Tento legendární dezert plný sušených švestek a vlašských ořechů doplňuje lahodný krém s Nutellou. Okouzlí vás už během prvního sousta a budete si chtít tu kouzelnou chvíli vychutnat znovu a znovu. Takže pokud máte v plánu večírek s přáteli nebo blízkou rodinou, určitě si tento recept uložte a nebudete litovat!

Díky krému z Nutelly si dezert oblíbí děti raketovou rychlostí. Nutella patří mezi nejznámější lískooříškové krémy na světě. A jakmile ji přidáte do jakéhokoliv jídla, vždy z něj udělá magnet na ruce všech věkových kategorií. Avšak pokud stojíte o trochu zdravější variantu, nahraďte Nutellu domácím lískooříškovým krémem s medem nebo hořkou čokoládou.

Recept na dezert se sušenými švestkami, ořechy a Nutellou: chutě, které si vás získají

Délka pečení v troubě 15 minut.

Ingredience pro přípravu těsta

  • 2 vejce
  • 100 g cukru
  • 50 g oleje
  • 150 ml mléka
  • 160 g mouky
  • 10 g prášku do pečiva
  • 100 g sušených švestek
  • 50 g drcených vlašských ořechů

Ingredience pro přípravu krému

  • 400 ml mléka
  • 2 lžíce Nutelly
  • 2 lžíce cukru
  • 7 g agar agaru
  • 5 g želatiny
  • 30 ml vody

Postup přípravy

1. V míse si vyšleháme vejce s cukrem a poté přidáme olej s mlékem a dobře promícháme.

2. Dále prosejeme mouku s práškem do pečiva a vymícháme tekuté těsto.

3. Nakrájíme sušené švestky na kousky a přidáme je do těsta.

Nakrájíme sušené švestky.
Zdroj: Süße Versuchung, Nakrájíme sušené švestky.

4. Dále přisypeme drcené vlašské ořechy, promícháme a těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem.

Švestky a ořechy vmícháme do těsta.
Zdroj: Süße Versuchung, Švestky a ořechy vmícháme do těsta.

5. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme dozlatova 15 minut.

6. Z korpusu nyní vykrojíme do tvaru a velikosti naší dortové formy – ať už kulaté nebo hranaté, záleží jakou máme.

7. Korpus přesuneme na dno formy a v hrnci si smícháme cukr, agar agar a mléko.

Korpus vložíme do formy.
Zdroj: Süße Versuchung, Korpus vložíme do formy.

8. Mléko zahříváme a suroviny v mléce rozpustíme za stálého míchání.

9. Do mléka přidáme Nutellu a přivedeme k varu.

10. Povaříme asi 2 minuty a tekutý krém nalijeme na korpus v dortové formě.

Nutellový krém nalejeme na korpus.
Zdroj: Süße Versuchung, Nutellový krém nalejeme na korpus.

11. Necháme vychladnout a odřízneme kraje od bočnic formy.

12. Boční strany formy odstraníme a dezert nakrájíme na menší řezy.

Nakrájíme na řezy.
Zdroj: Süße Versuchung, Nakrájíme na řezy.

13. Želatinu rozpustíme ve vodně podle návodu na obalu a nemočíme v ní půlky vlašských ořechů, respektive namočíme pouze spodní část a díky tomu slepíme ořech s jednotlivými řezy.

Dezert se sušenými švestkami, ořechy a Nutellovým krémem.
Zdroj: Süße Versuchung, Dezert se sušenými švestkami, ořechy a Nutellovým krémem.

Zajímavost o sušených švestkách

Sušené švestky jsou v první řadě vynikající díky své přírodní sladkosti. U každého dezertu, kde je použijete, můžete šetřit s nezdravým cukrem. Dále obsahují velké množství vlákniny, spoustu vitamínů a antioxidantů. Jsou také obecně známé, že přispívají ke správnému trávení. Já je mám ráda, proto fungují také jako přirozené “zvlhčovadlo” v dezertech.

Obrázek receptu na Makovou buchtu s meruňkami

Maková buchta s meruňkami: jednoduchý dezert pro každou příležitost

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest