Lahodný a rozplývající se dezert, dnes známý jako makový tvarohový dort, kterým mistrně zazáříte na při jakékoliv příležitosti. Jedinečná kombinace máku a vanilky přináší skvělý kulinářský zážitek do vaší kuchyně. Tento recept je vhodný pro milovníky moderních dezertů, které zaujmou svojí jednoduchostí a svěží chutí. Jakmile tento dort nabídnete přátelům nebo rodině, stanete se zaručeně stálým hostitelem. Skutečným srdcem tohoto dezertu je samozřejmě krém, který se má rozplynout na jazyku a zanechat ve vás jistou dávku emocí. Koneckonců takovýto typ dortů často nabízejí luxusní prvotřídní restaurace, které mají za úkol lidem nabídnout jedinečný zážitek.
Příprava tohoto makového cheesecaku nám zabere pouhých 5 minut, nejvíce času zabere pečení, přesvědčte se sami. Je to až neuvěřitelné, ale ve skutečnosti cheesecake patří mezi velmi snadné dezerty, proto i když jste úplný začátečník, nebojte se přípravy.
Recept na makový dort s tvarohovým těstem a vanilkou
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 3 vejce
- 100 g másla
- 50 g cukru
- 450 g mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- vanilkové aroma
Náplň:
- 500 g tvarohu
- 3 vejce
- 150g cukru
- 4 lžíce kukuřičného škrobu
- 20 g máku
Poleva:
- 400 g zakysané smetany
- vejce
- 3 lžíce cukru
- lžíce kukuřičného škrobu
Postup přípravy těsta
1. Do misky připravíme změklé máslo, cukr, vanilkové aroma a šleháme dokud se vše nespojí.
2. Poté přidáme vejce a opět ušleháme do hladka.
3. Přidáme prosetou mouku, prášek do pečiva a rukama zpracujeme v kompaktní těsto.
4. Hotové těsto vymačkáme do formy na pečení o rozměrech přibližně 25×25 cm tak, aby pokrylo dno a stěny formy.
Příprava náplně
1. Smícháme tvaroh, cukr, vanilkové aroma, žloutky a potom přimícháme kukuřičný škrob.
2. Zvlášť vyšleháme z bílků tuhý sníh a jemně ho zapracujeme do náplně.
3. Do poloviny náplně přidáme mák.
Dokončení
1. Do připraveného korpusu dáváme střídavě po lžicích makovou a tvarohovou náplň a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 50 minut.
2. Mezi tím si na polevu smícháme zakysanou smetanu, vejce, cukr, škrob a po upečení těsta s náplní jí plech zalejeme.
3. Nakonec dáme vše ještě na 10 minut na 180 stupňů zapéct a můžeme podávat.
Tipy na vylepšení dortu
Pokud by jste chtěli tento dort trochu osvěžit, neváhejte a přidejte na vrch trochu ovoce, které je pro vás dostupné. Skvěle se hodí například lesní směs, maliny, jahody nebo třeba borůvky. Takovýto dort doporučujeme podávat s hořkou a kvalitní kávou, které zajistí s dezertem smyslný zážitek. Plánujete-li oslavu narozenin, klidně dort ozdobte ovocem a šlehačkou.