Pokud jste v situaci, kdy čekáte návštěvu nebo rodina se ve spíži poohlíží po něčem sladkém, zkuste tento recept. Je velmi jednoduchý a nebesky chutný. Jogurtová buchta s jahodami zabere na přípravě přibližně 20 minut a vykouzlíte lahodné pohoštění. Vláčné a lehké těsto je toho důkazem.
Nebudete potřebovat nic víc než mixér, stěrku, misku a tác
Tuto buchtu si mimo jiné zajisté vychutnáte například v práci, ve škole nebo na výletě, jelikož poslouží jako příjemná svačinka. V případě, že vás časem tato buchta mrzí, stačí, aby jste změnili jednu ingredienci. Máme na mysli ovoce, které si zaměňte za jakékoliv jiné, které máte rádi. Koneckonců nemáte-li přístup k čerstvému ovoci, určitě použijte mražené ovoce, které ale dejte před použitím do síta, aby rozmrzlo a pustilo nadbytečnou vodu. Jelikož se jedná o jogurtovou buchtu, použijte ideálně řecký jogurt, nebo jakýkoliv bílý s co nejvyšším množstvím tuku.
Doporučuji Vám tyto tipy a triky pro příprava jogurtového koláče
- Jaké ovoce je vhodné použít?: Použijte třešně, broskve, maliny, rybíz, borůvky, švestky, jablka, hrušky. Velké ovoce nakrájejte na plátky; rychle oxidující ovoce ponořte do vody s citronem.
- Je vhodné i mražené ovoce?: Ano je to možné. Rozmrazte a nechte okapat. Příliš šťavnaté ovoce posypte moukou, aby těsto nezměklo.
- Jakou lze použít formu na pečení?: Koláč pečte v kulaté, obdélníkové nebo muffinové formě. Troubu předehřejte a formu vymažte máslem.
- Vejce: Používejte vejce pokojové teploty a každé rozbijte nad sklenicí.
- Jaký jogurt je vhodný: Ideální je řecký jogurt s vysokým obsahem tuku, případně zakysaná smetana.
- Olej nebo máslo?: Použijte neutrální olej (např. slunečnicový). Máslo je také vhodné.
- Jak dosáhnout nadýchaného koláče?: Důkladně vyšlehejte vejce s cukrem pro lehký a nadýchaný koláč. Po přidání mouky míchejte jen lehce, aby těsto zůstalo nadýchané.
- Pečení: Během prvních 15 minut neotvírejte troubu. Pokud koláč hnědne příliš rychle, přikryjte pečícím papírem. Po vytažení z trouby nechte koláč vychladnout na mřížce, aby se nesrazil a nelepil.
Recept na jogurtovou buchtu s ovocem na plech
Potřebné vybavení
- 1 Mísa
- 1 Plech
- Ruční šlehač
Suroviny
- 300 g Mouky
- 180 g Cukru
- 4 ks Vejce
- 250 g Řeckého jogurtu
- 100 ml Slunečnicového oleje
- 10 g Prášku do pečiva
- 1 lžička Vanilkového extraktu
- 400 g Jahod
- Sůl
Postup
- Do mísy si dáme vejce, cukr a 1/4 lžičky soli.
- Šleháme dokud směs neztrojnásobí objem.
Zdroj obrázku: reteta-video, Šleháme dokud směs neztrojnásobí objem.
- Přidáme olej, vanilkový extrakt a jogurt.
- Šleháme asi minutu.
- Prosejeme mouku a stěrkou jemně promícháme.
- Dáme si předehřát troubu na 180 stupňů a vyložíme plech pečícím papírem.
- Těsto nalejeme do plechu a zarovnáme.
Zdroj obrázku: reteta-video, Těsto nalejeme do plechu a zarovnáme.
- Nakrájené ovoce rozložíme po povrchu a mírně zatlačíme do těsta.
Zdroj obrázku: reteta-video, Nakrájené ovoce rozložíme po povrchu a mírně zatlačíme do těsta.
- Plech dáme do předehřáté trouby na 35 – 40 minut a pečeme dozlatova.
- Po vytažení z trouby necháme 10 minut odpočinout.