Brynza je tradiční produkt z ovčího mléka, své kořeny má na salaších, kde ji vyráběli bačové – pastýři starající se o ovce. V obchodech je brynza běžně dostupná i přesto, že jde o typický produkt ze Slovenska. Pokud byste měli k dispozici ovčí sýr, je velmi snadné si brynzu vyrobit doma – necháte sýr pár dní přikrytý v teple a je to. Pokud byste měli domácí brynzy větší zásoby, tak není problém brynzu zamrazit a použít vždy jen kousek, který spotřebujete hned.
Brynzu je možné konzumovat samotnou, na chlebu nebo v pomazánce. Dnes si ukážeme recept na vynikající pomazánku z brynzy, smetany a cibule. Vyzkoušejte, tohle je pravá chuť Slovenska na vašich stolech.
Recept na Brynzovou pomazánka se smetanou, cibulí a máslem
Ingredience na přípravu
- 500 g brynzy
- 100 g másla
- 2 polévková lžíce zakysané smetany
- 1 cibule
- 1/2 kávové lžičky soli (dle slanosti brynzy)
- 1/4 kávové lžičky pepře
- 2 kávové lžičky červené sladké papriky
Postup přípravy
1. V misce smícháme brynzu s máslem, solí pepřem a červenou paprikou.
2. Přidáme cibuli a rozmícháme.
3. Přidáme zakysanou smetanu a lehce promícháme.
Do pomazánky doporučuji přidat pažitku anebo jarní zelenou cibulku. Výborná je s čerstvým chlebem a hrnkem studeného mléka. Nedoporučuji pomazánku mixovat, pouze míchat ručně, kousky cibule mají v pomazánce svoji typickou chuť.