Jablečný koláč vzhůru nohama je nádherný dezert, který se připravuje s vrstvou karamelizovaných jablek na dně formy a těstem nalitým na vrch. Po upečení se koláč obrátí tak, že jablka jsou na vrchu, což vytváří atraktivní a lahodnou vrstvu plnou chuti. Tento koláč je ideální pro podzimní sezónu a je skvělý s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.
Pokud máte slabost pro oblíbené ovoce, jablka, tento recept vás přímo ohromí. Jedná se o jeden z těch tradičních receptů, který patří do babiččina šuplíku. Přesto dokáže zaručeně ohromit svou jemností, chutí, ale také vzhledem a originálním způsobem přípravy. Jsem velkým fanouškem jablek a moštu. Často experimentuji s novými recepty, ale rád se také vracím k těm osvědčeným od mé babičky. Například recept na obrácený jablečný koláč je vynikající. Po vyklopení formy vás čeká piškotový dort s karamelizovanými jablky. Je to skořicové, voňavé a sladké! Ideální dezert po rodinné večeři!
Jak nejlépe uchovat jablečný koláč vzhůru nohama čerstvý
Koláč skladujte ve vzduchotěsné nádobě na chladném a suchém místě. Na takovém místě vydrží čerstvý až dva dny. Pokud ho uložíte do chladničky, můžete jeho trvanlivost prodloužit až na pět dnů. V případě, že máte doma teplo, je vždy lepší dort uložit do lednice. Před podáváním vyjměte koláč z lednice alespoň hodinu předem, aby dosáhl pokojové teploty. Koláč je také možné ohřát v mírně vyhřáté troubě na 5 minut. Samotné těsto je možné zmrazit pro následné využití.
Recept na dokonalý jablečný koláč, připravený tak trochu jinak
Potřebné vybavení
- Dortová forma o průměru 20 cm
- Mísa
Suroviny
Ingredience potřebná na koláč:
- 1/3 šálku másla
- 1/2 šálku hnědého cukru
- 1/2 lžičky skořice
- 1/4 lžičky soli
- 2 jablka (oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na osminky)
Ingredience potřebná na těsto:
- 1/4 šálku másla
- 2 lžíce másla
- 1/2 šálku moučkového cukru
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 velké vejce
- 1 1/2 šálku pšeničné mouky
- 1 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 šálku mléka
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C.
Obrázek: Youtube: Home Cooking Adventure, Jablečný koláč vzhůru nohama
- Dortovou formu vyložte pečicím papírem, který zmačkejte, navlhčete a poté vyždímejte.
- V malé misce smíchejte hnědý cukr se skořicí, přidejte měkké máslo a míchejte do hladka. Tuto směs rovnoměrně rozetřete na dno formy.
Obrázek: Youtube: Home Cooking Adventure, Jablečný koláč vzhůru nohama
- Na karamelovou vrstvu rozmístěte rovnoměrně nakrájená jablka.
Obrázek: Youtube: Home Cooking Adventure, Jablečný koláč vzhůru nohama
- Ve střední míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl, dále v jiné míse vyšlehejte máslo s cukrem a vanilkou. Přidejte vejce a šlehejte na vysokou rychlost až do světlé a nadýchané konzistence, přibližně 2 minuty.
- Do máslové směsi střídavě přidávejte moučnou směs a mléko, míchejte na nízkou rychlost, dokud se ingredience nespojí.
Obrázek: Youtube: Home Cooking Adventure, Jablečný koláč vzhůru nohama
- Těsto nalijte na připravené jablka a uhladěte.
Obrázek: Youtube: Home Cooking Adventure, Jablečný koláč vzhůru nohama
- Pečte v předehřáté troubě 40–45 minut.
- Po upečení koláč opatrně vyklopte na talíř a podávejte teplé, ideálně s kopečkem zmrzliny pro dokonalý chuťový zážitek.
Obrázek: Youtube: Home Cooking Adventure, Jablečný koláč vzhůru nohama