Išelské dortíčky jsou jemné rakouské sušenky z vláčného máslového těsta, s vlašskými nebo lískovými ořechy a čokoládovou polevou, podávaná obvykle jako vánoční cukroví. Čokoládovou polevu zdobíme oříšky nebo bílou čokoládou. Toto vynikající cukroví pekly na Vánoce už naše prababičky a možná několik generací před nimi.

Išlské, Išelské a originálně také Ischler Törtchen cukroví má svůj původ v 50 letech v rakouském městečku Bad Ischl. Jejich původní název byl “Isch tortillas”. Existuje mnoho jejich variant, ty naše jsou plněné čokoládovým krémem a meruňkovou mareládou. Jejich velikost bývá 4-8 cm, záleží na vkusu každého z nás jak velké cukroví upřednostňuje.

Recept na Išlské dortíčky s ořechovým krémem a polevou

Ingredience na přípravu

Těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 350 g másla pokojové teploty
  • 80 g kysané smetany (min. 20% tuku)
  • 200 lískových anebo vlašských ořechů (případně směs obou) osmažených na pánvi a pomletých
  • 150 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • balíček vanilkového cukru anebo 1/2 jádra čerstvé vanilky

Náplň

  • 4 vejce
  • 200 cukru
  • balíček vanilkového cukru anebo 1/2 jádra čerstvé vanilky
  • 50 g kakaa
  • špetka soli
  • 300 g másla pokojové teploty

Poleva

  • rozpuštěná hořká čokoláda

Postup přípravy

Těsto

1. V šlehači vyšleháme máslo s cukrem, vanilkou, solí a přidáme zakysanou smetanu, nakonec vmícháme mouku.

V šlehači vyšleháme těsto a dáme na vál.
V šlehači vyšleháme těsto a dáme na vál.

2. Přidáme umleté ořechy a hnětačem na těsto ještě v šlehači promícháme.

3. Hotové těsto dáme na vál, rukama ještě zpracujeme do kostičky a zabalíme do potravinové folie a dáme chladit do lednice na 2 hodiny.

Rukama ještě těsto zpracujeme a zabalíme.
Rukama ještě těsto zpracujeme a zabalíme.

4, Vychlazené těsto vyndáme na vál a válečkem vyválíme na tloušťku asi 4 mm. Poté vykrajujeme kolečka, která ukládáme na plech vystlaný pečícím papírem.

 Vykrajovátkem tvoříme kolečka a ukládáme na plech.
Vykrajovátkem tvoříme kolečka a ukládáme na plech.

5. Pečeme v troubě při teplotě 180 stupňů ccca 9 až 11 minut.

Pečeme v troubě.
Pečeme v troubě.

Náplň

1. Vyšleháme vajíčka s cukrem , vanilkou na solí a páře do hustého krému, přidáme kakao a ještě prošleháme.

V šlehači vyšleháme hustý krém.750
Zdroj obrázku: savoriurbane, V šlehači vyšleháme hustý krém.

2 Vychladnutý krém dáme do šlehače a šleháme spolu s máslem na hustý kakaový krém.

3. Krém naplníme do cukrářského sáčku a nastříkáme na polovinu upečených koleček.

Upečená kolečka naplníme.
Zdroj obrázku: savoriurbane, Upečená kolečka naplníme.

4. Naplněné dortíčky polejeme rozpuštěnou hořkou čokoládou a ihned ozdobíme jádrem ořechu.

Polejeme čokoládovou polevou a ihned zdobíme.
Polejeme čokoládovou polevou a ihned zdobíme.

Tip na další variantu dortíčků

Išlské dortíčky můžeme naplnit i meruňkovým džemem, nebo polít bílou čokoládou a libovolně zdobit.

Je několik variant, které můžeme kombinovat dle svého vkusu a nápadů.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest