5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Kombinace nadýchaného a lehkého těsta spolu s vláčnou marmeládou, to zní jako dokonalý dezert. Pokud sáhneme ještě k tomu po marmeládě meruňkové, která je mírně nakyslá, potěší i toho, kdo sladké příliš nemusí.

Upéct dokonalý zákusek k nedělní kávě se může někdy jevit jako opravdový oříšek. Máme pro vás ale recept, kterým uspokojíte chuťové buňky milovníka nadýchaných a sladkých dezertů, ale zavděčíte se i tomu, kdo neholduje čokoládovým nebo přeslazeným dortům.

Recept na vláčný koláč dochucený meruňkovou marmeládou

Recept na Vláčný koláč dochucený meruňkovou marmeládou

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 40 minut
Porcí 12
Nadýchaná buchta, kterou spojuje jemnost a vláčná marmeláda. Hotovo máte za chvilku.

Potřebné vybavení

  • ruční mixér
  • Mísa
  • Plech na pečení ideální rozměry 30×40 cm
  • Pečící papír

Suroviny

  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 10 gramů vanilkového cukru
  • 150 gramů krystalového cukru
  • 140 mililitrů slunečnicového oleje
  • 120 gramů zakysané smetany
  • 150 mililitrů mléka
  • 8 gramů prášku do pečiva
  • 240 gramů hladké mouky
  • 130 gramů marmelády (podle chuti)
  • 4 polévkové lžíce meruňkového sirupu (lze nahradit medem )
  • 20 gramů kokosových vloček

Postup 

  • Na přípravu korpusu budeme potřebovat vejce, které rozklepneme do mísy a smícháme se špetkou soli.
  • Přidáme vanilkový cukr, cukr krystal a slunečnicový olej.
  • Za pomoci ručního mixéru vymixujeme hladkou směs.
  • Do vzniklé směsi přidáme smetanu a za postupného míchání také mléko.
  • Postupně do směsi vmícháme také prosetou mouku a prášek do pečiva.
  • Hotové těsto nalijeme na plech opatřený pečícím papírem.
  • Těsto pečeme v předehřátě troubě na 180 stupňů 15-20 minut.
  • Hotový korpus necháme vychladnout a podélně rozřízneme.
  • Spodní vrstvu potřeme libovolnou marmeládou (v našem případě meruňkovou).
  • Na vrstvu marmelády položíme druhou polovinu korpusu.
  • Vrch výsledné buchty polijeme meruňkovým sirupem.
  • Poslední vrstvou jsou kokosové vločky, které nasypeme na povrch hotové buchty.
Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

  • Smetanu lze v receptu nahradit řeckým jogurtem.
  • Kokosové vločky můžeme nahradit nasekanými ořechy. 
Jakou děláte domácí buchtu? Váš recept můžete vložit ZDE.
Cena: do 150 Kč
Chod: Dezert
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: buchta, marmeláda, zákusek


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest