Tento velmi jednoduchý litý piškotový dort s polevou, který je přitom chuťově vynikající, je oblíbený zejména mezi dětmi. Má opravdu lákavý vzhled a chuťově je vynikající. Lahodná a vzdušná struktura elegantně ladí k odpolednímu čaji, sklenici mléka nebo hořké kávě. Přitom k přípravě receptu potřebujeme pouze jednoduché a běžně dostupné suroviny. Jedna ingredience dělá z tohoto dortu fantastický dezert a tou je kefír. Díky němu těsto zvláční a získá nadýchanost. zebrovaný vzor uděláme také velmi jednoduše přidáním kakaa do jedné části těsta a následného promíchání. K dokonalosti nakonec dort polejeme čokoládovou polevou a posypeme nasekanými ořechy dle naší chuti.

Recept na Zebra dort

Délka pečení v troubě 45 minut.

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 280 g mouky
  • 100 ml oleje
  • 250 g cukru
  • 4 vejce
  • 80 ml teplého kefíru
  • 80 g zakysané smetany
  • 2 lžíce kakaa
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli

Poleva:

  • 80 g čokolády
  • 40 g másla
  • nasekané ořechy dle chuti

Postup přípravy

1. V míse si vyšleháme vejce s cukrem a špetkou soli a poté přidáme teplý kefír se zakysanou smetanou.

Do směsi přilejeme olej a promícháme.
Zdroj obrázku: gazdynja, Do směsi přilejeme olej a promícháme.

2. Přilejeme olej a zapracujeme směs mouky a prášku do pečiva.

3. Vypracujeme těsto a rozdělíme ho na 2 stejné části.

Těsto rozdělíme na 2 části.
Zdroj obrázku: gazdynja, Těsto rozdělíme na 2 části.

4. Do jedné části přidáme kakao a promícháme.

Do jedné z nich nasypeme kakao.
Zdroj obrázku: gazdynja, Do jedné z nich nasypeme kakao.

5. Kulatou formu vyložíme pečícím papírem a boky vymažeme máslem.

6. Nyní střídavě naléváme po lžíci světlé těsto a kakaové těsto. Případně můžeme vytvářet vařečkou na povrchu obrazce.

Postupně na střídačku naléváme těsta do formy.
Zdroj obrázku: gazdynja, Postupně na střídačku naléváme těsta do formy.
Vařečkou nebo špejlí uděláme obrazce.
Zdroj obrázku: gazdynja, Vařečkou nebo špejlí uděláme obrazce.

7. Formu vložme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 40 – 45 minut. Průběžně kontrolujeme špejlí, zda je těsto hotové.

Pečeme 40 - 45 minut.
Zdroj obrázku: gazdynja, Pečeme 40 – 45 minut.

8. Po upečení polejeme dort čokoládovou polevou z másla a čokolády a posypeme nasekanými ořechy.

Dort Zebra s čokoládovou polevou.
Zdroj obrázku: gazdynja, Dort Zebra s čokoládovou polevou.

Univerzální dort pro všechny příležitosti

Zebra dort je skvělý svojí využitelností. Vypadá velice pěkně, je jednoduchý a chutný. Rozhodně nikoho neurazí a potěší jak vaši rodinu, přátele na oslavě i kolegy v práci. Recept si uložte, rádi ho jistě využijete i později!

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!
Nejlepší zákusky z kuchyně


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest