Panenka patří k prémiovému segmentu vepřového masa a je právem velmi oblíbená. My si podle tohoto receptu panenku dnes upečeme na zdravý a zážitkově chutný způsob. Vepřovou panenku si zapečeme se zeleninou a nastrouhaným sýrem v jedné míse nebo plechu. Díky společnému pečení se nám fantasticky prolnou chutě a celý pokrm zůstane neporučený a příjemně barevný. Tuto panenku upečte během výjimečné události nebo rodinného trávení svátečních dní. Uděláte ostatním velkou radost, všichni si velmi dobře pochutnají.
Recept na zapečenou panenku se zeleninou a sýrem
Délka pečení v troubě 40 minut.
Ingredience pro přípravu
- 1 velká panenka
- 1 červená cibule
- rostlinný olej
- 2 lžíce citronové šťávy
- sůl a pepř
- 1/2 lžičky majoránky
- mletá červená paprika
- 1 menší brokolice
- 1 menší květák
- 1 větší mrkev
- 1 paprika
- 100 g sýra
- 1 lžíce bílého jogurtu
- hladkolistá petržel
Postup přípravy
1. Nejdříve si omytou panenku nakrájíme na steaky a ty dáme do větší misky.
2. Dále nakrájíme červenou cibuli na půlkolečka a přihodíme k masu do mísy.
3. Nasypeme majoránku, sůl, pepř, přiměřeně červené mleté papriky a zalejeme olejem a citronovou šťávou.
4. Nyní dobře promícháme a mísu zabalíme do potravinářské fólie a necháme cca 40 minut marinovat.
5. Mezitím si brokolici i květák nakrájíme na malé růžičky a dáme si vařit osolenou vodu do středně velkého hrnce.
6. Jakmile so voda vaří, vložíme do ni brokolici i květák a vaříme 2 minuty.
7. Nakrájíme si mrkev na půlkolečka a červenou papriku na malé kousky.
8. Dáme si předehřát troubu na 180°C a plech nebo zapékací mísu si vymažeme olejem.
9. Na plech vyskládáme květák s brokolicí, papriku, mrkev a nakonec marinované maso.
10. V malé mističce smícháme sůl, pepř, červenou papriku a 5 lžic rostlinného oleje a touto zálivkou polejeme vše na plechu a promícháme dohromady.
11. Nyní plech zakryjeme alobalem a pečeme v předehřáté troubě 25 minut.
12. Mezitím si nastrouháme sýr a smícháme si ho s jogurtem a špetkou soli.
13. Po 25 minutách pečení posypeme plech směsí sýra a pečeme odkryté dalších 15 minut.
14. Po upečení podáváme posypané čerstvou petrželkou.
Vepřová panenka
Vepřovou panenku známe také pod pojmem “svíčková” a je nejjemnější a velmi ceněný kus vepře. Nachází se podél páteře prasete a obsahuje minimum tuku. Díky tomu ho zbožňují i konzumenti, kteří jinak vepřovému masu moc nedají. Vepřovou panenku prostě ocení každý milovník masa.