Lasagne jsou velmi oblíbený pokrm a to nejen v Itálii, ale po celém světě. My Vám, ale přinášíme verzi, která není tak běžná, ale je nutričně zajímavější a vybočuje z nejběžnější receptury s boloňskou náplní. Ptáte se, co to může být za variantu? Odpověď zní lasagne s mletým krůtím masem a špenátem. Často se setkávám s recepty, kde bývá kuřecí maso, ovšem já preferuji v tomto případě krůtu.
Jestli máte rádi zapečené brambory, obecně recepty na zapékání, těstoviny a další recepty podobného typu, myslím, že vás osloví i špenátové lasagne. Jednotlivé vrstvy lasagní, propojené s mletým krůtím masem, špenátem a do toho známá rajčatová omáčka a bešamel. Samé dobré ingredience, které mám v podobných receptech ráda – neskutečná harmonie chutí. Pokud chcete potěšit či ohromit svou rodinu nebo přátele s alternativní verzí, doporučuji tento recept vyzkoušet.

Recept na lasagne s krůtím masem a špenátem – tento recept na Vás ohromí
Potřebné vybavení
- zapékací mísu
 - Troubu
 - Pánev
 - Hrnec
 - Prkénko
 - Nůž
 
Suroviny
Masová směs:
- 500 g mletého krůtího masa
 - 400 ml konzervovaných rajčat
 - 1 ks cibule (najemno nakrájená)
 - 4 stroužky česneku (najemno nakrájený)
 - sůl a pepř (na dochucení)
 - kečup nebo cukr (na doslazení dle chuti)
 
Špenát:
- 100 ml smetany
 - 500 g čerstvého špenátu
 - 2 stroužky česneku
 - 1 lžíce oleje
 - sůl a pepř (na dochucení)
 
Bešamel:
- 500 ml mléka
 - 40 g másla
 - 40 g hladké mouky
 - muškátový oříšek (špetka)
 - 1 ks bobkový list (volitelné)
 - sůl (na dochucení)
 
Na závěr:
- 200 g parmezán (nastrouhaný najemno)
 
Postup
Špenát:
- Nejprve si připravíme špenát.
 - V kastrolu rozehřejeme olej, na něj dáme nakrájený česnek.
 - Až se rozvoní česnek dáme na něj čerstvý špenát.
 - Jakmile špenát povadne, zalijeme ho smetanou a dochutíme solí a pepřem.
 - Špenát odložíme stranou a pokračujeme.
 
Masová směs:
- Na pánvi rozehřejeme olej, následně vložíme cibuli a česnek.
 - Až cibule zesklovatí a česnek se rozvoní, tak přidáme krůtí mleté maso a osolíme.
 - Jakmile bude maso hotové, přidáme rajčata z plechu.
 - Vše promícháme a orestujeme dokud rajčata nezměknou.
 - Ochutnáme směs a dochutíme případně cukrem či kečupem, pokud bude pro Vás směs příliš kyselá. Směs necháme stranou a jdeme na bešamel.
 
Bešamel:
- V kastrůlku si rozpustíme máslo a zaprášíme ho moukou.
 - Uděláme si jíšku, jakmile mouka je opražena – cca 2 minuty, zalijeme ji mlékem.
 - Nyní přidáme bobkový list, muškátový květ a sůl.
 - Za stálého míchání čekáme dokud mléko nezačne houstnou.
 - Jakmile bude mléko houstnout do podoby krupicové kaše, vypneme teplo pod kastrůlkem a máme hotovo
 
Závěr:
- Nyní budeme vrstvit jednotlivé vrstvy do připravené zapékací formy.
 - Nejprve dno zapékací formy potřeme olejem, následně dáme lasagne.
 - Na lasagne dáme masovou směs, poté špenát.
 - Vše zalijeme bešamelem a posypeme nastrouhaným parmezánem.
 - Tento postup opakujeme a zakončíme vrstvením parmezánem.
 - Nyní dáme lasagne zapéct do vyhřáté trouby na 190 stupňů.

Foto: Cooky.cz, Tento recept na Lasagne s krůtím masem a špenátem Vás ohromí.
 - Pečeme do zlatova, cca 30 minut.
 - Nechte si chutnat.
 
Video recept
Poznámky
pozn. částečně upraveno AI
						
				
				
						
							