Jestliže rádi mlsáte a máte v oblibě svěží chuť a vůni citrusů, pomerančový dort by mohl být něčím, co by vám mohlo skvěle zachutnat. A jako malá pomyslná třešnička na dortu je u tohoto dortíku domácí pomerančová zmrzlina, kterou servírujeme s dortem společně.
V tomto receptu nepoužijeme žádnou mouku. Mleté mandle mouku nahradí a navíc dodají dortu jemnou oříškovou chuť. A ještě k tomu mandle zvýší výživovou hodnotu dortu. Těsto je připraveno z rozmixovaných pomerančů, které se zpracovávají i s kůrou. Tím dort získává intenzivní citrusovou chuť. Doporučuji použít hezké bio pomeranče. Žloutky vyšlehané s xylitolem spolu s přidanou skořicí a sodou vytvářejí těsto, které je lehké a nadýchané. Tím ve zkratce připravíme dort, ale ještě zbývá zmrzlina.
Tu připravíme z oloupaného pomeranče, tvarohu a xylitolu. Všechny ingredience se jednoduše rozmixují a zamrazí. Zmrzlina dokonale doplňuje citrusový dort.
Recept na pomerančový dort s domácí pomerančovou zmrzlinou, zdobenou mátou a pomerančovou kůrou
Co budete potřebovat na přípravu
- 3 pomeranče
- 300 g mletých mandlí
- 2 lžičky sody
- 1 lžička skořice
- 100 g xylitolu
- 7 vajec ( z bílků sníh )
Na přípravu pomerančové zmrzliny si připravte
- 1 oloupaný pomeranč
- 250 g tvarohu z vaničky
- xylitol podle chuti
Postup přípravy dortu a zmrzliny
1. Vybereme hezké pomeranče bez poškození (vybíráme ideálně bio, jelikož na ně nepřichází žádný postřik apod.) a následně je umyjeme a zbavíme nečistot.
2. Pomeranče zbavíme zrnek a rozmixujeme i s kůrou.
3. Z vajíček použijeme žloutky, které ušleháme společně s xylitolem. Přidáme skořici, sodu, mandle a rozmixované pomeranče.
4. Vše promícháme a nakonec zlehka vmícháme po částech tuhý sníh.
![Obrázek receptu na horký pomeranč.](https://cooky.cz/wp-content/uploads/2025/01/1-119.jpg)
Horký pomeranč v zimě zahřeje a dodá vitamíny
5. Na pečení použijeme vymazanou dortovou formu a upečeme v předem vyhřáté troubě při 180 stupních na 45 minut.
6. Následuje příprava domácí pomerančové zmrzliny. Připravíme si jeden oloupaný pomeranč, dále tvaroh z vaničky a xylitol podle chuti. Vše rozmixujeme a dáme zamrazit.
7. Servírujeme dort posypaný moučkovým cukrem a kopeček zmrzliny dozdobený například mátou a kousky pomerančové kůry.
![Obrázek receptu na pomerančový dort s krémem.](https://cooky.cz/wp-content/uploads/2024/06/Pomerancovy-dort-jpg.webp)
Citrusový dort s krémem obložený plátky pomeranče, pečený korpus a lahodný krém
zdroj: Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI