Medové řezy jsou jedním z těch dezertů, které při prvním soustu přinášejí pocit domácí pohody a sladkého blaha. Jejich světlá až do zlata barva, jemná struktura a lahodná chuť dělají z tohoto dezertu skutečný klenot mezi sladkostmi. Pokud hledáte něco, co nadchne nejen vaše chuťové pohárky, ale chytne to i vaše srdce, tak medové řezy jsou tou pravou volbou.

Tajemství medových řezů spočívá v jejich jednoduchosti a kvalitních surovinách

Jak už tomu název napovídá med je hlavní ingrediencí, která dodává těmto řezům charakteristickou chuť a vůni. Další klíčovou součástí je máslo, které dodává těstu měkkost a vláčnost.

Příprava medových řezů není složitá a zvládne ji i začínající cukrář/ka

Základem je těsto, které se skládá z mouky, cukru, másla, vajec a samozřejmě medu. Peče se několik tenčích těstových plátů, které se poté propojí s krémem. Tradiční krém se připravuje z másla a pudinku, který dodává řezům jemnost a krémovou konzistenci.

Po upečení plátů a promazání krémem je necháme několik hodin, ideálně přes noc, odležet. Během této doby se všechny chutě dokonale propojí a tak řezy získají svou typickou vláčnost.

Medové řezy jsou skvělé na jakoukoliv příležitost, ať už jde o rodinnou oslavu nebo jen tak k šálku čaje nebo kávy. Jejich chuť a vzhled zaručeně potěší každého, kdo je ochutná. Navíc můžete experimentovat s různými variantami krémů či přidáním ořechů, tím si tento dezert přizpůsobíte svým představám.

Recept na Medové řezy

Recept na dokonalé medové řezy
Recept na dokonalé medové řezy, ze tří vrstev medových plátů a nadýchaného krému

Ingredience

Suroviny na Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • 2 lžíce mléka
  • 1 vejce
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžíce medu
  • 150 g cukru

Suroviny na krém:

  • 2 vanilkové pudinky
  • 600 ml mléka
  • 1 lžíci rumu
  • 6 lžic cukru
  • 200 g másla (pokojové teploty)

Suroviny na čokoládovou polevu:

  • 100 g kvalitní hořké čokolády (lze nahradit čokoládou na vaření)
  • 50 ml mléka nebo šlehačky na šlehání
  • nahrubo nasekané ořechy – vlašské, lískové, mandle či pistácie (záleží na vašich preferencích)

Postup na medové řezy

1. Nejprve rozpustíme ve vodní lázni, máslo, med a cukr, čekáme dokud se cukr nerozpustí.

2. Do mísy dáme mouku, jedlou sůl, vejce a rozpuštěné máslo s medem a cukrem. Vše důkladně propracujeme, dokud nemáme krásné hladké kompaktní těsto. Takto hotové těsto dáme na chvíli odležet do lednice, minimálně na 2 hodiny.

3. Když těsto odpočívá, uděláme si pudink. Ohřejeme si 600 ml mléka a uděláme vanilkový pudink dle návodu na sáčku. Když je pudink hotový, necháme ho úplně vychladnout.

4. Po dobu co stydne pudink, si dokončíme těsto. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a těsto si rozdělíme na tři stejné díly a z každého dílu vyválíme na pečícím papíru tenký plát.

Recept na dokonalé medové řezy
Recept na dokonalé medové řezy, ze tří vrstev medových plátů a nadýchaného krému

5. Těsto pečeme na dobu cca 3-5 minut, pozor ať ho nespálíte, kontrolujte jeho barvu. Jakmile je hotovo, necháme pláty vychladnout.

6. Pokračujeme v přípravě krému, změklé máslo vyšleháme v robotu nebo pomocí kuchyňského mixéru, šleháme po dobu cca 10 minut, poté přidáme vychlazený pudink a rum. Dle chuti krém dosladíme, nyní použijeme, ale moučkový cukr, když budeme doslazovat.

7. Nyní jdeme zkompletovat řezy. Krém si rozdělíme na dvě stejné části. Nejprve si vezmeme jeden medový plát na který dáme 1/2 krému. Na krém položíme druhý plát a dáme zbytek krému, navrch položíme třetí plát. Takto složené řezy dáme odpočívat do lednice ideálně do druhého dne.

8. Druhý den si uděláme čokoládovou polevu: rozpustíme ve vodní lázni čokoládu s mlékem. Takto hotovou polevou polijeme medové řezy a rozetřeme do všech stran. Na vrch můžeme řezy posypat nasekanými ořechy.

9. Jakmile čokoláda ztuhne máme hotovo a můžeme podávat.

Nechte si chutnat.

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest