Tento legendární dezert plný sušených švestek a vlašských ořechů doplňuje lahodný krém s Nutellou. Okouzlí vás už během prvního sousta a budete si chtít tu kouzelnou chvíli vychutnat znovu a znovu. Takže pokud máte v plánu večírek s přáteli nebo blízkou rodinou, určitě si tento recept uložte a nebudete litovat!
Díky krému z Nutelly si dezert oblíbí děti raketovou rychlostí. Nutella patří mezi nejznámější lískooříškové krémy na světě. A jakmile ji přidáte do jakéhokoliv jídla, vždy z něj udělá magnet na ruce všech věkových kategorií. Avšak pokud stojíte o trochu zdravější variantu, nahraďte Nutellu domácím lískooříškovým krémem s medem nebo hořkou čokoládou.
Recept na dezert se sušenými švestkami, ořechy a Nutellou: chutě, které si vás získají
Délka pečení v troubě 15 minut.
Ingredience pro přípravu těsta
- 2 vejce
- 100 g cukru
- 50 g oleje
- 150 ml mléka
- 160 g mouky
- 10 g prášku do pečiva
- 100 g sušených švestek
- 50 g drcených vlašských ořechů
Ingredience pro přípravu krému
- 400 ml mléka
- 2 lžíce Nutelly
- 2 lžíce cukru
- 7 g agar agaru
- 5 g želatiny
- 30 ml vody
Postup přípravy
1. V míse si vyšleháme vejce s cukrem a poté přidáme olej s mlékem a dobře promícháme.
2. Dále prosejeme mouku s práškem do pečiva a vymícháme tekuté těsto.
3. Nakrájíme sušené švestky na kousky a přidáme je do těsta.
4. Dále přisypeme drcené vlašské ořechy, promícháme a těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem.
5. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme dozlatova 15 minut.
6. Z korpusu nyní vykrojíme do tvaru a velikosti naší dortové formy – ať už kulaté nebo hranaté, záleží jakou máme.
7. Korpus přesuneme na dno formy a v hrnci si smícháme cukr, agar agar a mléko.
8. Mléko zahříváme a suroviny v mléce rozpustíme za stálého míchání.
9. Do mléka přidáme Nutellu a přivedeme k varu.
10. Povaříme asi 2 minuty a tekutý krém nalijeme na korpus v dortové formě.
11. Necháme vychladnout a odřízneme kraje od bočnic formy.
12. Boční strany formy odstraníme a dezert nakrájíme na menší řezy.
13. Želatinu rozpustíme ve vodně podle návodu na obalu a nemočíme v ní půlky vlašských ořechů, respektive namočíme pouze spodní část a díky tomu slepíme ořech s jednotlivými řezy.
Zajímavost o sušených švestkách
Sušené švestky jsou v první řadě vynikající díky své přírodní sladkosti. U každého dezertu, kde je použijete, můžete šetřit s nezdravým cukrem. Dále obsahují velké množství vlákniny, spoustu vitamínů a antioxidantů. Jsou také obecně známé, že přispívají ke správnému trávení. Já je mám ráda, proto fungují také jako přirozené “zvlhčovadlo” v dezertech.