Krém z kondenzovaného mléka je často používaný v různých druzích cukroví ale i jiných dezertů jako jsou dorty a podobně. Krém má být hladký, sladký a lahodný. Je velmi jednoduchý na přípravu a díky kondenzovanému mléku získává krásnou karamelovou chuť a jemnou konzistenci. Můžeme jej připravit v základní podobě, nebo přidat různé příchutě, jako je vanilka, kakao nebo káva. Několikahodinovým povařením plechovky kondenzovaného mléka ve vodě získáme zase hustý karamel, který může být součástí karamelových krémů.
Recept na Nejlepší krém z kondenzovaného mléka
Ingredience na přípravu
- 1 hrnek šlehačkové smetany (min. 33%)
- 1/4 hrnku kondenzovaného mléka
- 1 lžička vanilkové esence
- 1 malá špetka soli
Postup přípravy
1. Nádobu, ve které budeme krém šlehat, vychladíme cca na 15 minut v lednici.
2. Do šlehací nádoby nalejeme vychlazenou smetanu, přidáme slazené kondenzované mléko a vanilkovou esenci se špetkou soli.
3. Pomalu začneme šlehat na nízkých otáčkách šlehače, jak krém houstne, otáčky zvyšujeme.
4. Krém šleháme, dokud šlehač nezačne zanechávat stopy ve smetaně. Pozor na přešlehání, aby se nám nevyšlehalo máslo.
5. Čerstvě ušlehaný krém použijeme k ozdobení dezertů, jako jsou dorty, koláče, ovoce nebo hořké nápoje, jako je káva nebo horká čokoláda.
Na závěr
Pokud nám zbyde krém, uložíme jej ve vzduchotěsné nádobě do lednice. Vydrží nám 1-2 dny. Před použitím možná bude nutné krém znovu přešlehat. Z uvedené dávky nám vyjdou asi dva hrnky krému.