Vepřová kotleta je jedním z nejoblíbenějších druhů vepřového masa, protože obsahuje většinou pouze libové maso bez tuhých blan s jemným tukovým okrajem. Ten dodává pokrmu šťavnatost během pečení, grilování nebo smažení. Pro někoho může být vepřová kotleta suchá, proto bývá často pečena se slaninou a zapékána sýrem.
V tomto receptu si ukážeme hned oboje – aromatická slanina, zapečený strouhaný sýr a jemná chuť restovaných žampionů. Nebojte se, chutí není na jeden recept moc, naopak! Vše se perfektně doplňuje a nakonec se chutě propojí ve šťávě na polití vařených brambor nebo rýže.
Recept na zapečenou kotletu – zapečené vepřové maso bez kosti slaninou, žampiony, cibulkou, Nivou a strouhaným českým eidamem
Ingredience pro přípravu
- 700 g vepřových kotlet bez kosti
- 7 žampionů
- 4 jarní cibulky
- 110 g Zlaté nivy
- 150 g Eidamu nebo Goudy
- 150 g anglické slaniny
- sůl a pepř
- olej
- brambory
Postup přípravy
1. Kotletu vcelku si očistíme a nakrájíme na asi 1 cm silné plátky.
2. Kotlety překryjeme potravinářskou fólii nebo sáčkem a jemně naklepeme, poté je opepříme a osolíme.
3. Žampiony nakrájíme na plátky a jarní cibulku na kroužky, sýry nahrubo nastrouháme.
4. V pánvi rozpálíme trochu oleje a do pánve vložíme kotlety, restujeme do zatáhnutí z obou stran.
5. Jakmile se nám během chvilky zcela zatáhnout, vyskládáme kotlety na plech vyložený pečícím papírem.
6. Na pánvi opečeme dokřupava anglickou slaninu a poté ji vyndáme.
7. Na výpeku ze slaniny (můžeme přidat trochu oleje) orestujeme cibulku se žampiony. Opepříme a osolíme.
8. Opečenou anglickou slaninu položíme na plátky kotlet a na slaninu opatrně naneseme restovanou směs žampionů s cibulkou.
10. Navrch nasypeme nastrouhané sýry a vložíme do předehřáté trouby na 220°C, kde pečeme asi 15 minut.
11. Podáváme s opečenými, vařenými bramborami nebo jinou oblíbenou přílohou.
Sýr coby pojivo chuti
Všichni milujeme rozpuštěné nebo zapečené sýry. V tomto receptu sýr zde hraje klíčovou roli nejen jako doplněk chutí, ale i jako pojivo. Při zapékání se roztaví a propojí všechny ingredience do jednoho lahodného celku. Skvělou volbou je například eidam, gouda, niva nebo čedar. Pokud nemáte rádi plísňové sýry typu Niva, klidně ji nahraďte například právě čedarem nebo jemnou mozzarellou.