Harmonické spojení chutě bohatého kakaa a smetanově slaného karamelu. Dezert, který pravděpodobně kdysi vznikl v rámci kulinářského experimentu a výsledek byl překvapivě ohromující. Používat slaný karamel v receptu je v moderní kuchyni běžné. Často se však stále setkáváme se slaným karamelem pohrdajícími jedinci, kteří tomuto spojení nikdy nepřišli na chuť. Důležitý je fakt, že ho obvykle ani neochutnali. Proto vy nepodlehněte předsudkům a připravte si tento báječný dezert. Vrchol umění je přiznání, že jsou řezy posypané mořskou solí, výsledek vypadá velmi luxusně.
Recept na čokoládové řezy se slaným karamelem
Délka přípravy 15 minut, délka pečení 15 minut. 24 řezů.
Ingredience pro přípravu
- 1/2 hrnku másla pokojové teploty
- 1/2 hrnku hnědého cukru
- 1/2 hrnku bílého cukru
- 1 vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžíce karamelového kondenzovaného mléka
- 2 hrnky mouky
- 1/2 hrnku kakaa
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1 poleva ze slaného karamelu
- hrubě mletá mořská sůl
Postup přípravy
1. Nejdříve si dáme předehřát troubu na 190°C a plech o rozměru 33 x 23 cm vymažeme.
2. Ve větší míse si smícháme změklé máslo a oba druhy cukrů. Vyšleháme hladkou hmotu.
3. Do hmoty zapracujeme vejce, vanilkový extrakt a karamelové kondenzované mléko. Poctivě promícháme.
4. V jiné misce smícháme mouku, kakao, sůl a prášek do pečiva.
5. Tyto sypké ingredience smícháme se směsí z másla a vajec.
6. Vytvoříme konzistentní těsto, které rovnoměrně rozprostřeme na vymazaný plech.
7. Plech dáme do předehřáté trouby a pečeme 14 – 15 minut.
8. Po dopečení vytáhneme a necháme zchladnout na pokojovou teplotu.
9. Připravíme si polevu ze slaného karamelu a tou rovnoměrně potřeme povrch korpusu.
10. Pro zvýraznění slané chuti posypeme povrch hrubou mořskou solí.
Vznik slaného karamelu
Delikátní kombinace karamelu a soli má velmi krátkou, ale zato zajímavou historii. Ta sahá teprve pouze několik málo desítek let zpět, přesto je populární již co celém světě. Nejstarší kořeny má slaný karamel ve francouzské Bretani, kde se již po staletí vyrábí slané máslo. Avšak kombinace karamelu a soli vznikla teprve v 90. letech 20. století a stojí za ním pravděpodobně francouzský cukrář Pierre Hermé.