Mám moc ráda vůni máty, jak to máte vy? Máta je taková nenápadná rostlinka, která dokáže proměnit obyčejné nápoje ve velkou dobrotu. A právě proto připravuji něco, co si užíváme po celý rok, domácí mátový sirup. I v zimě k nám teď může přijít sluníčko na návštěvu v podobě mátového sirupu.

Vzpomínám si, jak jsem jako dítě sledovala svou babičku, jak pečlivě sbírá čerstvé mátové lístky a připravuje z nich sirup. Tento sirup prostě je nejlepší ve sklenici s ledem a plátkem citronu. Dále si ho můžeme přidat do čaje místo medu.

Příprava domácího mátového sirupu je snadná. Stačí jen čtyři ingredience. Každá kapka tohoto sirupu je plná přírody a lásky.

Recept na Domácí Mátový Sirup

Recept na domácí mátový sirup
Obrázek: cooky.cz, Připravila jsem si domácí mátový sirup z máty ze zahrádky

Potřebné suroviny:

  • 8 Hrstí čerstvých mátových lístků
  • 2 litry vody
  • 1 kg krystalového cukru
  • Šťáva a kůra z jednoho citronu

Postup:

1. Mátové lístky obereme ze stonků.

2. V hrnci přivedeme vodu k varu a přidáme cukr. Mícháme dokud se cukr nerozpustí, a pak přidáme citronovou kůru a citronovou šťávu. Necháme přejít varem a sundáme z tepla.

3. Přidáme mátové lístky a ideálně přes noc a maximálně 24 hodin, aby máta uvolnila svou plnou chuť.

4. Po louhování sirup scedíme přes jemné sítko nebo plátno, abychom odstranili zbylé lístky.

5. Sirup nalijeme do sterilizovaných lahví a dobře uzavřeme.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest