Slovo linecké tolikrát vyslovené a skloňované ve všech pádech. Asi neexistuje domácnost v Česku, kde by toto cukroví neznali a kde by se o Vánocích nepeklo. Patří mezi to nejsnadnější vánoční cukroví – proto je možné zkoušet různé tvary, třeba jako v tomto případě, kdy se pomocí silikonové formy udělaly tyto roztomilé kytičky. Má to ovšem i svoje mouchy, protože původní recept byl už tolikrát v průběhu desítek let změněný, že ne každý recept musí být zaručeně ten výborný.
My si zkusíme upéct tradiční linecké a když to vyzkoušíte, možná sami zjistíte, které že ty linecké byly nejlepší a které nejvíc chutnaly. Některé uvádějí poměry v lineckém těstu 1:1:1, no v tom našem receptu je spíš 3:2:1 a je uváděný pouze ze základních ingrediencí mouka, máslo a cukr + citrónová kůra. Tak co, zkusíte tento? Tyto kytičky z lineckého se pečou s marmeládou.
Recept na Linecké kytičky – krásné vánoční cukroví
Ingredience na přípravu
- 3OO g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g cukru
- 1 KL nastrouhané citrónové kůry
- marmeláda na slepování dle chutí (nejlepší je pikantní, třeba rybízová)
Postup
1. Troubu rozehřejeme na 170 stupňů.
2. Z mouky, másla a cukru zpracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové folie a dáme na 1 hodinu do lednice.
3. Těsto vyválíme na pomoučeném válu na tloušťku 3 mm a vykrajujeme libovolné tvary, které ukládáme na plech vystlaný pečícím papírem. Můžeme vykrojit třeba polovinu koleček plných polovinu s otvorem uprostřed a pak je navzájem marmeládou slepovat k sobě.
4. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 10 minut pouze do jemně zlatova.
5. Po vychladnutí cukroví slepujeme marmeládou. Můžeme poprášit moučkovým cukrem.
Tipy na závěr
Pro hezčí tvary můžeme na kolečka s dírou použít cukrářský sáček.
Při poprášení moučkovým cukrem doporučuji poprášit nejdřív kolečka s dírou ještě před slepením marmeládou. Cukr se tak nedostane na marmeládu a cukroví vypadá krásně.