Bábovka s čokoládovým vzhledem je klasický český dezert, který v sobě spojuje dvě chutě. Jemnou světlou a bohatou kakaovou. Vše doplňuje nádherný vizuální efekt, který vzniká střídáním světlého a tmavého těsta během přípravy. Čokoládová poleva navíc dodává bábovce extra sladkost a texturu. Jde tedy o ideální volbu také pro slavnostní příležitosti i běžná rodinná setkání. Tato bábovka nás doma nikdy neomrzí!
Recept na mramorovou bábovku
Délka pečení v troubě 1 hodina.
Ingredience pro přípravu
- 2,5 hrnku mouky
- 250 g másla
- 4 vejce
- 1/2 hrnku mléka
- 1 hrnek cukru
- 1 lžička vanilkového cukru
- 3 lžíce škrobu
- 3 lžíce kakaa
- 2,5 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
Postup přípravy
1. Ve větší misce dobře a do krémové konzistence smícháme změklé máslo, cukr a vanilkový cukr.
2. Nyní postupně přidáme vejce a vždy mezi nimi promícháme hmotu.
3. V jiné míse si smícháme mouku, škrob, špetku soli a prášek do pečiva.
4. Směs suchých ingrediencí postupně přidáváme do hmoty a vypracujeme homogenní těsto.
5. Dále přilejeme mléko a opět promícháme.
6. Těsto rozdělíme na 2 stejné části a do jedné z nich přidáme kakao, které spolehlivě zapracujeme.
7. Troubu si dáme předehřát na 180°C a bábovkovou formu vymažeme máslem.
8. Nejdříve nalejeme světlé těsto a následně kakaové.
9. Vidličkou jemně promícháme krouživými pohyby a vytvoříme tak mramorový efekt.
10. Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme 1 hodinu.
11. Po upečení necháme vychladnout a polejeme čokoládovou polevou nebo posypeme moučkovým cukrem.
Tipy k pečení na závěr
Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu, jen tak získáte hladké těsto.
Po přisypání suchých ingrediencí do těsta ho nepřemíchejte. zachováte tak nadýchanou strukturu bábovky.
Po 40 minutách pečení špejlí zkontrolujte, jak na tom těsto je a zda se nepřipaluje.