5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Jablečný koláč vzhůru nohama je nádherný dezert, který se připravuje s vrstvou karamelizovaných jablek na dně formy a těstem nalitým na vrch. Po upečení se koláč obrátí tak, že jablka jsou na vrchu, což vytváří atraktivní a lahodnou vrstvu plnou chuti. Tento koláč je ideální pro podzimní sezónu a je skvělý s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.

Pokud máte slabost pro oblíbené ovoce, jablka, tento recept vás přímo ohromí. Jedná se o jeden z těch tradičních receptů, který patří do babiččina šuplíku. Přesto dokáže zaručeně ohromit svou jemností, chutí, ale také vzhledem a originálním způsobem přípravy. Jsem velkým fanouškem jablek a moštu. Často experimentuji s novými recepty, ale rád se také vracím k těm osvědčeným od mé babičky. Například recept na obrácený jablečný koláč je vynikající. Po vyklopení formy vás čeká piškotový dort s karamelizovanými jablky. Je to skořicové, voňavé a sladké! Ideální dezert po rodinné večeři!

Jak nejlépe uchovat jablečný koláč vzhůru nohama čerstvý

Koláč skladujte ve vzduchotěsné nádobě na chladném a suchém místě. Na takovém místě vydrží čerstvý až dva dny. Pokud ho uložíte do chladničky, můžete jeho trvanlivost prodloužit až na pět dnů. V případě, že máte doma teplo, je vždy lepší dort uložit do lednice. Před podáváním vyjměte koláč z lednice alespoň hodinu předem, aby dosáhl pokojové teploty. Koláč je také možné ohřát v mírně vyhřáté troubě na 5 minut. Samotné těsto je možné zmrazit pro následné využití.

Obrázek: Youtube: Home Cooking Adventure, Jablečný koláč vzhůru nohama

Recept na dokonalý jablečný koláč, připravený tak trochu jinak

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 30 minut
Čas vaření 45 minut
Porcí 6 porcí
Dokonalý pokrm nejen na podzimní večery, ale i pro hosty – to je jablečný koláč s karamelem

Potřebné vybavení

  • Dortová forma o průměru 20 cm
  • Mísa

Suroviny

Ingredience potřebná na koláč:

  • 1/3 šálku másla
  • 1/2 šálku hnědého cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 jablka (oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na osminky)

Ingredience potřebná na těsto:

  • 1/4 šálku másla
  • 2 lžíce másla
  • 1/2 šálku moučkového cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 velké vejce
  • 1 1/2 šálku pšeničné mouky
  • 1 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 šálku mléka

Postup 

  • Předehřejte troubu na 180°C.
    Jablečný koláč vzhůru nohama

    Obrázek: Youtube: Home Cooking Adventure, Jablečný koláč vzhůru nohama

  • Dortovou formu vyložte pečicím papírem, který zmačkejte, navlhčete a poté vyždímejte.
  • V malé misce smíchejte hnědý cukr se skořicí, přidejte měkké máslo a míchejte do hladka. Tuto směs rovnoměrně rozetřete na dno formy.
    Jablečný koláč vzhůru nohama

    Obrázek: Youtube: Home Cooking Adventure, Jablečný koláč vzhůru nohama

  • Na karamelovou vrstvu rozmístěte rovnoměrně nakrájená jablka.
    Jablečný koláč vzhůru nohama

    Obrázek: Youtube: Home Cooking Adventure, Jablečný koláč vzhůru nohama

  • Ve střední míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl, dále v jiné míse vyšlehejte máslo s cukrem a vanilkou. Přidejte vejce a šlehejte na vysokou rychlost až do světlé a nadýchané konzistence, přibližně 2 minuty.
  • Do máslové směsi střídavě přidávejte moučnou směs a mléko, míchejte na nízkou rychlost, dokud se ingredience nespojí.
    Jablečný koláč vzhůru nohama

    Obrázek: Youtube: Home Cooking Adventure, Jablečný koláč vzhůru nohama

  • Těsto nalijte na připravené jablka a uhladěte.
    Jablečný koláč vzhůru nohama

    Obrázek: Youtube: Home Cooking Adventure, Jablečný koláč vzhůru nohama

  • Pečte v předehřáté troubě 40–45 minut.
  • Po upečení koláč opatrně vyklopte na talíř a podávejte teplé, ideálně s kopečkem zmrzliny pro dokonalý chuťový zážitek.
    Jablečný koláč vzhůru nohama

    Obrázek: Youtube: Home Cooking Adventure, Jablečný koláč vzhůru nohama

Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 90 Kč
Chod: Dezert
Kuchyně: Americká, Česká
Klíčové slovo: jablečný koláč, jablka, těsto


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest