunuslar, Z hotového těsta vykrojíme tvary s otvorem.
Sušenky upečeme v troubě.
Zdroj: praktikdokunuslar, Sušenky upečeme v troubě.

3. Polovinu sušenek na plechu otočíme spodní stranou nahoru a do každé sušenky s otvorem vložíme 3 bonbóny stejné barvy. Vrátíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů na 5 minut, poud se bonbóny neroztaví.

Naplníme bonbóny a dáme zpět do trouby.
Zdroj: praktikdokunuslar, Naplníme bonbóny a dáme zpět do trouby.

4. Po vytažení z trouby necháme vychladnout, aby skleněná hmota ztuhla a opatrně je odlepíme z papíru.

Roztavené bonbóny necháme vychladit.
Zdroj: praktikdokunuslar, Roztavené bonbóny necháme vychladit.

5. Zdobíme tak, že vždycky na jeden z tvarů otočený dnem vzhůru nasypeme libovolné dortové ozdoby a na sušenku nastříkáme trochu libovolného krému na slepení . Přikryjeme rubem druhé sušenky stejné barvy a slepíme.

Zdobíme a slepujeme.
Zdroj: praktikdokunuslar, Zdobíme a slepujeme.
Hotová skleněná sušenka.
Zdroj: praktikdokunuslar, Hotová skleněná sušenka.

Tipy pro bonbóny

Vybírejte pouze tvrdé bonbóny bez želatiny a náplně. Mixujte barvy bonbónů. Můžete podávat i samotné sušenky bez zdobení, pouze se sklem.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest