Kombinace nadýchaného a lehkého těsta spolu s vláčnou marmeládou, to zní jako dokonalý dezert. Pokud sáhneme ještě k tomu po marmeládě meruňkové, která je mírně nakyslá, potěší i toho, kdo sladké příliš nemusí.
Upéct dokonalý zákusek k nedělní kávě se může někdy jevit jako opravdový oříšek. Máme pro vás ale recept, kterým uspokojíte chuťové buňky milovníka nadýchaných a sladkých dezertů, ale zavděčíte se i tomu, kdo neholduje čokoládovým nebo přeslazeným dortům.
Recept na Vláčný koláč dochucený meruňkovou marmeládou
Potřebné vybavení
- ruční mixér
- Mísa
- Plech na pečení ideální rozměry 30×40 cm
- Pečící papír
Suroviny
- 1 vejce
- špetka soli
- 10 gramů vanilkového cukru
- 150 gramů krystalového cukru
- 140 mililitrů slunečnicového oleje
- 120 gramů zakysané smetany
- 150 mililitrů mléka
- 8 gramů prášku do pečiva
- 240 gramů hladké mouky
- 130 gramů marmelády (podle chuti)
- 4 polévkové lžíce meruňkového sirupu (lze nahradit medem )
- 20 gramů kokosových vloček
Postup
- Na přípravu korpusu budeme potřebovat vejce, které rozklepneme do mísy a smícháme se špetkou soli.
- Přidáme vanilkový cukr, cukr krystal a slunečnicový olej.
- Za pomoci ručního mixéru vymixujeme hladkou směs.
- Do vzniklé směsi přidáme smetanu a za postupného míchání také mléko.
- Postupně do směsi vmícháme také prosetou mouku a prášek do pečiva.
- Hotové těsto nalijeme na plech opatřený pečícím papírem.
- Těsto pečeme v předehřátě troubě na 180 stupňů 15-20 minut.
- Hotový korpus necháme vychladnout a podélně rozřízneme.
- Spodní vrstvu potřeme libovolnou marmeládou (v našem případě meruňkovou).
- Na vrstvu marmelády položíme druhou polovinu korpusu.
- Vrch výsledné buchty polijeme meruňkovým sirupem.
- Poslední vrstvou jsou kokosové vločky, které nasypeme na povrch hotové buchty.
Poznámky
- Smetanu lze v receptu nahradit řeckým jogurtem.
- Kokosové vločky můžeme nahradit nasekanými ořechy.