Lasagne jsou velmi oblíbený pokrm a to nejen v Itálii, ale po celém světě. My Vám, ale přinášíme verzi, která není tak běžná, ale je nutričně zajímavější. Ptáte se, co to může být za variantu? A ano, odpověď je Lasagne s mletým krůtím masem a špenátem.
Tento pokrm Vás doslova ohromí, uvidíte, že bude jedním z nejoblíbenějších receptů ve Vaší rodině. Jednotlivé vrstvy lasagní, propojené s mletým krůtím masem, špenátem a do toho známá rajčatová omáčka a bešamel, je neskutečná harmonie chutí. Pokud chcete potěšit či ohromit svou rodinu nebo přátele, tento recept je tou správnou volbou.
Recept na Lasagne s krůtím masem a špenátem
Potřebné vybavení
- zapékací mísu
- Troubu
- Pánev
- Hrnec
- Prkénko
- Nůž
Suroviny
Masová směs:
- 500 g mletého krůtího masa
- 400 ml konzervovaných rajčat
- 1 ks cibule (najemno nakrájená)
- 4 stroužky česneku (najemno nakrájený)
- sůl a pepř (na dochucení)
- kečup nebo cukr (na doslazení dle chuti)
Špenát:
- 100 ml smetany
- 500 g čerstvého špenátu
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce oleje
- sůl a pepř (na dochucení)
Bešamel:
- 500 ml mléka
- 40 g másla
- 40 g hladké mouky
- muškátový oříšek (špetka)
- 1 ks bobkový list (volitelné)
- sůl (na dochucení)
Na závěr:
- 200 g parmezán (nastrouhaný najemno)
Postup
Špenát:
- Nejprve si připravíme špenát.
- V kastrolu rozehřejeme olej, na něj dáme nakrájený česnek.
- Až se rozvoní česnek dáme na něj čerstvý špenát.
- Jakmile špenát povadne, zalijeme ho smetanou a dochutíme solí a pepřem.
- Špenát odložíme stranou a pokračujeme.
Masová směs:
- Na pánvi rozehřejeme olej, následně vložíme cibuli a česnek.
- Až cibule zesklovatí a česnek se rozvoní, tak přidáme krůtí mleté maso a osolíme.
- Jakmile bude maso hotové, přidáme rajčata z plechu.
- Vše promícháme a orestujeme dokud rajčata nezměknou.
- Ochutnáme směs a dochutíme případně cukrem či kečupem, pokud bude pro Vás směs příliš kyselá. Směs necháme stranou a jdeme na bešamel.
Bešamel:
- V kastrůlku si rozpustíme máslo a zaprášíme ho moukou.
- Uděláme si jíšku, jakmile mouka je opražena – cca 2 minuty, zalijeme ji mlékem.
- Nyní přidáme bobkový list, muškátový květ a sůl.
- Za stálého míchání čekáme dokud mléko nezačne houstnou.
- Jakmile bude mléko houstnout do podoby krupicové kaše, vypneme teplo pod kastrůlkem a máme hotovo
Závěr:
- Nyní budeme vrstvit jednotlivé vrstvy do připravené zapékací formy.
- Nejprve dno zapékací formy potřeme olejem, následně dáme lasagne.
- Na lasagne dáme masovou směs, poté špenát.
- Vše zalijeme bešamelem a posypeme nastrouhaným parmezánem.
- Tento postup opakujeme a zakončíme vrstvením parmezánem.
- Nyní dáme lasagne zapéct do vyhřáté trouby na 190 stupňů.
Obrázek: Cooky.cz, Upečené Lasagne dozlatova
- Pečeme do zlatova, cca 30 minut.
- Nechte si chutnat.