Toto složené jídlo je nejen lahodné, ale i výživově vyvážené. Kombinuje šťavnaté kuřecí prso, jemnou dušenou kedlubnu, krémové avokádo a bílkovinami nabitá vejce. Pokud jste zastánci zdravého stravování, tímto jídlem je vhodné začít při změně jídelníčku. Použité ingredience se navzájem skvěle doplňují chuťově i živinami. Pokud se zamyslíme nad těmito potravinami zvlášť, zjistíme, že to není náhoda. Kuřecí prsa jsou známé svojí lehkostí, šťavnatostí a variabilitou. Snadno je připravíme s jakoukoliv marinádou, omáčkou nebo kořením. Přestože kedlubna obecně nepatří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny, zde má zaslouženě své místo. Jde o výborný zdroj vlákniny a vitamínů, nakonec dušená chutná vážně perfektně.
Vejce v naší porci hrají významnou roli plnou chutí i bílkovin. Klidně si ho připravte podle své chuti a kdo má raději řidší žloutky, určitě si pochutná také. Nakonec musíme zmínit krémový bonus plný zdravých tuků – tedy avokádo. V něm nejsou ani tak důležité obsažené vitamíny, nýbrž právě tuky, které pomáhají vstřebávat vitamíny rozpustné v tucích.
Recept na kuřecí prso s kedlubnou, vejci a avokádem
Ingredience pro přípravu
Maso:
- 1 menší kuřecí prso
- sůl a pepř
- trochu kari
- 1 lžička ghí
Dušená kedlubna:
- 1 středně velká kedlubna
- sůl
- 1 lžička ghí
Přílohy:
- 1/2 avokáda
- trochu citronové šťávy
- sůl a pepř
- 1 volské oko
Postup přípravy
1. Kuřecí prso osolíme, opepříme a posypeme trochou kari.
2. Z obou stran opečeme na ghí, poté oloupeme a nahrubo nastrouháme kedlubnu.
3. Kedlubnu dáme na rozpuštěné ghí, osolíme a podusíme.
4. Avokádo pokapeme citrónovou šťávou, osolíme a opepříme.
5. Podáváme s čerstvou zeleninou a volským okem.
Svěží avokádový salát na zakysané smetaně – plný barev a chutí
Tipy na vylepšení receptu
Bylinky: Bazalka, tymián nebo koriandr dodají jídlu ještě větší hloubku.
Semínka a ořechy: Lehce opražená slunečnicová nebo dýňová semínka přidají křupavý element.
Sýrový nádech: Trocha strouhaného parmazánu nebo kozího sýra může jídlo chuťově obohatit.
Olivový olej: Kvalitní extra panenský olivový olej doladí pokrm k dokonalosti.
Závěr
Skvělé jednoduché jídlo, které nás potěší svými nutričními hodnotami. Uznejte, že je snadné na přípravu a na talíři vypadá velmi elegantně. Podle mého názoru jde o dokonalý pokrm k večeři. Nezatíží zbytečně váš žaludek a dobře se tráví.
Zdroj: Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI