Išelské dortíčky jsou jemné rakouské sušenky z vláčného máslového těsta, s vlašskými nebo lískovými ořechy a čokoládovou polevou, podávaná obvykle jako vánoční cukroví. Čokoládovou polevu zdobíme oříšky nebo bílou čokoládou. Toto vynikající cukroví pekly na Vánoce už naše prababičky a možná několik generací před nimi.
Išlské, Išelské a originálně také Ischler Törtchen cukroví má svůj původ v 50 letech v rakouském městečku Bad Ischl. Jejich původní název byl “Isch tortillas”. Existuje mnoho jejich variant, ty naše jsou plněné čokoládovým krémem a meruňkovou mareládou. Jejich velikost bývá 4-8 cm, záleží na vkusu každého z nás jak velké cukroví upřednostňuje.
Recept na Išlské dortíčky s ořechovým krémem a polevou
Ingredience na přípravu
Těsto
- 500 g hladké mouky
- 350 g másla pokojové teploty
- 80 g kysané smetany (min. 20% tuku)
- 200 lískových anebo vlašských ořechů (případně směs obou) osmažených na pánvi a pomletých
- 150 g moučkového cukru
- špetka soli
- balíček vanilkového cukru anebo 1/2 jádra čerstvé vanilky
Náplň
- 4 vejce
- 200 cukru
- balíček vanilkového cukru anebo 1/2 jádra čerstvé vanilky
- 50 g kakaa
- špetka soli
- 300 g másla pokojové teploty
Poleva
- rozpuštěná hořká čokoláda
Postup přípravy
Těsto
1. V šlehači vyšleháme máslo s cukrem, vanilkou, solí a přidáme zakysanou smetanu, nakonec vmícháme mouku.
2. Přidáme umleté ořechy a hnětačem na těsto ještě v šlehači promícháme.
3. Hotové těsto dáme na vál, rukama ještě zpracujeme do kostičky a zabalíme do potravinové folie a dáme chladit do lednice na 2 hodiny.
4, Vychlazené těsto vyndáme na vál a válečkem vyválíme na tloušťku asi 4 mm. Poté vykrajujeme kolečka, která ukládáme na plech vystlaný pečícím papírem.
5. Pečeme v troubě při teplotě 180 stupňů ccca 9 až 11 minut.
Náplň
1. Vyšleháme vajíčka s cukrem , vanilkou na solí a páře do hustého krému, přidáme kakao a ještě prošleháme.
2 Vychladnutý krém dáme do šlehače a šleháme spolu s máslem na hustý kakaový krém.
3. Krém naplníme do cukrářského sáčku a nastříkáme na polovinu upečených koleček.
4. Naplněné dortíčky polejeme rozpuštěnou hořkou čokoládou a ihned ozdobíme jádrem ořechu.
Tip na další variantu dortíčků
Išlské dortíčky můžeme naplnit i meruňkovým džemem, nebo polít bílou čokoládou a libovolně zdobit.
Je několik variant, které můžeme kombinovat dle svého vkusu a nápadů.