Kuřecí je celosvětově nejvyužívanějším a nejoblíbenějším druhem masa. Je to dáno jeho cenovou dostupností, snadností přípravy a výživovými benefity. Najdeme v něm vysoký podíl bílkovin, přitom ale málo tuku. Nejvíce proteinu obsahují prsa, stehenní řízky zase jsou šťavnatější, vhodné i do omáček či na gril. Kuřecí maso se skvěle kombinuje s kořením z celého světa, od asijské kuchyně až po tu středomořskou.

Kvalita především

Při nákupu nás sice lákají různé „akce“, faktem ale zůstává, že bychom se měli řídit kvalitou a původem masa. Má to totiž vliv nejen na chuť, ale i na zdraví a etiku chovu. Maso kuřete, které mělo v životě volnost, má výraznější chuť, pevnější strukturu a podstatně menší podíl vody (zde by se tedy dalo u mnoha „akcí“ o finanční stránce i polemizovat, když se vám levné maso v troubě jaksi smrskne a spíš se dusí, než by se peklo). Rychlené maso z intenzivního chovu může být méně výživné. My jsme si pro vás připravili skvělý recept, kdy kuře doplníme zeleninou a jen s pomocí jednoho pekáče vykouzlíme famózní oběd, který okouzlí i návštěvu.

Ingredience na kuře z jednoho pekáče

  • Celé kuře – 1 ks
  • Tmavá sójová omáčka – 100 ml;
  • Balzamikový ocet – 1 lžíce;
  • Olivový olej – 2 lžíce;
  • Med – 2 lžíce;
  • Sůl – 1 lžička;
  • Sušený česnek – 1 lžička;
  • Sušený zázvor – ½ lžičky;
  • Mletý pepř – ½ lžičky;

Na brambory:

  • Brambory – 5–6 ks;
  • Mrkev – 1 ks;
  • Olivový olej – podle potřeby;
  • Sůl – podle potřeby;
  • Kořenicí směs na brambory – podle chuti.
Obrázek k receptu: Voňavé a šťavnaté jídlo z jednoho pekáče: Kuře s bramborami a mrkví
Foto: Freepik.com, Recept na: Voňavé a šťavnaté jídlo z jednoho pekáče: Kuře s bramborami a mrkví

Postup přípravy pokrmu z jednoho pekáče

  • Kuře podélně v oblasti prsou rozřízněte, ale nedokrojte, záda nechte vcelku.
  • V misce smíchejte sójovou omáčku, balzamiko, olivový olej, med, sůl, sušený česnek, zázvor a pepř.
  • Kuře vložte do zapékací mísy a celé jej potřete připravenou marinádou.
  • Zakryjte a nechte v chladničce několik hodin marinovat.
  • Brambory nakrájejte na silnější plátky, mrkev na kolečka, vložte společně do mísy, zakápněte olivovým olejem, osolte a okořeňte směsí na brambory.
Recept na lahodná kuřecí stehna s bramborem a citronem

Šťavnatá citronová kuřecí stehna s voňavými bramborami a marinádou

  • Promíchejte a rozložte na plech pokrytý pečicím papírem.
  • Na brambory a mrkev položte kuře, které ještě potřete marinádou, jež stekla do nádoby.
  • Kuře zakryjte alobalem.
  • Pečte cca 60 minut v troubě vyhřáté na 180–200 °C.
  • Vyjměte z trouby, odstraňte alobal (kousky ponechte jen na koncích stehýnek, aby se nepřipálily), kuře potřete zbytkem marinády.
  • Pečte dalších cca 40 minut.
  • Tip: Můžete doplnit i o další zeleninu dle chuti či sezóny, např. cuketu, dýni či lilek.
Recept na Pečené kuře a brambory z jednoho pekáče

Pečené kuře a brambory z jednoho pekáče

Zdroj: Autorský text, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest