Touto jednoduchou pomazánkou se necháte přenést do venkovské idylky, kde je slovo „čas“ pouze prázdný pojem a jídlo zde chutná tak nějak autenticky. Takovýto duševní relax by určitě potřeboval čas od času každý z nás. Pro tentokrát se spokojíme s pastýřskou pomazánkou, která je inspirovaná tradičními recepty pastevců. To obvykle využívají dostupné suroviny, ale tvoří z nich výživná jídla.
Pomazánku si samozřejmě snadno připravíme i doma, takže nemusíme do horských luk a polí. K dokonalému zážitku potřebujeme čerstvý chléb nebo křupavé opečené topinky. Pastýřská pomazánka je typicky krémová, takže se skvěle hodí také jako doplněk k čerstvé zelenině.
Recept na pastýřskou pomazánku
Ingredience pro přípravu
- 250 g Goudy
- 200 g tučné zakysané smetany
- 90 g majonézy
- 1 velký stroužek česneku
- 1 šalotka
- 1 lžíce nasekané hladkolisté petrželky
- jarní cibulka
- sůl a pepř
Postup přípravy pastýřské pomazánky
1. Goudu si najemno nastrouháme.
2. Sýr smícháme se zakysanou smetanou, majonézou, a nasekanou petrželkou.
3. Prolisujeme a přidáme česnek a také přidáme najemno nakrájenou šalotku.

Česneková pomazánka zjemněná řeckým jogurtem: Lehce vylepšená pomazánková klasika
4. Ochutíme solí a pepřem, promícháme a namažeme na čerstvý chléb.
5. Ozdobíme nakrájenou jarní cibulkou.
Jaká je definice pastýřských jídel?
Obecně vzato, když řekneme pastýřské jídlo, máme většinou na mysli pokrm z bio lokálních surovin jako mléko, maso, bylinky atd. Pastýři totiž byli kdysi lidé, kteří žili v souladu s přírodou a to obvykle v horských oblastech Evropy. Jejich jídla byla vždy výživná, jednoduchá a také trvanlivá.

Slaný pastýřský koláč: Rodinný oběd nebo večeře z brambor a mletého masa
Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI