Tento recept na prosedlou buchtu s tvarohem je skvělý dezert, který rádi nabídneme dětem, nebo návštěvě. Vláčná a nadýchaná buchta se výborně hodí ke kávě, mléku nebo čaji. Pokud jste nikdy neslyšeli pojem prosedlá, někdy se í říká také propadlá. Jde o druh moučníku, kterému tak říkáme díky charakteristickému vzhledu s propadlým středem. Tohoto efektu docílíme zvláštním způsobem přípravy, který si ukážeme v postupu receptu. K dochucení použijeme povidla a rum, vy si klidně ochuťte buchtu ovoce, tvarohem nebo například pudingem.

Pokud rádi vaříte a pečete, připojte se do facebookové skupiny Se sladkými recepty, kde se můžete inspirovat a také přidávat Vaše vlastní recepty.

Recept na prosedlou buchtu s tvarohem

Délka pečení 25 minut.

Obrázek receptu na prosedlou buchtu s tvarohem a povidly.
Obrázek: LiViera Desserts, Prosedlá buchta s tvarohem

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek cukru
  • 4 vejce

Náplň:

  • 500 g tvarohu ve vaničce
  • 2 vejce
  • 3/4 hrnku cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • mléko
  • (povidla)
  • trochu rumu
  • špetka skořice

Postup přípravy

Obrázek receptu na prosedlou buchtu s tvarohem a povidly.
Obrázek: LiViera Desserts, Prosedlá buchta s tvarohem

1. Nejdříve si na náplň rozmícháme vejce s cukrem, případně přilejeme trochu mléka.

2. Náplň nesmí být řídká, takže s mlékem opatrně.

3. V jiné misce si smícháme povidla s rumem a skořicí.

4. Dále si v čisté míse vyšleháme sníh z bílků a špetky soli a vedle ušleháme žloutky s cukrem.

5. Ke žloutkům přidáme mléko, olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva a bílkový sníh.

6. Dáme si předehřát troubu na 200°C a plech si vyložíme pečícím papírem.

7. Těsto vylejeme na plech a do cukrářského sáčku nebo obyčejného sáčku s ustřiženým rohem dáme tvarohovou náplň.

8. Krém v sáčku naneseme do tvaru mřížek nebo čtverečků a mezi ně naneseme povidla.

9. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme 25 minut, zda je buchta hotová, zkusíme párátkem nebo špejlí.

10. Během pečení můžete sledovat, jak se povidla postupně propadnou do těsta – proto prosedlá buchta.

Obrázek receptu na prosedlou buchtu s tvarohem a povidly.
Obrázek: LiViera Desserts, Prosedlá buchta s tvarohem

Další chutě buchty

Chcete-li buchtu trochu ozvláštnit, přidejte do tvarohové náplně trochu citronové kůry nebo vanilkový extrakt.

Skvělá bude také, pokud místo tvarohové náplně použijete makovou nebo čerstvé sezonní ovoce.

Pokud máte rádi vláčné a chutné moučníky, je tato buchta přesně pro vás. U nás v rodině je buchta velmi oblíbená.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest