Během několika málo rychlých kroků vás v tomto receptu naučíme přípravu máslového sýra. Vše je snadné a dokonce bez nutnosti srážení mléka. Máslový sýr je vlastně druh smetanového sýra, který je velmi typický pro brazilskou kuchyni, ale známý také ve zbytku světa. Na tomto druhu sýra si pochutnáte běžným způsobem s pečivem ke snídani či svačině. Máslový sýr bez problému použijete také jako surovinu v různých receptech, od zapečených těstovin po špagety se sýrem.
Recept na domácí máslový sýr
Celková délka přípravy včetně chladnutí 3h 30 minut.
Ingredience pro přípravu
- 750 ml plnotučného mléka
- 200 g másla
- 1/2 lžíce soli
- 100 g strouhaného parmazánu
- 4 lžíce kukuřičného škrobu
Postup přípravy
1. Stěrkou si smícháme mléko, parmazán, máslo, sůl a kukuřičný škrob.
2. Směs na sýr ušleháme v mixéru.
3. Směs nalejeme do hrnce a dáme vařit na mírný oheň.
4. Mícháme do zhoustnutí a jakmile se odlepí ode dna a vznikne nám elastické těsto, odstavíme.
5. Chceme-li mít těsto v určitém tvaru, vybereme si skleněnou nádobu, do které sýr vložíme a v ní ho utlačíme.
6. Jakmile sýr vychladne, dáme ho na 3 hodiny do lednice a následně můžeme podávat.
Se sýrem od prehistorie až k nám
Sýr patří mezi nejstarší potravinářské výrobky na světě. První sýr vzniknul pravděpodobně úplnou náhodou někdy kolem roku 8000 př.n.l. v době domestikace koz a ovcí. Graficky potvrzenou výrobu sýra máme už k dispozici z maleb starověkých Egypťanů z roku cca 2000 př.n.l., ale ve středověku se výroba sýra přesunula do klášterů. Mniši totiž byli hlavními producenty dodnes populárních sýrů jako Brie, Parmigiano apod.