Ořechové pusinky bez mouky jsou moderní variantou klasických pusinek. Jsou vhodné nejen pro ty, kdo nemohou nebo nechtějí jíst lepek, ostatní si je zamilují pro jejich intenzivní oříškovou chuť. Díky kombinaci mletých ořechů a vyšlehaných bílků mají pusinky dokonale křupavou krustu a měkký střed.
Ořechy v tomto receptu zcela nahrazují mouku a dodávají pusinkám nejen výbornou chuť, ale také je dělají křehčími. Navíc jsou pusinky snadné na přípravu a nevyžadují žádné složité ingredience. Stačí vám jen pár surovin a trocha trpělivosti při pečení.
Recept na ořechové pusinky bez mouky
Délka přípravy 15 minut, délka pečení 20 minut.
Ingredience pro přípravu ořechových pusinek
- 2 vaječné bílky
- 150 g cukru
- 8 g vanilkového cukru
- špetka kyseliny citrónové (nebo špetka soli)
- 50 g ořechů
- 50 g čokolády
Postup přípravy bezlepkových pusinek
1. Nejdříve šleháme asi 1 minutu bílky s kyselinou citronovou.
2. Začneme přisypávat cukr po částech i s vanilkovým cukrem a pokračujeme ve šlehání.
3. Celý proces šlehání by měl zabrat asi 10 – 12 minut.
4. Rozmixujeme si spolu čokoládu s ořechy a tuto směs vmícháme do sněhu z bílků.
5. Lžící vytvoříme na plech vyložený pečícím papírem malé hromádky.
6. Plech vložíme do předehřáté trouby na 150°C a pečeme 20 minut.
7. Upečené pusinky necháme 3 minuty chladnout a poté podáváme. Pokud nespotřebujeme, uchováme ve vzduchotěsné nádobě na tmavém a suchém místě.
Původ pusinek
Pusinky nám přinesla francouzská a švýcarská kuchyně, respektive jejich cukrářská tradice. Zásluhy za stvoření pusinek se někdy přikládají švýcarskému cukráři Gasparinimu, který tak měl učinit v 17. století.
