Známe všichni různé druhy českého guláše, známe guláš segedínský anebo guláš kotlíkový slovenský, ale guláš se zelím pečený v pekáčku? Guláš z trouby jsem donedávna neznala. Ale když jsem ho ochutnala, řeknu vám, že toto jídlo nemá chybu. Dokonalé propojení chutí, které vznikne díky pomalému pečení a šťavnaté masíčko s lahodně propečeným zelím dávají jídlu ten správný šmrnc.

Kouzlo tohoto pokrmu spočívá právě v dlouhém a pomalém pečení, kdy se maso rozpadá a chutě se dokonale propojí. Ideálním druhem masa na tento pokrm je právě krkovice, jelikož obsah tuku dodává jídlu šťavnatost a ve spojení s kysaným zelím a voňavým kořením nám vznikne jídlo, kterého už pouze vůně nás nutí ochutnat.

Recept na venkovskou klasiku plnou chuti – pekáčový guláš z vepřové krkovice se zelím

Ingredience potřebné na přípravu guláše se zelím v jednom pekáči

  • 1,3 kg vepřové krkovice vcelku
  • 500 g kysaného zelí
  • 2 cibule
  • 200 g uzené slaniny
  • sladká paprika
  • grilovací oření
  • sůl
  • pepř
  • sádlo

Postup přípravy venkovské klasiky plné chuti – guláše se zelím v pekáčku

1. Maso nakrájíme na větší kousky, ochutíme solí, paprikou a grilovacím kořením. Osmažíme na pánvi na 2 lžících rozpuštěného sádla.

2. Když má maso zlatavou barvu, vyndáme ho na talíř a do výpeku nakrájíme drobně cibuli a na nudličky slaninu. Opékáme do sklovita.

Guláš z trouby s přílohou

Překvapivě jednoduchý guláš připravený v troubě

3. Přidáme nakrájené zelí, které jsme opláchli ve studené vodě a dusíme do měkka, občas podlijeme dle potřeby vodou. Přidáme 1/2. lžičky sladké papriky a dusíme asi hodinu.

4. Udušené zelí přendáme do hlubokého pekáčku a na nej položíme kusy masa tak, aby část masa byla v zelí, aby nám maso neoschlo. Podlijeme vodou. Přikryjeme pokličkou a pečeme v troubě na 200 stupňů asi 1 hodinu. Po 1 hodině maso otočíme a pečeme dalších 30 minut.

Maso poklademe na dušené zelí a pečeme.
Zdroj: kuvajte_sa_stasom, Maso poklademe na dušené zelí a pečeme.

Servírování

Před podáváním posypeme majoránkou a podáváme s knedlíkem, chlebem nebo bramborem.

Recept na Pečený hovězí guláš na maďarský způsob

Hovězí guláš na maďarský způsob: Pečený v troubě s variací knedlíků

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest