Pokud máte rádi jemné a lehké dezerty, je tento broskvový koláč tím pravým adeptem na odpolední pochoutku. Broskve jsou vydatným zdrojem mnoha vitamínů, minerálů a antioxidantů. Jedná se o ovoce, které by mělo tvořit jednu ze základních složek našeho jídelníčku, a to také proto, že rostlinné sloučeniny obsažené v broskvi chrání naše tělo před stárnutím.

I přesto, že čerstvé a konzervované broskve mají téměř totožný obsah vitaminů, právě množství antioxidantů je od sebe odlišuje. Čerstvé broskve mají tuto hladinu bezesporu vyšší, proto se pro přípravu broskvového koláče doporučují právě ty. Pokud ale nemáme jinou možnost a využíváme broskve konzervované, rozhodně bychom při nákupu měli volit ty neloupané.

Ingredience potřebné na přípravu broskvového koláče

Na těsto budeme potřebovat:

  • 1 vejce
  • 100 mililitrů slunečnicového oleje
  • 80 gramů cukru
  • 250 gramů hladké mouky
  • 10 gramů prášku do pečiva

Na krém budeme potřebovat:

  • 300 mililitrů mléka
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 8 gramů vanilkového cukru
  • 100 gramů broskví (mohou být z kompotu)
  • 20 gramů másla
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce cukru

Příprava lahodného broskvového koláče krok za krokem

1. Na přípravu tohoto koláče budeme potřebovat hlubokou místu, ve které si vyšleháme vejce s cukrem do pěny.

2. Do vzniklé pěny postupně přiléváme olej, následně do směsi nasypeme mouku a prášek do pečiva.

3. Vznikne nám hladké těsto, které si rozprostřeme do formy vymazané tukem.

Obrázek receptu na rebarborovo-jahodový koláč s drobenkou.

Drobenkový koláč s jahodami a rebarborou: Ovocná pochoutka ke kávě

4. V hrnci si smícháme mléko, žloutek, cukr, vanilkový cukr a kukuřičný škrob.

5. Tuto směs za stále míchání přivedeme k varu a vaříme do té doby, dokud dostatečně nezhoustne.

6. Do husté směsi zamícháme máslo a naneseme na připravené těsto.

7. Na krém rovnoměrně rozprostřeme broskve nakrájené na kousky.

Obrázek receptu na mřížkový koláč s tvarohem a džemem.

Mřížkový koláč na plech se sladkým tvarohem a džemem – dobrota z lineckého

8. Vše zasypeme drobenkou, kterou si připravíme z másla a mouky.

9. Koláč vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečeme přibližně 25 minut dozlatova.

10. Hotový koláč můžeme dozdobit moučkovým cukrem.

Video recept na drobenkový koláč

    Tip na závěr

    Pokud chcete koláč ještě více ozvláštnit a dodat mu lahodnou a svěží chuť, přidejte do těsta nastrouhanou citronovou kůru. V přípravě krému můžete do receptu zakomponovat také pravou vanilku, výsledný dezert tak získá výraznější a plnější chuť. V letních měsících může broskvový koláč doplnit kopeček zmrzliny nebo domácí šlehačky.

    Obrázek receptu na drobenkový koláč s blumami a pudinkem.

    Drobenkový koláč s blumami a pudinkem je sladkou pochoutkou, kterou zvládnete do padesáti minut

    Zdroj: Autorský text, YouTube, Healthline

    Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

    Sdílejte Váš názor

    Připnout na Pinterest