Dnes si připravíme máslovou a lahodnou polevu mocha (česky moka), díky které proměníme každý dezert v smetanovou dobrotu. Zajímavostí této mocha polevy je, že se nepřipravuje z kakaa, ale z pravé mléčné čokolády a hořkého espressa. K přípravě čokoládových hoblin použijeme běžnou škrabku na zeleninu. Pokud by jste strouhali čokoládu teplýma rukama, zbytečně by jste si na lince udělali nepořádek, tak pro vás máme tip. Namočte si ruce v co nejstudenější vodě to půjde, poté si ruce rychle osušte a nastrouhejte čokoládu.

Nejlepší chuti dosáhnete, když kávu použijete ve variantě espresso. Pokud možno co nejvíce hořké. Nemáte-li doma kávovar na espresso, klidně si jedno kupte s sebou v kavárně nebo na pumpě, budete za to rádi.

Recept na mocha polevu na dezerty

Ingredience pro přípravu

  • 300 g mléčné čokolády
  • 1/2 hrnku másla
  • 1 žloutek
  • 1/3 hrnku silné kávy espresso
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 hrnky moučkového cukru
  • 1/8 lžičky soli

Postup přípravy

1. Ve vodní lázni si rozpustíme 200 g čokolády s máslem. Občas zamícháme, voda by se neměla vařit.

2. Zapracujeme do čokolády žloutek a odstavíme.

3. Vmícháme cukr, kávu, vanilkový extrakt a sůl.

4. Hrnec s čokoládou nyní dáme do ledové vodní lázně pro prudké ochlazení.

5. Ručním mixérem nyní na vysokou rychlost vyšleháme nadýchanou konzistenci. Může to trvat přibližně 5 minut šlehání.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!
Nejlepší zákusky z kuchyně

6. Škrabkou na zeleninu vytvoříme ze zbytku čokolády hobliny, kterými polevu na dezertu posypeme.

Čokoládové hoblinky.
Zdroj obrázku: grandmascookbook, Čokoládové hoblinky.

Co je mocha?

Mocha, česky “moka” a často nazývané jako mochaccino je označení kávového nápoje, ve kterém jsou zkombinované chutě espressa, mléka a čokolády. V historickém kontextu je název mocha odvozen od přístavního města Mokka v Jemenu, jelikož právě zde probíhaly významné obchody s kávou. Tato káva byla známá po celém světě díky vysoké kvalitě a čokoládovému aroma.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest