Jedli jste už někdy kvalitní hrachovou polévku? Problém totiž je, že opravdu dobrou hrachovku vám neuvaří leckdo. Proto je tady náš recept na hrachovku. To, že jde ve skutečnosti o luxusní pokrm, dokazuje fakt, že povedenou hrachovou polévku nabízejí zejména prvotřídní restaurace. V domácnostech v České republice se občas objeví také na vánočním menu nebo jiné slavnostní příležitosti. Obecně je hrachová polévka bohatým zdrojem rostlinných bílkovin, takže vegani nebo vegetariáni jednoduše vynechají krok s přidáním uzeného masa a mají skvělou polévku. Historicky se polévka připravovala zejména v zimním období, kdy nebyly dostupné čerstvé suroviny.
Recept na hrachovou polévku s uzeným masem
Délka přípravy 15 minut, délka vaření 45 minut. 6 porcí.
Ingredience pro přípravu
- 1,2 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 300 g žlutého hrachu
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička sušené majoránky
- 1 lžička soli
- 1/8 lžičky mletého černého pepře
- 120 ml smetany min. 30%
- 6 hrstí chlebových krutonů
- 120 g uzeného masa nebo slaniny
Postup přípravy
1. V hrnci smícháme zeleninový vývar s hrachem a přivedeme k varu.
2. Po dosáhnutí bodu varu stáhneme plamen, přikryjeme a vaříme cca 40 minut do změknutí hrachu.
3. Změklý hrách rozmixujeme tyčovým mixérem tak, abychom měli mírně hrubší strukturu a poté přidáme 2 prolisované česneky a majoránku.
4. Do polévky přidáme smetanu, sůl a pepř a promícháme.
5. Polévku opět přivedeme k varu a ihned odstavíme.
6. Uzené maso si nakrájíme na nudličky a orestujeme ho v pánvi na sádle.
7. Podáváme s krutony a uzeným masem.
Hrachová polévka, nikoliv hrášková, jaký je rozdíl?
Často se hrách s hráškem zaměňují, jde přitom o stejnou plodinu v různých stádiích zralosti. Hrášek se sklízí v zelené mladé nezralosti a lze ho konzumovat čerstvý se sladkou a šťavnatou chutí.
Zato hrách sklízíme v suché, žluté a úplně vyzrálé, vysušené podobě. Před použitím je nutné ho většinou namočit, aby změknul.