Vyzkoušejte jednoduché a rychlé pesto ze štiplavého medvědího česneku. Je lahodné, příprava opravdu nezabere příliš času a skvěle se hodí například do těstovin, polévek nebo k pečenému kuřeti. Pesto můžete také přidat jako dresink do salátu, do sendviče nebo na topinku.
Pesto z divokého medvědího česneku vydrží minimálně týden v lednici, můžete si proto udělat i do zásoby. A pokud byste chtěli prodloužit životnost, pamatujte, že by mělo být ponořené v oleji. My přidáváme do pesta i parmazán. Dále můžete obohatit chuť různými oříšky a semínky, tak jak máte rádi.
Recept na domácí pesto z medvědího česneku
Potřebné vybavení
- Kuchyňský mixér
- Pánev pokud si budete chtít opražit oříšky
Suroviny
- 100 g medvědího česneku
- 50 g nastrouhaného parmezánu
- 50 g oloupaných lískových oříšků (oloupeme nebo koupíme již oloupané, můžeme také opražit)
- olivový olej
- citrónová šťáva (přidáváme podle chuti)
- sůl a pepř
Postup
- Důkladně omyjeme listy medvědího česneku, odkrojíme tvrdé části, necháme okapat.
- Vložíme do mixéru a listy promixujeme
- Přidáme parmezán a promixujeme
- Přidáme oříšky a olivový olej a promixujeme do finální konzistence
- Podle chuti přidáme sůl, pepř a citrónovou šťávu
- Rozdělíme do menších sklenic.
Poznámky
- Medvědí pesto můžete samozřejmě připravit i tradičním způsobem za pomocí hmoždíře 🙂