Brynza je tradiční produkt z ovčího mléka, své kořeny má na salaších, kde ji vyráběli bačové – pastýři starající se o ovce. V obchodech je brynza běžně dostupná i přesto, že jde o typický produkt ze Slovenska. Pokud byste měli k dispozici ovčí sýr, je velmi snadné si brynzu vyrobit doma – necháte sýr pár dní přikrytý v teple a je to. Pokud byste měli domácí brynzy větší zásoby, tak není problém brynzu zamrazit a použít vždy jen kousek, který spotřebujete hned.

Brynzu je možné konzumovat samotnou, na chlebu nebo v pomazánce. Dnes si ukážeme recept na vynikající pomazánku z brynzy, smetany a cibule. Vyzkoušejte, tohle je pravá chuť Slovenska na vašich stolech.

Recept na Brynzovou pomazánka se smetanou, cibulí a máslem

Ingredience na přípravu

  • 500 g brynzy
  • 100 g másla
  • 2 polévková lžíce zakysané smetany
  • 1 cibule
  • 1/2 kávové lžičky soli (dle slanosti brynzy)
  • 1/4 kávové lžičky pepře
  • 2 kávové lžičky červené sladké papriky

Postup přípravy

1. V misce smícháme brynzu s máslem, solí pepřem a červenou paprikou.

Smícháme brynzu s máslem a pochutinami.
Smícháme brynzu s máslem a kořením.

2. Přidáme cibuli a rozmícháme.

3. Přidáme zakysanou smetanu a lehce promícháme.

Přidáme kysanou smetanu a dokončíme.
Přidáme kysanou smetanu a dokončíme.

Do pomazánky doporučuji přidat pažitku anebo jarní zelenou cibulku. Výborná je s čerstvým chlebem a hrnkem studeného mléka. Nedoporučuji pomazánku mixovat, pouze míchat ručně, kousky cibule mají v pomazánce svoji typickou chuť.

Slovenské pirohy s brynzou

Nejlepší pomazánky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší pomazánky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest