Velice zajímavou a zábavnou částí vašeho letošního pečení by mohly být tyto originální skleněné sušenky. Že jste o ničem takovém nikdy neslyšeli? Sklo a jídlo přeci nejde dohromady. Ale představte si, že něco podobného sklu jde při troše trpělivosti a šikovnosti vykouzlit i v kuchyni a ještě si pochutnáte. Toto skleněné cukroví pak můžete použít buď na sváteční stůl, který vám dokonale zpestří a nebo také na vánoční stromeček jako jedlé ozdobičky na stromeček. Ovšem v tomto případě tam nezapomeňte před pečením udělat špejlí malý otvor na provlečení stužky.
A jak vlastně funguje efekt toho skla v cukroví? Průhlednost sušenek je dosažena díky použití tvrdých bonbónů, které se při pečení roztaví a vytvoří hladkou, průsvitnou vrstvu. Nejčastěji se používají tvrdé barevné bonbóny – vyberte ty, které máte rádi.
Recept na skleněné sušenky
Ingredience pro přípravu
- 100 g změklého másla
- 80 g moučkového cukru
- 180 g bonbónů s ovocnou příchutí například BonPari
- 1 vejce
- 50 g škrobu
- 1 balíček vanilkového cukru
Postup
1. V misce rozmícháme do hladka změklé máslo s moučkovým a vanilkovým cukrem, přidáme vajíčko, opět řádně rozmícháme a pomalu přidáváme mouku a škrob. Mícháme. Rukama pak vypracujeme hladké těsto, které uložíme zabalené do folie na půl hodiny do lednice.
2. Poté těsto rozválíme na pomoučeném válu silné 3-4 mm a vykrajujeme tvary (větší tvary s otvorem stejného tvaru jako je sušenka – viz foto), které ukládáme na plech vystlaný pečícím papírem a pečeme v troubě při teplotě 180 stupňů cca 13 minut. Sušenky jsou po upečení tvrdé na dotek.
3. Polovinu sušenek na plechu otočíme spodní stranou nahoru a do každé sušenky s otvorem vložíme 3 bonbóny stejné barvy. Vrátíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů na 5 minut, poud se bonbóny neroztaví.
4. Po vytažení z trouby necháme vychladnout, aby skleněná hmota ztuhla a opatrně je odlepíme z papíru.
5. Zdobíme tak, že vždycky na jeden z tvarů otočený dnem vzhůru nasypeme libovolné dortové ozdoby a na sušenku nastříkáme trochu libovolného krému na slepení . Přikryjeme rubem druhé sušenky stejné barvy a slepíme.
Tipy pro bonbóny
Vybírejte pouze tvrdé bonbóny bez želatiny a náplně. Mixujte barvy bonbónů. Můžete podávat i samotné sušenky bez zdobení, pouze se sklem.