Tento dezert bych tak trochu přirovnala k babiččiným řezům se sněhem a uprostřed s povidly, převtělený do modernějšího moučníku. Dezert je jednoduchý, ale přitom má chuť svátečního dortu. Jsou dezerty, které nám okamžité, když se do nich zakousneme, nebo už i svojí vůn a vzhledem, něco připomenou. Jsou to hlavně takové, které vypadají nenápadně, ale už při prvním soustu se octneme v bezpečí domova, u prostřeného stolu, kde se v troubě peče něco moc dobrého.
A přesně takové jsou tyhle zasněžené kokosové řezy se smetanou. Mají jemný piškotový základ, díky zakysané smetaně jsou šťavnaté a svěží a vrstva sněhu nebo šlehačku jim dodá sladký kontrast a luxusní vzhled. Přitom jsou neuvěřitelné jednoduché na přípravu a hodí se jak na rodinné oslavy, tak i jen tak k čaji nebo kávě a trošce rozjímání.
Recept na kokosové řezy se zakysanou smetanou s sněhovou přikrývkou
Ingredience potřebné na přípravu smetanových zasněžených řezů
Piškotový korpus
- 2 vejce
- 2 žloutky
- 50 g cukr moučky
- 50 g medu
- 80 g změklého másla
- 60 g jemně mletého kokosu
- 130 g polohrubé mouky
- 2/3 balíčku prášku do pečiva
- citronová a pomerančová kůra
Dokončení
- ovocný džem
- 2 bílky
- moučkový cukr do sněhu
- zakysaná smetana
- zdobení dle chuti a fantazie
Postup přípravy kokosových řezů
1. V míse utřeme vejce, žloutky, cukr, med a máslo do pěny.
2. Přidáme kůru z citrusů, kokosovou moučku, a nakonec přimícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vymícháme do hladka.
3. Třené těsto rozetřeme na menší plech vystlaný pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 3O minut.

Když zmizí půl plechu dřív, než stihnete říct „Bingo“: nepečené Bingo řezy s pudingovou náplní
4. Upečený korpus necháme vychladit, kraje tence zarovnáme a korpus rozkrojíme na 2 stejné díly.
5. Polovinu korpusu natřeme džemem, tučnou zakysanou a posypeme moučkovým cukrem.
6. Přikryjeme druhou polovinou korpusu a cukrářské špičkou naneseme do tuha vyšlehaný sníh z bílků. Ozdobíme dle vlastní fantazie. Necháme v lednici chladit 2 hodiny.
Zdobení
Na zdobení můžeme požít rozinky v čokoládě, kiwi, mandlové lupínky, kakao.

Krémové kokosové řezy: Dezert, který vás přenese do Karibiku
pozn.: částečně upraveno AI