Dvoubarevné čajové sušenky jsou lahodný křehký dezert, který dokonale zaujmou nejen svou chutí, ale i vynikajícím vzhledem. Tento recept je skvělý, pokud chcete připravit něco, co není jen chutné, ale i vizuálně atraktivní. Kombinace světlého a tmavého těsta v sušenkách nejenže dodá každému soustu zajímavou texturu, ale také oživí stůl.

Čím jsou čajové sušenky specifické?

Čajové sušenky mají svůj původ v Anglii, kde se tradičně podávaly jako doplněk k odpolednímu čaji, což je zvyk sahající do 17. století. Tento druh sušenek se vyznačuje svou křehkostí a jemností, často jsou pečeny s minimálním množstvím přísad, aby vynikla jejich máslová chuť.

Recept na dvoubarevné sušenky k čaji

Délka pečení v troubě 17 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 350 g mouky
  • 160 g moučkového cukru
  • 180 g měkkého másla
  • 2 vejce
  • 1/3 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžíce kakaa
  • špetka soli

Postup přípravy

1. V míse smícháme měkké máslo s moučkovým cukrem a spolu prošleháme.

2. Během šlehání přidáme vejce a taktéž je zašleháme.

3. Poté přidáme prášek do pečiva a po částech zapracujeme mouku.

4. Ručně vypracujeme velmi jemné těsto, které následně rozdělíme na 2 části.

Těsto rozdělíme na 2 části.
Těsto rozdělíme na 2 části.

5. Jednu část přendáme do čisté mísy a přisypeme k ní kakao.

6. Kakao do těsta zapracujeme a z obou druhů těst vypracujeme kuličky přibližně 25 g.

Do jedné části těsta zapracujeme kakao.
Do jedné části těsta zapracujeme kakao.

7. Sušenky nyní vytvoříme tak, že kuličky na střídačku spojujeme k sobě do tvaru kroužku. Na jednu sušenku půjde cca 12 kuliček – 6 světlých a 6 tmavých.

Pomocí kuliček vytvoříme kulatou sušenku.
Pomocí kuliček vytvoříme kulatou sušenku.

8. Kuličky v kroužku přitlačíme k sobě a takto postupně zpracujeme obě těsta a vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem.

9. Všechny kroužky postupně dlaní přitlačíme a krouživým pohybem vytvoříme do středu zatočený vzor “tornáda”.

Přitlačením a krouživým pohybem dlaně vznikne "tornádový" vzor.
Přitlačením a krouživým pohybem dlaně vznikne “tornádový” vzor.

10. Takto vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 15 – 17 minut.

Tip na jinou variantu

Pokud chcete sušenky obohatit o další chutě, můžete do těsta přidat kousky čokolády, mleté ořechy nebo citrusovou kůru.

Nepřehlédněte:

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest