Jste li milovníci jogurtu, udělejte si tento chutný a jednoduchý krémový dezert. Jogurty kupuje téměř každý, někdo kupuje jogurty ochucené, u nás kupujeme pouze jogurty bílé, nejčastěji neochucený řecký jogurt. Právě ten použijeme jako základ tohoto zákusku.
Jedná se o lehký a nadýchaný moučník, který se vyznačuje jemným těstem a chutí kvalitního jogurtu. Své jméno získal právě díky jemnosti těsta, které působí v ústech doslova jako byste kousali do peřinky, tak moc je tento jogurtový koláč svěží a lehký.
Recept na Jogurtový koláč jménem Peřinka – moučník, který své jméno získal podle konzistence nadýchaného obláčku
Ingredience na přípravu těsta
Množství ingrediencí odpovídá formě 21×21 cm.
- 2 žloutky
- 80 g másla
- 70 cukru krystal
- 1 kávová lžička citrónové kůry
- 230 g hladké mouky
- 1 kávová lžička prášku do pečiva
Ingredience na přípravu náplně
- 2 bílky
- 100 g moučkového cukru, 80 g do náplně, 20 g na posypání
- 400 g bílého jogurtu
- 3 polévková lžíce hladké mouky
Postup přípravy
1. V misce smícháme ingredience na těsto a rukama vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do folie a necháme minimálně 20 minut odležet v lednici.
2. Mezitím si vyšleháme bílky se špetkou soli na sníh a přidáme bílý jogurt. Znovu prošleháme, přidáme moučkový cukr, vanilkový cukr, mouku a vše prošleháme.
3. Těsto si rozdělíme na 2 poloviny, na hrubém struhadle nastrouháme jednu polovinu ztuhlého těsta do formy vyložené pečícím papírem.Těsto rovnoměrně rozvrstvíme a trochu přitlačíme.
4. Na těsto vylijeme jogurtovou náplň a nastrouháme druhou polovinu těsta.
5. Pečeme v troubě na 180 stupňů cca 30 minut. Upečený moučník necháme vychladnout a nakrájíme na kousky.
Varianty receptu na jugurtový dezert
Dezert Jogurtová peřinka se často podává s ovocem, oříšky nebo pouze poprášený moučkovým cukrem. Vyzkoušejte podle toho, co najdete na zahrádce nebo doma v komoře. Přejeme dobrou chuť a určitě nám dejte vědět.