Velmi chutný dezert, který vám v tomto receptu představíme, tvoří nepopíratelně dokonalou kombinaci chutí. Když se nemůžete rozhodnout mezi čokoládovým brownie, tvarohovým dortem nebo ovocným koláčem, proč si neudělat dezert, který má všechno? Tmavý čokoládový korpus, mascarpone tvarohový krém a čerstvé sezónní ovoce, v našem případě jahody. Samozřejmě máme volné ruce v použití jakéhokoliv ovoce, které lze aktuálně sehnat v čerstvém stavu.
Nedávno mě někdo požádal, abych vyzkoušela černý pudink s mascarpone. Zkusila jsem tedy improvizovat a místo obvyklého tvarohového krému jsem použila mascarpone. Výsledek byl nad očekávání skvělý: čokoládový základ pokrytý krémovou vrstvou tvarohu. A to vše doplněné čerstvým ovocem. Vznikl neodolatelný dezert, který kombinuje to nejlepší z různých světů.
My jsme použili jahody, ale koláč bude výborný i s meruňkami, třešněmi, malinami nebo borůvkami
Jsem přesvědčena, že koláč bude výtečný například s meruňkami, třešněmi, malinami nebo borůvkami. Během přípravy doporučuji pro co nejlepší výsledek použít vejce a mascarpone při pokojové teplotě. Aby byl korpus co nejchutnější, přidávám do něj čokoládu s minimálním obsahem kakaa 60%. Koláč je tak výtečný zejména proto, že není vůbec složitý a použité ingredience se k sobě fenomenálně hodí.
Recept na Čokoládovo tvarohový koláč s jahodami a mascarpone na plech
Potřebné vybavení
- 3 mísy
- 1 Plech 24 x 24 cm
- Ruční šlehač
Suroviny
Ingredience na korpus
- 160 g Mouky
- 150 g Cukru
- 3 ks Vejce
- 150 g Másla
- 140 g Hořké čokolády (min. 60% kakaa)
- 20 g Kakaa
- 1 lžička Vanilkového extraktu
- Sůl
Ingredience na krém
- 500 g Mascarpone
- 70 g Cukru
- 2 ks Vejce
- 250 g Čerstvých jahod (nebo jiné sezónní ovoce)
- 1 lžička Vanilkového extraktu
Postup
Příprava krému
- Vyšleháme si v misce mascarpone a přidáme cukr, vejce a vanilkový extrakt.
Zdroj obrázku: reteta-video, Vyšleháme si v misce mascarpone a přidáme cukr, vejce a vanilkový extrakt.
- Šleháme dalších 5 minut, abychom získali jemný krém.
Příprava čokolády pro korpus
- Máslo a čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni.
Zdroj obrázku: reteta-video, Máslo a čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni.
- Jakmile máme lesklou homogenní hmotu, odstavíme a necháme asi 15 minut zchladnout. Občas promícháme.
Příprava korpusu
- Dáme si předehřát troubu na 175 stupňů.
- Plech si vyložíme pečícím papírem.
- Do mísy si dáme vejce, cukr a 1/4 lžičky soli.
- Šleháme dokud směs neztrojnásobí objem.
- Přidáme rozpuštěnou čokoládu, vanilkový extrakt a mícháním vytvoříme homogenní hmotu.
- Těsto rozprostřeme na plech.
- Navrch dáme připravený krém, který rovnoměrně rozetřeme.
Zdroj obrázku: reteta-video, Navrch dáme připravený krém, který rovnoměrně rozetřeme.
- Nakonec rozložíme nakrájené ovoce.
Dokončení
- Dáme péct do předehřáté trouby na 35 – 40 minut.
- Upečený dort necháme úplně vychladnout, až poté krájíme.