Lahodný a rozplývající se dezert, dnes známý jako makový tvarohový dort, kterým mistrně zazáříte na při jakékoliv příležitosti. Jedinečná kombinace máku a vanilky přináší skvělý kulinářský zážitek do vaší kuchyně. Tento recept je vhodný pro milovníky moderních dezertů, které zaujmou svojí jednoduchostí a svěží chutí. Jakmile tento dort nabídnete přátelům nebo rodině, stanete se zaručeně stálým hostitelem. Skutečným srdcem tohoto dezertu je samozřejmě krém, který se má rozplynout na jazyku a zanechat ve vás jistou dávku emocí. Koneckonců takovýto typ dortů často nabízejí luxusní prvotřídní restaurace, které mají za úkol lidem nabídnout jedinečný zážitek.

Příprava tohoto makového cheesecaku nám zabere pouhých 5 minut, nejvíce času zabere pečení, přesvědčte se sami. Je to až neuvěřitelné, ale ve skutečnosti cheesecake patří mezi velmi snadné dezerty, proto i když jste úplný začátečník, nebojte se přípravy.

Recept na makový dort s tvarohovým těstem a vanilkou

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 3 vejce
  • 100 g másla
  • 50 g cukru
  • 450 g mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • vanilkové aroma

Náplň:

  • 500 g tvarohu
  • 3 vejce
  • 150g cukru
  • 4 lžíce kukuřičného škrobu
  • 20 g máku

Poleva:

  • 400 g zakysané smetany
  • vejce
  • 3 lžíce cukru
  • lžíce kukuřičného škrobu

Postup přípravy těsta

1. Do misky připravíme změklé máslo, cukr, vanilkové aroma a šleháme dokud se vše nespojí.

2. Poté přidáme vejce a opět ušleháme do hladka.

Přidáme vejce a znovu prošleháme.
Zdroj obrázku: Przepisy są łatwe, Přidáme vejce a znovu prošleháme.

3. Přidáme prosetou mouku, prášek do pečiva a rukama zpracujeme v kompaktní těsto.

Vypracujeme těsto.
Zdroj obrázku: Przepisy są łatwe, Vypracujeme těsto.

4. Hotové těsto vymačkáme do formy na pečení o rozměrech přibližně 25×25 cm tak, aby pokrylo dno a stěny formy.

Hotové těsto vymačkáme do formy na pečení o rozměrech přibližně 25x25 cm tak, aby pokrylo dno a stěny formy.
Zdroj obrázku: Przepisy są łatwe, Hotové těsto vymačkáme do formy na pečení o rozměrech přibližně 25×25 cm tak, aby pokrylo dno a stěny formy.

Příprava náplně

1. Smícháme tvaroh, cukr, vanilkové aroma, žloutky a potom přimícháme kukuřičný škrob.

Smícháme tvaroh, cukr, vanilkové aroma, žloutky a potom přimícháme kukuřičný škrob.
Zdroj obrázku: Przepisy są łatwe, Smícháme tvaroh, cukr, vanilkové aroma, žloutky a potom přimícháme kukuřičný škrob.

2. Zvlášť vyšleháme z bílků tuhý sníh a jemně ho zapracujeme do náplně.

Sníh zapracujeme do krému.
Zdroj obrázku: Przepisy są łatwe, Sníh zapracujeme do krému.

3. Do poloviny náplně přidáme mák.

Do poloviny náplně přidáme mák.
Zdroj obrázku: Przepisy są łatwe, Do poloviny náplně přidáme mák.

Dokončení

1. Do připraveného korpusu dáváme střídavě po lžicích makovou a tvarohovou náplň a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 50 minut.

2. Mezi tím si na polevu smícháme zakysanou smetanu, vejce, cukr, škrob a po upečení těsta s náplní jí plech zalejeme.

Zakysanou smetanu nalejeme na vrch.
Zdroj obrázku: Przepisy są łatwe, Zakysanou smetanu nalejeme na vrch.

3. Nakonec dáme vše ještě na 10 minut na 180 stupňů zapéct a můžeme podávat.

Obrázek receptu na dort z tvarohového těsta a máku.
Zdroj obrázku: Przepisy są łatwe, Recept na dort z tvarohového těsta a máku.

Tipy na vylepšení dortu

Pokud by jste chtěli tento dort trochu osvěžit, neváhejte a přidejte na vrch trochu ovoce, které je pro vás dostupné. Skvěle se hodí například lesní směs, maliny, jahody nebo třeba borůvky. Takovýto dort doporučujeme podávat s hořkou a kvalitní kávou, které zajistí s dezertem smyslný zážitek. Plánujete-li oslavu narozenin, klidně dort ozdobte ovocem a šlehačkou.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!
Nejlepší zákusky z kuchyně


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest