Tento recept na prosedlou buchtu s tvarohem je skvělý dezert, který rádi nabídneme dětem, nebo návštěvě. Vláčná a nadýchaná buchta se výborně hodí ke kávě, mléku nebo čaji. Pokud jste nikdy neslyšeli pojem prosedlá, někdy se í říká také propadlá. Jde o druh moučníku, kterému tak říkáme díky charakteristickému vzhledu s propadlým středem. Tohoto efektu docílíme zvláštním způsobem přípravy, který si ukážeme v postupu receptu. K dochucení použijeme povidla a rum, vy si klidně ochuťte buchtu ovoce, tvarohem nebo například pudingem.
Pokud rádi vaříte a pečete, připojte se do facebookové skupiny Se sladkými recepty, kde se můžete inspirovat a také přidávat Vaše vlastní recepty.
Recept na prosedlou buchtu s tvarohem
Délka pečení 25 minut.
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 hrnku mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 1 hrnek cukru
- 4 vejce
Náplň:
- 500 g tvarohu ve vaničce
- 2 vejce
- 3/4 hrnku cukru
- 1 vanilkový cukr
- mléko
- (povidla)
- trochu rumu
- špetka skořice
Postup přípravy
1. Nejdříve si na náplň rozmícháme vejce s cukrem, případně přilejeme trochu mléka.
2. Náplň nesmí být řídká, takže s mlékem opatrně.
3. V jiné misce si smícháme povidla s rumem a skořicí.
4. Dále si v čisté míse vyšleháme sníh z bílků a špetky soli a vedle ušleháme žloutky s cukrem.
5. Ke žloutkům přidáme mléko, olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva a bílkový sníh.
6. Dáme si předehřát troubu na 200°C a plech si vyložíme pečícím papírem.
7. Těsto vylejeme na plech a do cukrářského sáčku nebo obyčejného sáčku s ustřiženým rohem dáme tvarohovou náplň.
8. Krém v sáčku naneseme do tvaru mřížek nebo čtverečků a mezi ně naneseme povidla.
9. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme 25 minut, zda je buchta hotová, zkusíme párátkem nebo špejlí.
10. Během pečení můžete sledovat, jak se povidla postupně propadnou do těsta – proto prosedlá buchta.
Další chutě buchty
Chcete-li buchtu trochu ozvláštnit, přidejte do tvarohové náplně trochu citronové kůry nebo vanilkový extrakt.
Skvělá bude také, pokud místo tvarohové náplně použijete makovou nebo čerstvé sezonní ovoce.
Pokud máte rádi vláčné a chutné moučníky, je tato buchta přesně pro vás. U nás v rodině je buchta velmi oblíbená.