Touto jednoduchou pomazánkou se necháte přenést do venkovské idylky, kde je slovo „čas“ pouze prázdný pojem a jídlo zde chutná tak nějak autenticky. Takovýto duševní relax by určitě potřeboval čas od času každý z nás. Pro tentokrát se spokojíme s pastýřskou pomazánkou, která je inspirovaná tradičními recepty pastevců. To obvykle využívají dostupné suroviny, ale tvoří z nich výživná jídla.

Pomazánku si samozřejmě snadno připravíme i doma, takže nemusíme do horských luk a polí. K dokonalému zážitku potřebujeme čerstvý chléb nebo křupavé opečené topinky. Pastýřská pomazánka je typicky krémová, takže se skvěle hodí také jako doplněk k čerstvé zelenině.

Recept na pastýřskou pomazánku

Ingredience pro přípravu

  • 250 g Goudy
  • 200 g tučné zakysané smetany
  • 90 g majonézy
  • 1 velký stroužek česneku
  • 1 šalotka
  • 1 lžíce nasekané hladkolisté petrželky
  • jarní cibulka
  • sůl a pepř

Postup přípravy pastýřské pomazánky

1. Goudu si najemno nastrouháme.

2. Sýr smícháme se zakysanou smetanou, majonézou, a nasekanou petrželkou.

3. Prolisujeme a přidáme česnek a také přidáme najemno nakrájenou šalotku.

Obrázek receptu na česnekovou pomazánku s řeckým jogurtem.

Česneková pomazánka zjemněná řeckým jogurtem: Lehce vylepšená pomazánková klasika

4. Ochutíme solí a pepřem, promícháme a namažeme na čerstvý chléb.

5. Ozdobíme nakrájenou jarní cibulkou.

Pastýřská pomazánka se smetanou.
Foto: freepik.com, Pastýřská pomazánka se smetanou.

Jaká je definice pastýřských jídel?

Obecně vzato, když řekneme pastýřské jídlo, máme většinou na mysli pokrm z bio lokálních surovin jako mléko, maso, bylinky atd. Pastýři totiž byli kdysi lidé, kteří žili v souladu s přírodou a to obvykle v horských oblastech Evropy. Jejich jídla byla vždy výživná, jednoduchá a také trvanlivá.

Obrázek receptu na slaný pastýřský koláč.

Slaný pastýřský koláč: Rodinný oběd nebo večeře z brambor a mletého masa

Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest