V pracovním týdnu člověk nemá moc času na přípravu složitých pokrmů. A tak Vám přinášíme rychlý a lahodný recept, který je výborný na svačinu pro děti do školy, rodičům do práce či na lehkou večeři. Připravte tento pokrm návštěvě, uvidíte že dlouho na stole nevydrží.
Recept na věnec z listového těsta s pestem, fetou a rajčaty je dokonalý příklad toho, jak jde s minimálním úsilím vytvořit lahodný pokrm. Medvědí pesto je hlavní ingrediencí tohoto receptu, ale můžeme nahradit i jiným pestem jako je bazalkové nebo petrželové.
Recept na Věnec z listového těsta s pestem z medvědího česneku, fetou a rajčaty
Potřebné vybavení
- Trouba
- Plech
Suroviny
- 1 ks listové těsto (rozválené)
- 150 g feta sýru (nastrouhaný najemno)
- 100 g pesta z medvědího česneku (či jiné pesto)
- 1 stroužek česneku (prolisovaného)
- 2 ks velké rajčata (nakrájené na kostičky)
- 1 vejce (na potření listového těsta)
- sezamové semínka (na posypání listového těsta)
- sůl a pepř (na dochucení rajčat)
Postup
- Předehřejeme si troubu na 190 stupňů.
- Nakrájíme si rajčata na kostičky a dáme do misky.
- K nim přidáme prolisovaný česnek, sůl a pepř, vše promícháme. Rajčata necháme odpočívat.
- Nyní si rozložíme listové těsto, které potřeme pestem.
- Na pesto rozprostřeme nastrouhanou fetu a poté připravené rajčata.
- Vše opatrně srolujeme a dáme do tvaru kruhu.
- Takto připravený kruh přeneseme na plech a nařízneme listové těsto po celém obvodu.
- Potřeme těsto rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamovým semínkem (či jiným posypem).
- Dáme péct do předehřáté trouby, dokud nebude věnec do zlatova. Pečeme přibližně 30 minut.
- Po upečení necháme vychladnout a můžeme podávat vlažné či studené.
- Nechte si chutnat.
Video recept
Poznámky
- V tomto receptu používáme pesto z medvědího česneku. Chcete si také vyrobit vlastní domácí pesto? Je to jednoduché, zde je recept na medvědí pesto.