Kuřecí je celosvětově nejvyužívanějším a nejoblíbenějším druhem masa. Je to dáno jeho cenovou dostupností, snadností přípravy a výživovými benefity. Najdeme v něm vysoký podíl bílkovin, přitom ale málo tuku. Nejvíce proteinu obsahují prsa, stehenní řízky zase jsou šťavnatější, vhodné i do omáček či na gril. Kuřecí maso se skvěle kombinuje s kořením z celého světa, od asijské kuchyně až po tu středomořskou.
Kvalita především
Při nákupu nás sice lákají různé „akce“, faktem ale zůstává, že bychom se měli řídit kvalitou a původem masa. Má to totiž vliv nejen na chuť, ale i na zdraví a etiku chovu. Maso kuřete, které mělo v životě volnost, má výraznější chuť, pevnější strukturu a podstatně menší podíl vody (zde by se tedy dalo u mnoha „akcí“ o finanční stránce i polemizovat, když se vám levné maso v troubě jaksi smrskne a spíš se dusí, než by se peklo). Rychlené maso z intenzivního chovu může být méně výživné. My jsme si pro vás připravili skvělý recept, kdy kuře doplníme zeleninou a jen s pomocí jednoho pekáče vykouzlíme famózní oběd, který okouzlí i návštěvu.
Ingredience na kuře z jednoho pekáče
- Celé kuře – 1 ks
- Tmavá sójová omáčka – 100 ml;
- Balzamikový ocet – 1 lžíce;
- Olivový olej – 2 lžíce;
- Med – 2 lžíce;
- Sůl – 1 lžička;
- Sušený česnek – 1 lžička;
- Sušený zázvor – ½ lžičky;
- Mletý pepř – ½ lžičky;
Na brambory:
- Brambory – 5–6 ks;
- Mrkev – 1 ks;
- Olivový olej – podle potřeby;
- Sůl – podle potřeby;
- Kořenicí směs na brambory – podle chuti.
Postup přípravy pokrmu z jednoho pekáče
- Kuře podélně v oblasti prsou rozřízněte, ale nedokrojte, záda nechte vcelku.
- V misce smíchejte sójovou omáčku, balzamiko, olivový olej, med, sůl, sušený česnek, zázvor a pepř.
- Kuře vložte do zapékací mísy a celé jej potřete připravenou marinádou.
- Zakryjte a nechte v chladničce několik hodin marinovat.
- Brambory nakrájejte na silnější plátky, mrkev na kolečka, vložte společně do mísy, zakápněte olivovým olejem, osolte a okořeňte směsí na brambory.

Šťavnatá citronová kuřecí stehna s voňavými bramborami a marinádou
- Promíchejte a rozložte na plech pokrytý pečicím papírem.
- Na brambory a mrkev položte kuře, které ještě potřete marinádou, jež stekla do nádoby.
- Kuře zakryjte alobalem.
- Pečte cca 60 minut v troubě vyhřáté na 180–200 °C.
- Vyjměte z trouby, odstraňte alobal (kousky ponechte jen na koncích stehýnek, aby se nepřipálily), kuře potřete zbytkem marinády.
- Pečte dalších cca 40 minut.
- Tip: Můžete doplnit i o další zeleninu dle chuti či sezóny, např. cuketu, dýni či lilek.

Pečené kuře a brambory z jednoho pekáče
Zdroj: Autorský text, Healthline