Ochutnali jste někdy nevšední, ale chuťově famózní kombinaci těchto surovin? Čokoládová buchta s hruškami je skvělé sladké potěšení jako dezert ke kávě. Čokoládově těsto skvěle doplňují sladké a svěží hrušky. Celý recept je velmi snadný na přípravu a díky čerstvému ovoci je textura těsta příjemně vláčná. Pokud nemáte čerstvé hrušky po ruce, použijte klidně jiné ovoce, k čokoládovému těsgto se toho hodí více. V tomto receptu na koláč na plech použijeme formu 23 x 23 cm pro ideální výšku buchty.
V původním receptu jsem počítala s karamelizací hrušek a jejich umístěním na dno pekáče pro efekt koláče vzhůru nohama. Ale nakonec se mi nechtělo karamelizovat hrušky, které jsem měla. Byly příliš měkké a zralé. Místo toho jsem na dortové těsto položila nakrájené čerstvé hrušky a očekávala, že těsto na dort rovnoměrně nakyne kolem hrušek. Koláč sice kolem hrušek nakynul, ale opravdu na nepravidelných místech, jak je vidět na fotkách – což je vlastně originální a zajímavé. Nakonec vypadal i chutnal opravdu dobře! Tento recept na hruškový koláč je skvělý hned z několika důvodů: je snadný na přípravu, vynikající, textura čokoládového dortu je tak akorát a tento dezert má v sobě ovoce, které miluji. Je to jeden z receptů, který určitě vyzkouším znovu.
Recept na čokoládový koláč s hruškami na plech
Délka přípravy 15 minut, délka pečení 45 minut.
Ingredience pro přípravu
- 1 hrnek mouky
- 3/4 hrnku cukru
- 1/3 hrnku holandského kakaa
- 1/4 hrnku másla
- 2 vejce
- 1/2 hrnku plnotučného mléka
- 3/4 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 100 g nasekané tmavé čokolády
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 zralé oloupané hrušky
Postup přípravy
1. Dáme si předehřát troubu na 180°C a formu vyložíme pečícím papírem.
2. V jedné misce smícháme mouku, kakao, sůl a jedlou sodu.
3. Ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě si rozpustíme máslo s čokoládou.
4. Čokoládu si nalejeme do větší mísy a přidáme cukr.
5. Ručním šlehačem mícháme několik minut, poté přidáme vejce a vanilkový extrakt.
6. Opět chvíli šleháme a následně přidáme směs s moukou a mléko.
7. Pořádně promícháme a těsto nalejeme do formy.
8. Na vrch položíme nakrájené hrušky a můžeme je mírně zatlačit do těsta.
9. Pečeme 45 minut v předehřáté troubě, zkoušíme párátkem, zda máme hotovo.
10. Před vyndáním z formy necháme 30 minut zchladnout.
11. Podáváme posypané moučkovým cukrem.
TIP pro tento hruškový recept
- Chcete, aby ovoce bylo v těstu rovnoměrněji rozmístěno? Než nalejete těsto do formy, vyskládejte polovinu ovoce na dno formy a poté dolejte zbytek těsta.
- Máte více času na pečení? Zkuste hrušky před přidání do těsta zkaramelizovat s malým množstvím cukru. Koláč bude sladší a výrazně změní svojí chuť.
- Pro tento recept je ideální použít čtvercovou pekáček o rozměrech 23×23 cm nebo 23 cm kulatou dortovou formu na svorky. Pokud zvolíte svorkovou dortovou formu, vyložte její dno kulatým kusem pečicího papíru.
- Po upečení dort lehce posypte moučkovým cukrem – tento jednoduchý krok mu dodá krásný vzhled