Když přemýšlíme o podzimních večerech, kdy se venku pomalu stmívá a vzduchem se line vůně skořice a pečených jablek, nedá se nevzpomenout na legendární jablečný štrůdl. Ale co když štrůdl vylepšíme do podoby koláče? Tento recept vás zavede na cestu, která spojuje tradiční chutě štrůdlu s pohodlím a snadnou přípravou koláče. Upečeme si tedy lahodný jablečný štrúdlový koláč, který nejen zahřeje duši, ale i potěší celou rodinu.

Příprava koláče je možná o něco snazší než klasický štrůdl, ale chuť je stejně fantastická. Nejenže je tento recept lahodný, ale také vyvolává vzpomínky na dětství, kdy babička vytahovala z trouby zlatavý štrůdl.

Recept na štrúdlový koláč

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 250 g másla
  • 2 vejce
  • 2 – 3 lžíce bílého vína nebo mléka
  • 1 prášek do pečiva

Jablečná náplň:

  • 1 kg nastrouhaných jablek
  • 1 vanilkový pudink
  • 100 g cukru
  • špetka skořice

1. Ve větší míse si smícháme veškeré suroviny na těsto a v případě, že by se nechtělo spojit, přidáme ještě víno.

Smícháme ingredience na těsto.
Zdroj obrázku: Lahodný TV, Smícháme ingredience na těsto.

2. Vypracované těsto vložíme na chvíli do lednice a mezitím si připravíme jablečnou náplň.

3. Očištěná a nastrouhaná jablka smícháme s pudinkem, cukrem a skořicí. Šťávu s jablek nevyléváme, necháme si ji!

Připravíme jablečnou náplň.
Zdroj obrázku: Lahodný TV, Připravíme jablečnou náplň.

4. Vychlazené těsto položíme na pomoučněnou pracovní plochu a rozdělíme na 2 stejné díly.

5. První díl vyválíme na velikost plechu a opatrně ho přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Okraje musí přesahovat do boků.

Plát těsta přendáme na plech.
Zdroj obrázku: Lahodný TV, Plát těsta přendáme na plech.

6. Na těsto naneseme rovnoměrně jablečnou náplň a zarovnáme.

Naneseme jablečnou náplň.
Zdroj obrázku: Lahodný TV, Naneseme jablečnou náplň.

7. Vyválíme druhý díl těsta a položíme ho na jablečnou náplň.

8. Tento plát těsta propícháme vidličkou a koláč vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 30 minut.

Těsto propícháme vidličkou.
Zdroj obrázku: Lahodný TV, Těsto propícháme vidličkou.

9. Po 30 minutách zkontrolujeme a pečeme dozlatova.

10. Nakonec posypeme moučkovým cukrem.

Legendární jablečný štrúdlový koláč.
Zdroj obrázku: Lahodný TV, Legendární jablečný štrúdlový koláč.

Správný výběr jablek

Pro ideální výsledek je často nejlepší použít směs sladších a kyselejších odrůd, abychom dosáhli vyvážené chuti a správné struktury koláče. Mezi nejvhodnější odrůdy patří: Granny Smith, Jonagold, Golden Delicious a například Braeburn.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest