Toto složené jídlo je nejen lahodné, ale i výživově vyvážené. Kombinuje šťavnaté kuřecí prso, jemnou dušenou kedlubnu, krémové avokádo a bílkovinami nabitá vejce. Pokud jste zastánci zdravého stravování, tímto jídlem je vhodné začít při změně jídelníčku. Použité ingredience se navzájem skvěle doplňují chuťově i živinami. Pokud se zamyslíme nad těmito potravinami zvlášť, zjistíme, že to není náhoda. Kuřecí prsa jsou známé svojí lehkostí, šťavnatostí a variabilitou. Snadno je připravíme s jakoukoliv marinádou, omáčkou nebo kořením. Přestože kedlubna obecně nepatří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny, zde má zaslouženě své místo. Jde o výborný zdroj vlákniny a vitamínů, nakonec dušená chutná vážně perfektně.

Vejce v naší porci hrají významnou roli plnou chutí i bílkovin. Klidně si ho připravte podle své chuti a kdo má raději řidší žloutky, určitě si pochutná také. Nakonec musíme zmínit krémový bonus plný zdravých tuků – tedy avokádo. V něm nejsou ani tak důležité obsažené vitamíny, nýbrž právě tuky, které pomáhají vstřebávat vitamíny rozpustné v tucích.

Recept na kuřecí prso s kedlubnou, vejci a avokádem

Ingredience pro přípravu

Maso:

  • 1 menší kuřecí prso 
  • sůl a pepř 
  • trochu kari 
  • 1 lžička ghí

Dušená kedlubna:

  • 1 středně velká kedlubna
  • sůl
  • 1 lžička ghí 

Přílohy:

  • 1/2 avokáda
  • trochu citronové šťávy 
  • sůl a pepř 
  • 1 volské oko

Postup přípravy

1. Kuřecí prso osolíme, opepříme a posypeme trochou kari.

2. Z obou stran opečeme na ghí, poté oloupeme a nahrubo nastrouháme kedlubnu.

3. Kedlubnu dáme na rozpuštěné ghí, osolíme a podusíme.

4. Avokádo pokapeme citrónovou šťávou, osolíme a opepříme. 

5. Podáváme s čerstvou zeleninou a volským okem.

Salát s avokádem na zakysané smetaně

Svěží avokádový salát na zakysané smetaně – plný barev a chutí

Tipy na vylepšení receptu

Bylinky: Bazalka, tymián nebo koriandr dodají jídlu ještě větší hloubku.

Semínka a ořechy: Lehce opražená slunečnicová nebo dýňová semínka přidají křupavý element.

Sýrový nádech: Trocha strouhaného parmazánu nebo kozího sýra může jídlo chuťově obohatit.

Olivový olej: Kvalitní extra panenský olivový olej doladí pokrm k dokonalosti.

Avokádo.
Zdroj: freepik, Avokádo.

Závěr

Skvělé jednoduché jídlo, které nás potěší svými nutričními hodnotami. Uznejte, že je snadné na přípravu a na talíři vypadá velmi elegantně. Podle mého názoru jde o dokonalý pokrm k večeři. Nezatíží zbytečně váš žaludek a dobře se tráví.

Zdroj: Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest