Dnes tu mám jeden z receptů na bramborový salát. Tentokrát se zaměřím na jednoduchost a nenáročnost. Tento salát s oblibou připravuji na Nový rok, jelikož je chuťově velmi univerzální. Protože jsou bramborové saláty součástí našich jídelníčků již od nepaměti a konzumujeme je pravidelně, chce to občas nějakou změnu. Já si ho připravuji během roku například se smaženým řízkem.
S novoročním bramborovým salátem se pravidelně rádi předvedeme našim přátelům, kterým vždy chutná. Důležité je však dodržet jednu zásadu, která během přípravy hraje velkou roli. Všechny ingredience, které do salátu přidáme, musí mít stejnou teplotu, ideálně pokojovou. Pokud zkombinujeme teplé suroviny se studenými, konzistence salátu bude nerovnoměrná. Ještě jedna podstatná informace, než se pustíme do přípravy. U ingrediencí neuvádím množství, každý si doladí poměry a chutě dle sebe. Tato variabilita je skvělá výhoda salátů. Snad jen ještě doporučím krájet ingredience rovnoměrně.
Recept na bramborový salát s majonézou
Ingredience pro přípravu
- brambory
- vejce
- mrkev
- sýr
- nakládané okurky
- zelená cibulka
- majonéza
- sůl
Postup přípravy
1. Nejdříve si uvaříme brambory a mrkev.
2. Uvařenou zeleninu necháme zchladnout a následně ji oloupeme.
3. Brambory i mrkev nakrájíme nadrobno a dáme do velké salátové mísy.
4. Během toho si uvaříme natvrdo vejce, které taktéž vychladíme a oloupeme.
5. Vejce také nadrobno nakrájíme a přidáme k zelenině do mísy.
6. Nyní si na malé kostičky nakrájíme sýr a nakládané okurky a opět obojí přidáme do mísy.
7. Dále nadrobno nakrájíme zelenou cibulky a přihodíme k ostatním ingrediencím do mísy.
8. Nakonec přidáme majonézu, osolíme, opepříme a dobře promícháme.
9. Ještě před uložením do lednice ochutnáme a případně dochutíme.
Další recepty na bramborový salát:
- Recept na Jemný bramborový salát
- Bramborový salát podle německé receptury
- Lehký bramborový salát s červenou cibulkou
- Vídeňský bramborový salát
Historie bramborového salátu
Přestože bramborový salát má počátky v daleké minulosti, jeho varianty se velmi liší po celém světě. Pouze skrze generace jsou receptury často velmi rozdílné v rámci jedné rodiny. První zmínky o bramborovém salátu pochází z 16. století z Německa a obsahovaly často pouze uvařené brambory, ocet a olej. Koneckonců s touto jednoduchou recepturou se setkáte dodnes za území Bavorska. Bramborový salát, jakožto tradiční Vánoční pokrm, je známý především ve střední Evropě. V jiných zemích nemusí být nijak spojován s Vánoci.