Domácí příprava zelného salátu je jednou z tradic u nás doma, kterou každoročně opakujeme. Přestože zavařování má své kouzlo, někdy je příjemné vyzkoušet jednodušší metodu, která zachová čerstvost a svěžest zeleniny bez nutnosti dlouhého zavařování. Salát se připravuje komplet za studena. Je nejen snadný na přípravu, ale také vás potěší svou výdrží – správně uložený v chladu vám vydrží celou zimu. Díky přírodní fermentaci si salát zachovává nejen svou křupavost, ale i živiny a probiotika.
Hodí se jako přílohový salát na celou zimu. V salátu kombinujeme zelí, papriku, cibule, mrkve a feferonky. Přidáním cukru, octa, oleje a speciálního kořenícího přípravku (např. Deko) připravíte delikátní nálev, který nejenže zachová čerstvost salátu, ale také zvýrazní jeho chuť. Já salát používám jako přílohu k bramborákům, pečenému a grilovanému masu.
Recept na výborný zelný salát, který vydrží celou zimu, když ho dříve nesníte 🙂
Ingredience pro přípravu přílohového zelného salátu
- 2,5 kg hlávkového zelí
- 1 kg paprik
- 500 g cibule
- 500 g mrkve
- 5 feferonek
- 400 g cukru
- 500 ml octa
- 500 ml oleje
- 1 balení kořenícího přípravku k nakládání zeleniny (např. Deko)
Postup přípravy
1. Nejdříve si nastrouháme omyté hlávkové zelí a zbytek zeleniny nakrájíme na malé kousky.
2. Ve velké míse si všechny suroviny dobře promícháme s cukre, octem, olejem a kořenícím přípravkem.
3. Do sterilizovaných sklenic promíchaný salát natlačíme a čistými víčky sklenice dobře uzavřeme.
4. Nezaváříme a skladujeme s chladu a temnu. Takto nám chutný salát vydrží přes zimu.
Jak to funguje?
Sůl a kořenící přípravek spouští v salátu proces fermentace. Ten je nejen jednoduchý, ale také zdravý. Ve výsledku salát obsahuje probiotika prospěšná našemu trávení.
Takovýto salát je perfektní jako příloha k masu, bramborám nebo jako lehká dietní večeře. Vydrží v chladu několik měsíců, aniž by tratil na kvalitě a chuti.
Křenové zelí – neboli zelí s křenem podle receptu od babičky
pozn.: částečně upraveno AI