5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Přejít na video Tisknout recept

Příprava třešňového kompotu na zimu bez konzervantů je skvělý způsob, jak si uchovat chuť sezónního ovoce. Klíčem k úspěchu je správná sterilizace sklenic a víček, což zajistí, že kompot vydrží bez použití konzervačních látek. Začněte tím, že důkladně omyjete a očistíte třešně, zbavíte je stopek a vložíte do sterilizovaných sklenic. Pro přípravu sirupu smíchejte vodu a cukr – ideálně 20 g cukru na 100 ml vody – a přiveďte k varu. Sirup můžete dochutit vanilkovým luskem nebo skořicí a přidat lžíci citronové šťávy pro zachování barvy ovoce. Horký sirup nalijte na třešně ve sklenicích, zatřeste, aby se uvolnily vzduchové bubliny, a sklenice pevně uzavřete.

Kompot můžete sterilizovat buď v Bain Marie, což je metoda vaření ve vodní lázni, nebo v troubě. Při použití trouby předehřejte na 115°C a sklenice umístěte na plech. Nechte je sterilizovat zhruba 20 minut, poté troubu vypněte a nechte sklenice vychladnout uvnitř trouby přes noc. Tento postup zajišťuje, že kompot zůstane stabilní a chutný po celou zimu. Po vychladnutí zkontrolujte, zda sklenice těsní, a uložte je na chladné a temné místo. Takto připravený třešňový kompot je nejen chutný a aromatický, ale také krásně vybarvený a ideální pro zimní pochutnání.

Sladidla používaná na kompotování:

  • Stévie: Použijte menší množství, protože je výrazně sladší než cukr. Doporučuje se začít s menší dávkou a podle potřeby přidat.
  • Erythritol: Sladivost erythritolu je asi 70 % ve srovnání s cukrem, proto použijte o něco více, než byste použili cukru.
  • Sacharin: Velmi silné sladidlo, použijte ho v malém množství.
  • Xylitol: Má podobnou sladivost jako cukr, takže můžete použít stejné množství jako cukru.
Zdroj obrázku: Městské příchutě, Třešně konzervované na další měsíce

Recept na kompotované třešně bez konzervantů

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 1 hodina
Celkový čas 1 hodina 10 minut
Porcí 8 porcí
Ať už si zvolíte tradiční cukr nebo moderní sladidla, výsledkem bude vždy lahodný a osvěžující kompot

Potřebné vybavení

  • Zavařovací sklenice

Suroviny

  • 1 – 1,2 kilogramů třešní (červené nebo bílé)
  • 1 litr vody
  • 180 – 200 gramů cukru (nebo ekvivalentní množství sladidla dle chuti)
  • šťáva z 1/2 citronu
  • skořice, vanilka (volitelné)

Postup 

  • Třešně omyjte a zbavte stopek.
    Omývání třešní

    Zdroj obrázku: Městské příchutě, Třešně a jejich příprava

  • Třešně vložte do připravených sterilizovaných sklenic. Sklenice by měly být naplněny asi do tří čtvrtin.
  • V hrnci přiveďte k varu 1 litr vody s cukrem nebo sladidlem dle vašeho výběru.
  • Po rozpuštění cukru (nebo sladidla) přidejte šťávu z citronu, která pomůže zachovat barvu třešní a dodá jemnou kyselost.
  • Pokud máte rádi kořeněnější kompot, můžete přidat skořici nebo vanilku pro zajímavou chuť.
    konzervované třešně

    Zdroj obrázku: Městské příchutě, Třešně konzervované na další měsíce

  • Připraveným horkým sirupem zalijte třešně ve sklenicích. Sirup by měl dosahovat téměř po okraj sklenic, ale ne úplně nahoru, aby při sterilizaci nebyl problém s varem.
    Třešně na zavaření

    Zdroj obrázku: Městské příchutě, Příprava třešní na zavaření

  • Sklenice s kompotem postavte na plech vyložený utěrkou a nalijte na plech trochu vody. Troubu předehřejte na 150 °C a vložte do ní plech se sklenicemi. Sterilizujte asi 20–30 minut, poté troubu vypněte a nechte sklenice v troubě vychladnout.
    Konzervace

    Zdroj obrázku: Městské příchutě, Postup zavařování třešní

Video recept

Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

Pokud chcete, můžete třešně také vypeckovat, ale není to nutné.
Cena: do 60 Kč
Chod: Sladké
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: kompot, Kompotované třešně, kompotování, sterilizace, třešně, zavařování
Nejlepší recepty z kuchyně


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest