Panenka patří k prémiovému segmentu vepřového masa a je právem velmi oblíbená. My si podle tohoto receptu panenku dnes upečeme na zdravý a zážitkově chutný způsob. Vepřovou panenku si zapečeme se zeleninou a nastrouhaným sýrem v jedné míse nebo plechu. Díky společnému pečení se nám fantasticky prolnou chutě a celý pokrm zůstane neporučený a příjemně barevný. Tuto panenku upečte během výjimečné události nebo rodinného trávení svátečních dní. Uděláte ostatním velkou radost, všichni si velmi dobře pochutnají.

Recept na zapečenou panenku se zeleninou a sýrem

Délka pečení v troubě 40 minut.

Obrázek receptu na zapečenou panenku se zeleninou a sýrem.
Zdroj obrázku: Lecker schnell, Recept na zapečenou panenku se zeleninou a sýrem.

Ingredience pro přípravu

  • 1 velká panenka
  • 1 červená cibule
  • rostlinný olej
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř
  • 1/2 lžičky majoránky
  • mletá červená paprika
  • 1 menší brokolice
  • 1 menší květák
  • 1 větší mrkev
  • 1 paprika
  • 100 g sýra
  • 1 lžíce bílého jogurtu
  • hladkolistá petržel

Postup přípravy

1. Nejdříve si omytou panenku nakrájíme na steaky a ty dáme do větší misky.

Nejdříve si omytou panenku nakrájíme na steaky a ty dáme do větší misky.
Zdroj obrázku: Lecker schnell, Nejdříve si omytou panenku nakrájíme na steaky a ty dáme do větší misky.

2. Dále nakrájíme červenou cibuli na půlkolečka a přihodíme k masu do mísy.

3. Nasypeme majoránku, sůl, pepř, přiměřeně červené mleté papriky a zalejeme olejem a citronovou šťávou.

Nasypeme majoránku, sůl, pepř, přiměřeně červené mleté papriky a zalejeme olejem a citronovou šťávou.
Zdroj obrázku: Lecker schnell, Nasypeme majoránku, sůl, pepř, přiměřeně červené mleté papriky a zalejeme olejem a citronovou šťávou.

4. Nyní dobře promícháme a mísu zabalíme do potravinářské fólie a necháme cca 40 minut marinovat.

5. Mezitím si brokolici i květák nakrájíme na malé růžičky a dáme si vařit osolenou vodu do středně velkého hrnce.

Brokolici nakrájíme na malé růžičky.
Zdroj obrázku: Lecker schnell, Brokolici nakrájíme na malé růžičky.

6. Jakmile so voda vaří, vložíme do ni brokolici i květák a vaříme 2 minuty.

Brokolici a květák povaříme.
Zdroj obrázku: Lecker schnell, Brokolici a květák povaříme.

7. Nakrájíme si mrkev na půlkolečka a červenou papriku na malé kousky.

8. Dáme si předehřát troubu na 180°C a plech nebo zapékací mísu si vymažeme olejem.

9. Na plech vyskládáme květák s brokolicí, papriku, mrkev a nakonec marinované maso.

Na plech vyskládáme květák s brokolicí, papriku, mrkev a nakonec marinované maso.
Zdroj obrázku: Lecker schnell, Na plech vyskládáme květák s brokolicí, papriku, mrkev a nakonec marinované maso.

10. V malé mističce smícháme sůl, pepř, červenou papriku a 5 lžic rostlinného oleje a touto zálivkou polejeme vše na plechu a promícháme dohromady.

11. Nyní plech zakryjeme alobalem a pečeme v předehřáté troubě 25 minut.

12. Mezitím si nastrouháme sýr a smícháme si ho s jogurtem a špetkou soli.

Mezitím si nastrouháme sýr a smícháme si ho s jogurtem a špetkou soli.
Zdroj obrázku: Lecker schnell, Mezitím si nastrouháme sýr a smícháme si ho s jogurtem a špetkou soli.

13. Po 25 minutách pečení posypeme plech směsí sýra a pečeme odkryté dalších 15 minut.

14. Po upečení podáváme posypané čerstvou petrželkou.

Vepřová panenka

Vepřovou panenku známe také pod pojmem “svíčková” a je nejjemnější a velmi ceněný kus vepře. Nachází se podél páteře prasete a obsahuje minimum tuku. Díky tomu ho zbožňují i konzumenti, kteří jinak vepřovému masu moc nedají. Vepřovou panenku prostě ocení každý milovník masa.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest