Pokud jste v situaci, kdy čekáte návštěvu nebo rodina se ve spíži poohlíží po něčem sladkém, zkuste tento recept. Je velmi jednoduchý a nebesky chutný. Jogurtová buchta s jahodami zabere na přípravě přibližně 20 minut a vykouzlíte lahodné pohoštění. Vláčné a lehké těsto je toho důkazem.

Nebudete potřebovat nic víc než mixér, stěrku, misku a tác

Tuto buchtu si mimo jiné zajisté vychutnáte například v práci, ve škole nebo na výletě, jelikož poslouží jako příjemná svačinka. V případě, že vás časem tato buchta mrzí, stačí, aby jste změnili jednu ingredienci. Máme na mysli ovoce, které si zaměňte za jakékoliv jiné, které máte rádi. Koneckonců nemáte-li přístup k čerstvému ovoci, určitě použijte mražené ovoce, které ale dejte před použitím do síta, aby rozmrzlo a pustilo nadbytečnou vodu. Jelikož se jedná o jogurtovou buchtu, použijte ideálně řecký jogurt, nebo jakýkoliv bílý s co nejvyšším množstvím tuku.

Doporučuji Vám tyto tipy a triky pro příprava jogurtového koláče

  1. Jaké ovoce je vhodné použít?: Použijte třešně, broskve, maliny, rybíz, borůvky, švestky, jablka, hrušky. Velké ovoce nakrájejte na plátky; rychle oxidující ovoce ponořte do vody s citronem.
  2. Je vhodné i mražené ovoce?: Ano je to možné. Rozmrazte a nechte okapat. Příliš šťavnaté ovoce posypte moukou, aby těsto nezměklo.
  3. Jakou lze použít formu na pečení?: Koláč pečte v kulaté, obdélníkové nebo muffinové formě. Troubu předehřejte a formu vymažte máslem.
  4. Vejce: Používejte vejce pokojové teploty a každé rozbijte nad sklenicí.
  5. Jaký jogurt je vhodný: Ideální je řecký jogurt s vysokým obsahem tuku, případně zakysaná smetana.
  6. Olej nebo máslo?: Použijte neutrální olej (např. slunečnicový). Máslo je také vhodné.
  7. Jak dosáhnout nadýchaného koláče?: Důkladně vyšlehejte vejce s cukrem pro lehký a nadýchaný koláč. Po přidání mouky míchejte jen lehce, aby těsto zůstalo nadýchané.
  8. Pečení: Během prvních 15 minut neotvírejte troubu. Pokud koláč hnědne příliš rychle, přikryjte pečícím papírem. Po vytažení z trouby nechte koláč vychladnout na mřížce, aby se nesrazil a nelepil.
Zdroj obrázku: reteta-video, Recept na jogurtový koláč s jahodami.

Recept na jogurtovou buchtu s ovocem na plech

5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 40 minut
Celkový čas 1 hodina
Pečeme jogurtovou buchtu s jahodami, celková doba přípravy 1 hodina.

Potřebné vybavení

  • 1 Mísa
  • 1 Plech
  • Ruční šlehač

Suroviny

  • 300 g Mouky
  • 180 g Cukru
  • 4 ks Vejce
  • 250 g Řeckého jogurtu
  • 100 ml Slunečnicového oleje
  • 10 g Prášku do pečiva
  • 1 lžička Vanilkového extraktu
  • 400 g Jahod
  • Sůl

Postup 

  • Do mísy si dáme vejce, cukr a 1/4 lžičky soli.
  • Šleháme dokud směs neztrojnásobí objem.
    Šleháme dokud směs neztrojnásobí objem.

    Zdroj obrázku: reteta-video, Šleháme dokud směs neztrojnásobí objem.

  • Přidáme olej, vanilkový extrakt a jogurt.
  • Šleháme asi minutu.
  • Prosejeme mouku a stěrkou jemně promícháme.
  • Dáme si předehřát troubu na 180 stupňů a vyložíme plech pečícím papírem.
  • Těsto nalejeme do plechu a zarovnáme.
    Těsto nalejeme do plechu a zarovnáme.

    Zdroj obrázku: reteta-video, Těsto nalejeme do plechu a zarovnáme.

  • Nakrájené ovoce rozložíme po povrchu a mírně zatlačíme do těsta.
    Nakrájené ovoce rozložíme po povrchu a mírně zatlačíme do těsta.

    Zdroj obrázku: reteta-video, Nakrájené ovoce rozložíme po povrchu a mírně zatlačíme do těsta.

  • Plech dáme do předehřáté trouby na 35 – 40 minut a pečeme dozlatova.
  • Po vytažení z trouby necháme 10 minut odpočinout.

Video recept

Uložit do Mé kuchařky
Chod: Dezert, Moučníky, Pečení, Sladké
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: buchta, jahodová bublanina
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest