Tento lehký a svěží dezert ocení každý, kdo má rád osvěžující vůně a chutě citrusů, a to i v dezertech. Citronový řez je delikátní dezert, který zaujme svou neotřelou kombinací chutí a textur. Základ tvoří máslové těsto, které svou jemnou křupavostí kontrastuje s vrstvou citronového krému. Tento krém, vyrobený z čerstvé citronové šťávy, cukru a vajec, přináší na jazyk osvěžující rovnováhu mezi sladkostí a kyselostí. Zakončený lehkým posypem moučkového cukru, dezert nejen potěší chuťové buňky, ale také oko svým elegantním vzhledem. Citronové řezy je perfektní volbou pro ty, kteří hledají dezert, jenž v sobě spojuje jednoduchost přípravy s rafinovaností výsledné chuti.

Recept na Svěží a jemný citronový řez

Ingredience na přípravu

  • 2 hrnky prosáté hladké mouky
  • 1/2 hrnku prosetého moučkového cukru
  • 1 hrnek másla nebo margarínu
  • 4 rozšlehaná vejce
  • 2 hrnky cukru krystal
  • 1/3 hrnku citronové šťávy
  • 1/4 hrnku hladké mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva

Postup

1. V misce smícháme 2 hrnky mouky a moučkový cukr, nakrájené máslo.

V misce smícháme máslo, cukr a mouku.
V misce smícháme máslo, cukr a mouku.

2. Těsto rukou vtlačíme rovnoměrně do formy a pečeme na 180 stupních cca 20 minut do světle hnědé.

3. V jiné misce si smícháme vejce, cukr a citronovou šťávu.

4. Ke směsi prosejeme 1/4 hrnku hladké mouky a prášek do pečiva. Smícháme dohromady.

5. Nalijeme na upečený korpus, pečeme v troubě na 180 stupních ještě 25 minut.

6. Upečený a vychladlý dezert posypeme jemně moučkovým cukrem a nakrájíme na řezy.

Upečený dezert poprášíme moučkovým cukrem.
Upečený dezert poprášíme moučkovým cukrem.

Tipy

Pro ještě výraznější chuť můžeme přidat lžičku citronové esence. Dezert skladujeme v lednici, aby si udržel svěžest a chuť.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest