Jedli jste už někdy kvalitní hrachovou polévku? Problém totiž je, že opravdu dobrou hrachovku vám neuvaří leckdo. Proto je tady náš recept na hrachovku. To, že jde ve skutečnosti o luxusní pokrm, dokazuje fakt, že povedenou hrachovou polévku nabízejí zejména prvotřídní restaurace. V domácnostech v České republice se občas objeví také na vánočním menu nebo jiné slavnostní příležitosti. Obecně je hrachová polévka bohatým zdrojem rostlinných bílkovin, takže vegani nebo vegetariáni jednoduše vynechají krok s přidáním uzeného masa a mají skvělou polévku. Historicky se polévka připravovala zejména v zimním období, kdy nebyly dostupné čerstvé suroviny.

Recept na hrachovou polévku s uzeným masem

Délka přípravy 15 minut, délka vaření 45 minut. 6 porcí.

Ingredience pro přípravu

  • 1,2 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 300 g žlutého hrachu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1 lžička soli
  • 1/8 lžičky mletého černého pepře
  • 120 ml smetany min. 30%
  • 6 hrstí chlebových krutonů
  • 120 g uzeného masa nebo slaniny

Postup přípravy

1. V hrnci smícháme zeleninový vývar s hrachem a přivedeme k varu.

2. Po dosáhnutí bodu varu stáhneme plamen, přikryjeme a vaříme cca 40 minut do změknutí hrachu.

3. Změklý hrách rozmixujeme tyčovým mixérem tak, abychom měli mírně hrubší strukturu a poté přidáme 2 prolisované česneky a majoránku.

Změklý hrách rozmixujeme tyčovým mixérem tak, abychom měli mírně hrubší strukturu a poté přidáme 2 prolisované česneky a majoránku.
Zdroj obrázku: cooklikeczechs, Změklý hrách rozmixujeme tyčovým mixérem tak, abychom měli mírně hrubší strukturu a poté přidáme 2 prolisované česneky a majoránku.

4. Do polévky přidáme smetanu, sůl a pepř a promícháme.

Do polévky přidáme smetanu, sůl a pepř a promícháme.
Zdroj obrázku: cooklikeczechs, Do polévky přidáme smetanu, sůl a pepř a promícháme.

5. Polévku opět přivedeme k varu a ihned odstavíme.

6. Uzené maso si nakrájíme na nudličky a orestujeme ho v pánvi na sádle.

7. Podáváme s krutony a uzeným masem.

Hrachová polévka, nikoliv hrášková, jaký je rozdíl?

Často se hrách s hráškem zaměňují, jde přitom o stejnou plodinu v různých stádiích zralosti. Hrášek se sklízí v zelené mladé nezralosti a lze ho konzumovat čerstvý se sladkou a šťavnatou chutí.

Zato hrách sklízíme v suché, žluté a úplně vyzrálé, vysušené podobě. Před použitím je nutné ho většinou namočit, aby změknul.

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest