Když přemýšlíme o podzimních večerech, kdy se venku pomalu stmívá a vzduchem se line vůně skořice a pečených jablek, nedá se nevzpomenout na legendární jablečný štrůdl. Ale co když štrůdl vylepšíme do podoby koláče? Tento recept vás zavede na cestu, která spojuje tradiční chutě štrůdlu s pohodlím a snadnou přípravou koláče. Upečeme si tedy lahodný jablečný štrúdlový koláč, který nejen zahřeje duši, ale i potěší celou rodinu.
Příprava koláče je možná o něco snazší než klasický štrůdl, ale chuť je stejně fantastická. Nejenže je tento recept lahodný, ale také vyvolává vzpomínky na dětství, kdy babička vytahovala z trouby zlatavý štrůdl.
Recept na štrúdlový koláč
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 100 g moučkového cukru
- 250 g másla
- 2 vejce
- 2 – 3 lžíce bílého vína nebo mléka
- 1 prášek do pečiva
Jablečná náplň:
- 1 kg nastrouhaných jablek
- 1 vanilkový pudink
- 100 g cukru
- špetka skořice
1. Ve větší míse si smícháme veškeré suroviny na těsto a v případě, že by se nechtělo spojit, přidáme ještě víno.
2. Vypracované těsto vložíme na chvíli do lednice a mezitím si připravíme jablečnou náplň.
3. Očištěná a nastrouhaná jablka smícháme s pudinkem, cukrem a skořicí. Šťávu s jablek nevyléváme, necháme si ji!
4. Vychlazené těsto položíme na pomoučněnou pracovní plochu a rozdělíme na 2 stejné díly.
5. První díl vyválíme na velikost plechu a opatrně ho přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Okraje musí přesahovat do boků.
6. Na těsto naneseme rovnoměrně jablečnou náplň a zarovnáme.
7. Vyválíme druhý díl těsta a položíme ho na jablečnou náplň.
8. Tento plát těsta propícháme vidličkou a koláč vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 30 minut.
9. Po 30 minutách zkontrolujeme a pečeme dozlatova.
10. Nakonec posypeme moučkovým cukrem.
Správný výběr jablek
Pro ideální výsledek je často nejlepší použít směs sladších a kyselejších odrůd, abychom dosáhli vyvážené chuti a správné struktury koláče. Mezi nejvhodnější odrůdy patří: Granny Smith, Jonagold, Golden Delicious a například Braeburn.