Připravit cukroví, které nejen skvěle chutná, ale také vypadá jako malé umělecké dílo, je snem každého milovníka pečení. Cukroví ve tvaru ořechů krásné na pohled, ale i nostalgicky připomíná staré časy, kdy se pečení věnovala celá rodina. Děti pomáhaly plnit formičky, dospělí šlehali krém a domem se linula vůně, která neodmyslitelně patří k vánočním svátkům.
Tradice přípravy cukroví ve tvaru ořechů sahá hluboko do minulosti. Ořechy byly vždy symbolem hojnosti, štěstí a plodnosti, což je důvod, proč se často objevovaly na slavnostních stolech. Pečení těchto malých skořápek je rituálem, kdy se připravuje výborný krém, kterým se oříšky slepí, dále se máčejí do plevy a ještě obalují v sekaných ořechách nebo kokosu. Já dělám jak světlé, tak i tmavé kakaové ořechy.
Recept na vánoční ořechové cukroví plněné ořechy
Ingredience pro přípravu
Těsto na ořechy:
- 350 g hladké mouky
- 130 g mletých vlašských ořechů
- 250 g rozpuštěného másla
- 150 g moučkového cukru
Jemný krém do cukroví:
- 100 g mletých ořechů
- 200 g rozpuštěného másla
- 200 g moučkového cukru
- 30 ml rumu
Na vrch zdobíme:
- 100 g čokolády
- 25 g kokosového oleje
Postup přípravy
1. V míse nejdříve smícháme mouku, cukr, ořechy a rozpuštěné máslo na těsto.
2. Vypracujeme pevné těsto, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme na noc do lednice.
3. Druhý den si dáme předehřát troubu na 160°C a těsto rozdělíme na 4 díly.
4. Natrhané kousky těsta postupně vtlačíme do formiček ořechů a ty vyskládáme na plech.
5. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme dozlatova cca 8 minut.
6. Za tepla ořechy vyklopíme z formiček a necháme vychladnout.
7. V čisté míse smícháme všechny ingredience na krém a dobře vyšleháme mixérem.
8. Krém přendáme do cukrářského sáčku a tím naplníme ořechy. Ty k sobě krémem následně slepíme.
9. Ořechy vložíme na 2 hodiny do lednice a mezitím si rozpustíme čokoládu s kokosovým olejem.
10. Polovinu oříšku vždy namočíme v polevě a obalíme v nasekaných oříšcích.
Tipy na závěr
Ochucení krému: Přidejte do náplně trochu pomerančové kůry nebo skořice, abyste dosáhli ještě výraznější chuti.
Uskladnění: Pro co nejlepší chuť nechte cukroví alespoň pár dní uležet v chladu, ideálně v plechové dóze, která zachová jejich křehkost.