Polomáčené sušenky v podobě oválků jsou na vánoční stůl skvělé jako cukroví. Mají zajímavý tvar a vzhled je poměrně poutavý. Tento typ cukroví je ideální pro ty, kteří si cení jednoduchosti, ale nechtějí slevit na chuti. Je to ideální dezert na poslední chvíli – rychlý, snadný. Přesto s efektem, který každého ohromí.

Pro větší eleganci můžete do čokolády vmíchat trochu másla nebo smetany, což dodá polevě jemnější konzistenci a lesk. Ať už jsou oválky součástí vánočního cukroví nebo rychlou sladkou radostí na oslavu, vždy se jedná o hezký a chutný kousek sladkého – navíc jsou oblíbené, často je kupujeme i v obchodech.

TIP: prohlédněte si další recepty na polomáčené sušenky

Recept na lepené polomáčené oválky s broskvovým džemem

Délka pečení v troubě 15 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 140 g másla
  • 90 g moučkového cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 2 žloutky
  • 8 g vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 350 g mouky
  • čokoláda
  • broskvový džem
  • strouhaný pražený kokos

Postup přípravy

1. Do mísy vložíme máslo, moučkový cukr a promícháme v jemnou hmotu.

2. Přilejeme a zapracujeme olej.

3. Dále přidáme žloutky, vanilkový cukr a špetku soli. Promícháme.

4. Následně zapracujeme kukuřičný škrob a nakonec přisypeme mouku s práškem do pečiva.

5. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 10 minut do mrazáku.

6. Poté těsto vyválíme na 1 cm plát a vykrojíme si tvary oválků, které vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem.

Vykrojíme oválky.
Zdroj: Yza dolce, Vykrojíme oválky.

7. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 15 minut.

8. Nyní si rozpustíme čokoládu a tou jednotlivé oválky k sobě slepujeme.

9. Jakmile máme všechny oválky slepené, začneme vždy 1 polovinu oválků polévat po povrchu čokoládou a druhou polovinu potřeme broskvovým džemem.

Půlku naplněných oválků polejeme čokoládou.
Zdroj: Yza dolce, Půlku naplněných oválků polejeme čokoládou.

10. Část potřenou džemem obalíme v praženém kokosu a máme hotovo.

Marmeládovou část posypeme praženým kokosem.
Zdroj: Yza dolce, Marmeládovou část posypeme praženým kokosem.

Tipy na závěr

Změna náplně: Zkuste použít citronový krém nebo ořechovou pomazánku pro nové chuťové variace.

Bezlepková verze: Vyměňte hladkou mouku za bezlepkovou směs a máte hotové bezlepkové cukroví.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest