Tento velmi jednoduchý litý piškotový dort s polevou, který je přitom chuťově vynikající, je oblíbený zejména mezi dětmi. Má opravdu lákavý vzhled a chuťově je vynikající. Lahodná a vzdušná struktura elegantně ladí k odpolednímu čaji, sklenici mléka nebo hořké kávě. Přitom k přípravě receptu potřebujeme pouze jednoduché a běžně dostupné suroviny. Jedna ingredience dělá z tohoto dortu fantastický dezert a tou je kefír. Díky němu těsto zvláční a získá nadýchanost. zebrovaný vzor uděláme také velmi jednoduše přidáním kakaa do jedné části těsta a následného promíchání. K dokonalosti nakonec dort polejeme čokoládovou polevou a posypeme nasekanými ořechy dle naší chuti.
Recept na Zebra dort
Délka pečení v troubě 45 minut.
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 280 g mouky
- 100 ml oleje
- 250 g cukru
- 4 vejce
- 80 ml teplého kefíru
- 80 g zakysané smetany
- 2 lžíce kakaa
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
Poleva:
- 80 g čokolády
- 40 g másla
- nasekané ořechy dle chuti
Postup přípravy
1. V míse si vyšleháme vejce s cukrem a špetkou soli a poté přidáme teplý kefír se zakysanou smetanou.
2. Přilejeme olej a zapracujeme směs mouky a prášku do pečiva.
3. Vypracujeme těsto a rozdělíme ho na 2 stejné části.
4. Do jedné části přidáme kakao a promícháme.
5. Kulatou formu vyložíme pečícím papírem a boky vymažeme máslem.
6. Nyní střídavě naléváme po lžíci světlé těsto a kakaové těsto. Případně můžeme vytvářet vařečkou na povrchu obrazce.
7. Formu vložme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 40 – 45 minut. Průběžně kontrolujeme špejlí, zda je těsto hotové.
8. Po upečení polejeme dort čokoládovou polevou z másla a čokolády a posypeme nasekanými ořechy.
Univerzální dort pro všechny příležitosti
Zebra dort je skvělý svojí využitelností. Vypadá velice pěkně, je jednoduchý a chutný. Rozhodně nikoho neurazí a potěší jak vaši rodinu, přátele na oslavě i kolegy v práci. Recept si uložte, rádi ho jistě využijete i později!