Připravit cukroví, které nejen skvěle chutná, ale také vypadá jako malé umělecké dílo, je snem každého milovníka pečení. Cukroví ve tvaru ořechů krásné na pohled, ale i nostalgicky připomíná staré časy, kdy se pečení věnovala celá rodina. Děti pomáhaly plnit formičky, dospělí šlehali krém a domem se linula vůně, která neodmyslitelně patří k vánočním svátkům.

Tradice přípravy cukroví ve tvaru ořechů sahá hluboko do minulosti. Ořechy byly vždy symbolem hojnosti, štěstí a plodnosti, což je důvod, proč se často objevovaly na slavnostních stolech. Pečení těchto malých skořápek je rituálem, kdy se připravuje výborný krém, kterým se oříšky slepí, dále se máčejí do plevy a ještě obalují v sekaných ořechách nebo kokosu. Já dělám jak světlé, tak i tmavé kakaové ořechy.

Recept na vánoční ořechové cukroví plněné ořechy

Ingredience pro přípravu

Těsto na ořechy:

  • 350 g hladké mouky
  • 130 g mletých vlašských ořechů
  • 250 g rozpuštěného másla
  • 150 g moučkového cukru

Jemný krém do cukroví:

  • 100 g mletých ořechů
  • 200 g rozpuštěného másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 30 ml rumu

Na vrch zdobíme:

  • 100 g čokolády
  • 25 g kokosového oleje

Postup přípravy

1. V míse nejdříve smícháme mouku, cukr, ořechy a rozpuštěné máslo na těsto.

2. Vypracujeme pevné těsto, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme na noc do lednice.

3. Druhý den si dáme předehřát troubu na 160°C a těsto rozdělíme na 4 díly.

4. Natrhané kousky těsta postupně vtlačíme do formiček ořechů a ty vyskládáme na plech.

Těsto vtlačíme do formiček.
Těsto vtlačíme do formiček.

5. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme dozlatova cca 8 minut.

6. Za tepla ořechy vyklopíme z formiček a necháme vychladnout.

Za horka vyklepneme z formiček.
Za horka vyklepneme z formiček.

7. V čisté míse smícháme všechny ingredience na krém a dobře vyšleháme mixérem.

8. Krém přendáme do cukrářského sáčku a tím naplníme ořechy. Ty k sobě krémem následně slepíme.

Slepíme pomocí krému.
Slepíme pomocí krému.

9. Ořechy vložíme na 2 hodiny do lednice a mezitím si rozpustíme čokoládu s kokosovým olejem.

10. Polovinu oříšku vždy namočíme v polevě a obalíme v nasekaných oříšcích.

Tipy na závěr

Ochucení krému: Přidejte do náplně trochu pomerančové kůry nebo skořice, abyste dosáhli ještě výraznější chuti.

Uskladnění: Pro co nejlepší chuť nechte cukroví alespoň pár dní uležet v chladu, ideálně v plechové dóze, která zachová jejich křehkost.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest