Tento lehký a svěží dezert ocení každý, kdo má rád osvěžující vůně a chutě citrusů, a to i v dezertech. Citronový řez je delikátní dezert, který zaujme svou neotřelou kombinací chutí a textur. Základ tvoří máslové těsto, které svou jemnou křupavostí kontrastuje s vrstvou citronového krému. Tento krém, vyrobený z čerstvé citronové šťávy, cukru a vajec, přináší na jazyk osvěžující rovnováhu mezi sladkostí a kyselostí. Zakončený lehkým posypem moučkového cukru, dezert nejen potěší chuťové buňky, ale také oko svým elegantním vzhledem. Citronové řezy je perfektní volbou pro ty, kteří hledají dezert, jenž v sobě spojuje jednoduchost přípravy s rafinovaností výsledné chuti.
Recept na Svěží a jemný citronový řez
Ingredience na přípravu
- 2 hrnky prosáté hladké mouky
- 1/2 hrnku prosetého moučkového cukru
- 1 hrnek másla nebo margarínu
- 4 rozšlehaná vejce
- 2 hrnky cukru krystal
- 1/3 hrnku citronové šťávy
- 1/4 hrnku hladké mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
Postup
1. V misce smícháme 2 hrnky mouky a moučkový cukr, nakrájené máslo.
2. Těsto rukou vtlačíme rovnoměrně do formy a pečeme na 180 stupních cca 20 minut do světle hnědé.
3. V jiné misce si smícháme vejce, cukr a citronovou šťávu.
4. Ke směsi prosejeme 1/4 hrnku hladké mouky a prášek do pečiva. Smícháme dohromady.
5. Nalijeme na upečený korpus, pečeme v troubě na 180 stupních ještě 25 minut.
6. Upečený a vychladlý dezert posypeme jemně moučkovým cukrem a nakrájíme na řezy.
Tipy
Pro ještě výraznější chuť můžeme přidat lžičku citronové esence. Dezert skladujeme v lednici, aby si udržel svěžest a chuť.